4 skønne jule-flødeboller du nemt selv kan lave

Imponer dine gæster med disse lækre flødeboller, som har en smag af jul

15. november 2017 af Helle Helle Kjems

Billedskønne hjemmelavede flødeboller

Hvis du synes, at julekonfekt er blevet for almindeligt, og du gerne vil servere en mere mindeværdig snack for dine gæster i julen, så er disse opskrifter på hjemmetlavet flødeboller, lige hvad du mangler. 

Først får du en lækker opskrift på helt almindelige flødeboller, og længere nede på siden finder du 4 forskellige varianter af flødeboller samt forklaring på, hvordan du tilføjer de nye ingredienser til den almindelige flødebolleopskrift.  

Grundopskrift på flødeboller

Bliver til ca. 24 store flødeboller

Bunde:
  • 400 g marcipan
  • lidt flormelis
Skum:
  • 75g vand
  • 250 g sukker
  • 110 g glykosesirup
  • 140 g past. æggehvider
  • 15 g sukker
  • Du kan nemt variere dit flødebolleskum ved fx at tilsætte frysetørrede hindbær, kornene fra 1 vanillestang, citronsaft eller lakridspulver
Overtræk:
  • 400 g mørk chokolade

Sådan gør du:

Bundene:

  1. Rul marcipanen ud i en tykkelse på 3-5 mm. Drys med lidt flormelis, når du ruller marcipanen ud – så er det nemmere at løsne dem fra bordet igen.
  2. Udstik bundene med en rund udstikker.
  3. Bag bundene i 5-8 min. ved 180 grader.
  4. Bundende afkøles, og er derefter klar til, at blive sprøjtet med skummet.

Skummet:

  1. Hæld æggehviderne og 15 g. sukker i en skål. Det er vigtigt, at skålen er helt ren, da det ellers kan ødelægge processen. 
  2. Kom vand, glukosesirup og 250 g. sukker i en helt ren gryde.
  3. Kog massen op til det når en temperatur på præcis 117 grader. Brug et sukkertermometer, så du opnår den helt rigtige temperatur. Sukkeret skal langsomt koge op, og ikke bulderkoge. 
  4. Når sukkermassen har en temperatur på ca. 110 grader, skal du piske dine æggehvider og de 15 gr. sukker. Det skal piskes luftigt og fint.
  5. Når sukkermassen når de 117 grader, tager du gryden af varmen.
  6. Skru op for fuld styrke på el-mixeren og hæld i en meget tynd stråle den varme sukkermasse ned i skålen.
  7. Pisk i cirka 8-10 minutter, indtil skummet er helt stift. Test det gerne undervejs. Hvis du er i tvivl, så giv den gerne lidt mere. 
  8. Put skummet i en sprøjtepose, og sprøjt forsigtigt skummet ud på bundene. 

Nu skal flødebollerne blot stå i cirka 1-2 timer ved stuetemperatur for at trække og danne en hinde – det gør det nemmere, når de skal overtrækkes med chokolade.

Overtræk:

  1. Hak chokoladen i små stykker og smelt det over vandbad eller i en chokoladesmelter. Det er vigtigt, at chokoladen ikke er brandvarm, når du overtrækker flødebollerne, da de ellers vil falde sammen. Temperer derfor din chokolade, så den stadig er flydende, men også lidt afkølet. 

Der er mange metoder til at overtrække flødebollerne. Du kan holde dem på skrå, og forsigtigt dreje dem i skålen med chokolade. Men kan kan også bruge en ske eller pensel til at få chokoladeovertrækket på.  

Sæt dem på køl, og server derefter til dine gæster. 

Hvis du rigtig er kommet i desserthumør, kan du også læse disse opskrifter på 10 desserter, som kan laves på 5 minutter. 

Lækre flødeboller med en sart smag af karamel med guldovertræk

Karamelsmag:

  • 100 g sukker 
  • 2 knivspids salt

Sådan gør du:

  • Smelt sukkeret til gylden karamel i en lille gryde, og hæld det ud på et stykke bagepapir. Drys salt udover. Lad karamellen køle helt af, og blend den til mel.
  • Her efter laves dit skum, som beskrevet i grundopskriften, og når skummet er pisket helt stift, vendes karamelstøvet forsigtig i.

Guldpynt:

  • Spiseligt guldstøv

Sådan gør du: 

  • Når flødebollerne er blevet overtrukket med chokolade, og den er størknet, skal flødebollerne pensles med guldstøv, og opbevar dem køligt indtil servering.

Skønne hjemmelavede kanelflødeboller med en smag af jul

Kanelsmag:

  • 4 tsk. kanel
  • Kanel til pynt

Sådan gør du:

  • Efter dit skum er pisket stift som i grundopskriften, tilsættes kanel, og vendes forsigtigt i massen. 
  • Til slut, når flødebollerne er blevet overtrukket med mørk chokolade, kan du drysse kanel ovenpå efter din smag. 

Opskrift på smukke juletræs flødeboller af pistacie og hindbærskum

Hindbærskum: 

  • 80 g frysetørret hindbærpulver

Sådan gør du: 

  • Dit skum til flødebollerne laves som anvist i grundopskriften.
  • Tilsæt hindbærpulveret piske det med i et minuts tid, og så er skummet klar til at blive sprøjtet på bundene. 

Pistache pynt: 

  • 400 g hvid chokolade
  • 350 pistacienødder

Sådan gør du:

  • Nødderne hakkes fint, og stilles klar til brug. 
  • Den hvide chokolade hakker og smelter du blot som i grundopskriften. 
  • Vend flødebollerne i de hakkede pistacienødder inden chokoladen størkner. 

Pebermynte fyldte flødeboller

Pebermynte-skum:

  • 1½ tsk. pebermynte ekstrakt   

Sådan gør du:

  • Efter dit skum er pisket stift som i grundopskriften, tilsættes pebermynte ekstrakt, piskes til en samlet masse. 

Overtræk:

  • 400 g hvid chokolade
  • grøn mad farve
  • Hakkede peberpynte stokke (candy cane)

Sådan gør du:

  • Smelt den hvide chokolade som beskrevet i grundopskriften, og tilsæt derefter et par dråber grøn farve ad gangen, til du får den ønskede lysegrønne farve. 
  • Drys til sidst hakkede pebermyntestokke over flødebollerne, inden chokoladen er størknet helt. 


Er du helt vild med flødeboller, og ikke nødvendigvis dem, som passer ind i juletemaet? Så kan du også prøve denne lækre opskrift på rabarber flødeboller, eller denne opskrift på søde små flødeboller.  

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter