© Ulf Svane

Invitér på dejlig søndagsmiddag

Der er noget særligt hyggeligt over at mødes en søndag aften for at spise en lækker middag sammen. Vi samler familie og venner til en menu, der heldigvis kan tilberedes i god tid.

30. oktober 2016 af Lone Kjær

Søndag i godt selskab

En lækker søndagsmiddag i selskab med venner og familie er den perfekte måde at slutte ugen af på. Vi har forberedt en lækker menu, du kan servere, og en del af det kan laves i forvejen, så du kan fokusere på det gode selskab. 

Rimmet havtaske med sennepsfløde, brombær og baconknas
Braiserede svinekæber med syltede kantareller og jordskokkechips
Æbletrifli med ingefær og sprødt rugbrødsdrys

© Ulf Svane

Opskrift på rimmet havtaske

Opskrift til 4 personer

Forkæl dig selv eller dine gæster med denne helt særlige forret, der med garanti giver en god start på middagen. Det meste kan laves dagen før, så du kan slappe helt af på aftenen.

HAVTASKE
havtaskefilet 400 g
dild 1 spsk.
hakkede sennepsfrø 1 tsk.
salt 1 spsk.
sukker 1 spsk.

SENNEPSFLØDE
piskefløde 2 dl
citron 1 stk.
grovkornet sennep 1 spsk.
salt og peber

TILBEHØR
bacon i små tern 50 g
brombær 8 stk.
skovsyre 1 potte

Sådan gør du

  • Rens og skær havtaskefileterne i mindre stykker. Bland dild med knuste sennepsfrø, salt og sukker og drys over havtaskefileterne. Dæk med husholdningsfilm og stil køligt til næste dag.
  • Steg bacon sprød på en tør pande.
  • Anret sennepsfløden i bunden af 4 tallerkener. Kom havtaske i tynde skiver herpå og drys med bacon. Anret med brombær og pynt med skovsyre.
  • Hæld fløden i en skål. Pres citronsaften heri og rør rundt. Lad det stå og syrne på køkkenbordet ca. 1 time. Rør sennep i, og smag til med salt og peber.

Tilbage til toppen

© Ulf Svane

Opskrift på braiserede svinekæber med syltede kantareller og jordskokkechips

Opskrift til 4 personer

De syltede kantareller og hjemmelavede jordskokkechips kan med fordel laves dagen før.

SYLTEDE KANTARELLER
kantareller 200 g
eddike 1 dl
sukker 1 dl
frisk rosmarin 3 kviste

JORDSKOKKECHIPS
jordskokker 4 stk.
olie til fritering
salt

BRAISEREDE SVINEKÆBER
svinekæber 8 stk.
løg 1 lille
smør 2 spsk.
frisk rosmarin 2 kviste
rødvin 2 dl
bouillon 2 dl
balsamicoeddike 1 dl
smør 25 g

MIX SALAT
blandede salater 1 bakke
æbleeddike 1 spsk.
sennep 1 tsk.
honning 1 tsk.
olivenolie 3 spsk.

Sådan gør du

  • Rens kantarellerne, og kom dem i en skål. Kom eddike og sukker i en gryde med rosmarin. Kog lagen op, til sukkeret er opløst. Tag gryden af varmen, og hæld over kantarellerne. Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad kantarellerne trække i lagen til næste dag.
  • Vask jordskokkerne godt, og skær dem i helt tynde skiver på et mandolinjern. Tør jordskokkerne godt. Varm olie op i en gryde, og fritér jordskokkerne lidt ad gangen, til de er sprøde. Afdryp på et stykke fedtsugende papir og drys med salt.
  • Rens svinekæberne. Hak løget. Smelt smørret i en gryde, og brun svinekæberne på begge side. Tilsæt løg og rosmarin, og lad det stege med et par minutter. Tilsæt rødvin og bouillon, og kom låg på gryden. Sæt gryden i ovnen ved 180° i ca. 1 1⁄2 time.
  • Kom balsamicoeddike i en lille gryde, og kog ind til det halve. Si lagen fra svinekæberne over i gryden, og kog ind til det halve. Montér saucen med smør.
  • Skyl salaten, og slyng den tør. Rør eddike med sennep, honning og olie og dryp over salaten.
  • Anret svinekæber med sauce, kantareller og jordskokkechips. Servér med salat on the side. 

Tilbage til toppen

© Ulf Svane

Opskrift på æbletrifli med ingefær og sprødt rugbrødsdrys

Opskrift til 4 personer

En klassiker med et lækkert twist af ingefær, sprødt rugbrødsdrys, lakrids og mascarpone.

DRYS
fuldkornsrugbrød 100 g
brun farin 1 spsk.
lakridspulver 1 tsk.
hasselnødder afskallede 3 spsk.

ÆBLEKOMPOT
madæbler fx Ingrid Marie 4 stk.
ingefær 1 spsk. frisk
vaniljekorn af 1 stang
sukker 75 g

MASCARPONECREME

mascarpone
piskefløde
vaniljekorn af 1 stang
bronzefennikel til pynt

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200°.
  • Skær brødet i små tern og vend med brun farin. Fordel rugbrødet på en bageplade med bagepapir og rist i midten af ovnen i 10-15 min., til det er sprødt. Afkøl rugbrødet, inden det smuldres i en blender. Vend med lakridspulver og hakkede nødder.
  • Skær æblerne i kvarte, fjern kernehus og skær æblerne i tern.
  • Kom æblerne i en gryde med ingefær og vaniljekorn, og lad dem koge i 5-10 min. Tilsæt sukker, til det er opløst. Afkøl.
  • Pisk mascarpone og vaniljekorn ensartet og lind. Tilsæt fløden, og pisk til en ensartet creme.
  • Fordel æblekompot, drys og mascarponecreme i skåle eller glas.
  • Pynt med bronzefennikel. 

Tilbage til toppen

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter