Mælkebøttepesto
© istockphoto

Lav en fantastisk og lækker hjemmelavet pesto af mælkebøtterne i din have

Mælkebøtter bliver ofte bare set som ukrudt i haven, der skal fjernes så snart chancen byder sig. Det behøver ikke altid være tilfældet. Mælkebøtter er propfyldte med vitaminer og mineraler og egner sig perfekt i madopskrifter. Her får du eksempelvis opskriften på en lækker, hjemmelavet pesto med mælkebøtter.

6. juni 2017 af Amanda Vejle

Lækker mælkebøtte pesto til hverdag og fest

  • 70 gram afskallede pinjekerner
  • 3 hakkede fed hvidløg
  • 150 gram grovhakkede friske mælkebøtteblade
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 spsk citronskal
  • 1 dl ekstra jomfru olivenolie
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk gurkemeje
  • ½ tsk friskmalet sort peber
  • 25 gram frisk revet parmesanost

1. Blend alle indgredienser, pånær parmasanosten i din blender eller med en stavblender indtil pestoens konsistens er glat. Hvis massen er for tyk, kan du tilsætte lidt mere olivenolie.

2. Når pestoen har den rigtige konsistens tilføjer du osten og blender et par gange til massen er godt blandet.

3. Hold pestoen på køl og spis inden 3 dage.

Mælkebøtter på menuen

De fleste af os forbinder mælkebøtter med ukrudt, der skal bekæmpes mellem fliserne, i blomsterbedene eller med noget du plukker til at fodre dine kaniner med. Det behøver langt fra altid at være tilfældet.

Mælkebøttens blomster og blade er faktisk også spiselige for mennesker og der findes mange forskellige måder du kan inkorporere dem i din hverdagskost.

Mælkebøtter i hverdagsopskrifter

Det er hurtigt og nemt at finde frem til lækre sprøde mælkebøtteblade næsten uafhængigt af hvor du befinder dig i Danmark. Når du plukker mælkebøtter til en opskrift, skal du gå efter dem, der vokser i fugtig jord på et skyggefuldt sted.

De mest velsmagende mælkebøtte blomster og -blade er nemlig dem, der ikke har fået for meget sol og som ikke har vokset sig alt for store endnu. Pluk de forholdsvis små planter og husk at vaske mælkebøtterne godt og grundigt inden du benytter dem i en opskrift.

Mælkebøtter i madlavningen

Mælkebøtter er sunde for dig og din krop

Mælkebøttens smag minder meget om ruccola salat, som kan være forholdsvis dyr at købe. Men den gratis udgave af ruccola har ikke kun denne ene fordel. Mælkebøtter er nemlig sundt for både fordøjelsessystemet og for leveren.

Mælkebøtter indeholder næsten dobbelt så meget A-vitamin som spinat, der ellers er kendt for sit høje indhold af netop denne vitamin. Mælkebøtter bruges bl.a. også i naturmedicin, for sin evne til at rense blodet og forbedre leverens og galdens arbejde.

Mælkebøtte indeholder derudover også meget kalium og mange andre gode vitaminer og mineraler.

Måske er du interesseret i...

Andre læser