© Istock

Det sker der i din krop når du har drukket én kop kaffe

De fleste nyder en kop kaffe. Især når vækkeuret ringer kl. 06.00 om morgenen, og en lang dag på arbejdet venter... Men hvad sker der egentlig i kroppen, når man drikker én kop kaffe?

29. september 2016 af Camilla Vingaard

Hvad sker der egentlig i din krop når du drikker én kop kaffe? 

Mange bliver tiltalt af den robuste og stærke smag, og ikke mindst dét energiboost man får fra koffeinen. Men hvad sker der egentlig i din krop efter at have drukket en kop kaffe? Hvis du er forvirret over om du kan eller ikke burde drikke kaffe, er du ikke alene.

Nye undersøgelser viser at der er nogle fordele ved at drikke kaffe fx. højere koncentrationsevne, mere energi og højere forbrænding.. Dog skal man ikke drikke overdrevet mængder; men en kop nu og da kan have sine fordele. 

© Istock

Efter 10 minutter

Kort efter første tår, begynder koffeinen at blive optaget i blodet. Dette øger din puls, blodtryk og energiniveau. 


Efter 20 minutter

På dette tidspunkt har du det formentlig ret godt. Det er fordi koffeinen er begyndt at påvirke adenosin niveauet. Den fortæller din krop hvornår det er tid til at gå i seng; koffein binder sig til adenosin-modtageren i din hjerne og lukker ned for den. Det er derfor det er en dårlig idé at indtage koffeinholdige drikke inden sengetid.

Efter 30 minutter

Efter en halv time begynder din krop at producere adrenalin, hvilket øger energiproduktionen i din krop. Dette betyder også at luftpassagen og blodcirkulationen til musklerne øges. Det er også derfor atleter oftest drikker kaffe inden træning, da det øger deres udholdenhed og effektivitet.

Efter 40 minutter

På dette tidspunkt kan du opleve humørsvingninger, da hjernen bliver mere følsom over for serotonin. Det er  en neurotransmitter der har indflydelse på dit humør. 

Efter 60 minutter

En time efter at have drukket kaffe, burde der være betydelig forskel på angstniveau, sammenlignet med før indtagelsen af koffein. Ifølge Dr. Owen Bain, er det fordi koffeinen fortsat øger ens dopamineniveau, sammenlignet med før indtagelsen af koffein, der resulterer i følelsen af overordnet tilfredshed. 


Efter 3 timer

Nu burde dit energiniveau falde betydeligt. Dette skyldes at kaffen ikke giver dig rigtig energi. Koffein bevirker kun frigivelsen af nogle stoffer i kroppen, som får dig til at føle som om du har mere energi og overskud. 

Efter 6 timer

Når der er gået 6 timer kan du formentlig ikke mærke effekten fra kaffen mere, men på dette tidspunkt begynder kaffen at virke vanddrivende. Nogle undersøgelser viser at det skulle have en udrensende effekt, og vi vi håber at det er sandt! 


Kilde: Naturalblaze

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter