© Istock

Bagning: den bedste behandling mod depression

Hvad har vinterdepression med chokoladekage at gøre? En hel del ifølge internationale terapeuter - bagning er nemlig en glimrende terapiform.

15. december 2016 af Kathrine My Poulsen

Gå glad i køkkenet

En melfyldt bordplade, fyldte røreskåle og nøje afmålte ingredienser. Umiddelbart ikke sådan som man normalt forestiller sig, at en terapisession ser ud. Ikke desto mindre er det præcis sådan, at depression og dens symptomer kan holdes for døren. Det har blandt andet den britiske amatørbager, John Whaite erfaret.

John vandt den britiske version af ”Den store bagedyst” tilbage i 2012. Dengang havde han levet mere end otte år med sygdommen, manisk depression, behandlet både medicinsk og med samtaleterapi. Men melet, bagevægten og piskeriset har givet amatørbageren en effekt, som de traditionelle behandlingsmetoder ikke gjorde.

”Når jeg er i køkkenet og afmåler den mængde af sukker, mel eller smør, jeg skal bruge til en opskrift, eller slår det foreskrevne antal æg i stykker, så er jeg i kontrol. Det er virkelig en vigtig pointe i forhold til min depression – den manglende følelse af kontrol” forklarer han til BBC.

En anderkendt behandlingsform

Kontrolfølelsen er et vigtigt aspekt ved køkkensysleriet. At holde fokus og være i kontrol er en positiv oplevelse for en person, der lider af enhver form for depression, og som ofte kan føle sig magtesløs i forhold til sin sygdom.

© Istock

Det er ikke kun den britiske bagevinder, der gør brug af bagningen som en behandling mod depression. I 2014 kunne den amerikanske Wall Street Journal berette at terapeuter og sundhedsprofessionelle på klinikker på tværs af USA's mange stater benytter bagning og kokkerering som behandling mod depressioner.

Motivationen er, at bagning forbedrer koordinations- og koncentrationsevnen og opbygger selvtillid. Desuden er det en glimrende måde at udfylde tiden på, samtidig med at man fjerner fokus fra det følelsesmæssige stress, som kan opleves under en depression.

Sanserne i spil

Ud over den umiddelbare tilfredsstillelse og det indsnævrede fokus, er bagning også godt for sanserne. For der egentlig noget, der dufter mere himmelsk end et hjemmebagt brød eller en svampet kage? Og noget mere afstressende end at føle dejen klistre til fingrene, når du ælter en omgang boller? Bagning er en alternativ form for aromaterapi, som kan betyde afstresning for et stresset sind mens det fysiske element kan medføre en følelse af fysisk velbefindende. 

© Istock

Som badedystvinderen John Whaite bemærker, er der dog grænser for, hvor meget af hjemmebaget man selv kan tillade sig at indtage. For meget sukker og fuldkornsfattige produkter kan forværre en psykisk lidelse som depression. Bagningen skal nødigt ende i et usundt mønster med trøstespisning og unaturligt indtag af nærringsfattige fødevarer.

Det anbefales derfor, at supplere bagningen med sundt bagværk – eller, at forære bagværket væk, når lejligheden er til det. At give gaver og derigennem gøre andre glade er nemlig også en god måde at komme i bedre humør i selv. Så 1-2-3 BAG!

Kilde: BBC og Wall Street Journal

Måske er du interesseret i...

Andre læser