© Alexander Westberg & Lund Hagem

Vildt arkitekttegnet sommerhus i Norge

På en lille ø har man placeret en helt unik bygning kun få meter fra vandet, som nærmest smelter ind i den norske kysts barske og smukke natur.

5. juli 2016 af Mariah Leitisstein

Kun adgang til øen med båd

Hvis man drømmer om et sommerhus, hvor man kan bo i fred og ikke være forstyrret af andre naboer, trafik eller sommerturister, så skal man måske overveje, om man ikke vil bygge hus på en lille ø i Norge. Det har ejerne af dette sommerhus gjort, og det har resulteret i en helt fantastisk feriebolig beliggende så afsides, at man kun kan komme dertil med båd.

Huset er placeret kun få meter fra vandet ved den norske kyst Helgeroa og er ejet af en indretningsarkitekt, en kunstner og deres to børn.

Et udfordrende hus at bygge

At bygge på de norske klipper var lidt af en udfordring, og der skulle derfor tænkes udenom det hus, der oprindeligt var bygget på den lille ø. Stedets topografi egnede sig nemlig ikke naturligt til at blive bygget på, og arkitekterne mødte derfor muligheden for at tænke udenom de eksisterende horisontale flader.

Man valgte derfor at erstatte den eksisterende bygning med to blokke placeret på det laveste område, som man satte sammen ved hjælp af en gang, der også fungerer som terrasse. Husets indre er blevet beklædt med fyrretræ og består af soveværelser og badeværelser. Som kontrast hertil står stuen i en glaseret blok placeret ud mod vandkanten. 

De to dele af huset er fastgjort af tynde galvaniserede pæle af stål, der hjælper med at skabe fodfæste blandt de store kampesten, som udgør fundamentet.

"De nye bygninger passer naturligt ind i det eksisterende landskab og giver mulighed for en fri bevægelighed og brug af de omkringliggende områder," sagde arkitekterne fra Lund Hagem, som har bygget det norske sommerhus. De 75 kvadratmeter er blevet døbt Cabin Lille Arøya og er placeret på den lille ø tæt ved Helgeroa.  

"Bygningen søger at forbedre områdets kvaliteter og gøre brug af områder, der oprindeligt ikke havde nogen værdi."

Læs også: Det norske hotel fra den Oscar-vindende 'Ex Machina'

© Alexander Westberg & Lund Hagem

Konstruktion som beskytter mod naturen

Man har i designprocessen valgt, at de laminerede træbjælker og stålkonstruktioner skulle være synlige på tværs af både husets indre og ydre. Derudover er væggene blevet beklædt med en kombination af smalt og bredt ru-savet fyrretræ.

© Alexander Westberg & Lund Hagem

En trekantet lamel er fastgjort på husets gavl og boltet fast til de underliggende sten. Denne form for struktur er med til at beskytte huset fra vinden og samtidig også give skygge fra solen.

© Alexander Westberg & Lund Hagem

Et harmonisk samarbejde

Indvendigt er de rå betonoverflader parret med glatte fyrregulve, store glaspartier og blanke metalbeslag.

"Interiørets materiale er i dette tilfælde behandlet ligesom det ydre for at minimere tærsklen mellem inde og ude og for at fremhæve idéen om sommerhuset som et sted, hvor du bor i harmoni med det omkringliggende landskab," siger arkitekterne til Dezeen Magazine.

© Alexander Westberg & Lund Hagem
© Alexander Westberg & Lund Hagem
© Alexander Westberg & Lund Hagem

Måske er du interesseret i...

Andre læser