NR. 5 MAJ 2017 · Velkommen til årets guldnummer

BO BEDRES majnummer er årets store guldnummer, hvor vi har udvalgt nogle helt særlige boliger. Desuden får du også vores nye specialnummer om hygge og countrystil. Få chefredaktørens leder her.

25. april 2017 af Erik Rimmer

LEDER: TRÆERNES LIV 

Træer kan kommunikere – og forsvare sig. Når en giraf begynder af spise akacietræernes blade i Afrika, sender træet dufte for at advare andre akacietræer, som forsøger at forsvare sig ved at gøre bladene bitre – og den har giraffen regnet ud og springer de næste 10 træer over. Det er da dybt fascinerende ... 

Fra Afrikas savanner til Frederiksberg er der rundt regnet 8300 km. BO BEDRE bliver produceret på Frederiksberg, som ifølge en undersøgelse er den af landets større kommuner, der er mest grøn. Her er over 6000 træer, og det er meget tydeligt i gadebilledet, hvor flotte alleer giver bydelen sit nærmest parisiske præg. Det interessante er, at kommunens gartnere bruger observationerne fra Afrika for at give træerne så optimale forhold som muligt. Ikke fordi der er så mange giraffer ud over i Zoo, men insekter og fx svampe lever i en symbiose med træer. Svampe bytter kvælstof og fosfor med træernes sukkerstoffer.

Professor Suzanne Simard har påvist, at en douglasgran, der står i skyggen, om sommeren får kulstof fra et birketræ, og om efteråret, når birketræet taber bladene, sender granen overskydende kulstof tilbage til birken. Sådan bliver træerne gift ved første blik ... og sjældent skilt igen. 

De fleste planter har overalt på væksten modtagere til at registrere lys, lysmængde og lysstyrke med. Og så kan planter høre, i den forstand at de registrerer vibrationer i jorden via deres celler og ved hjælp af såkaldt mekanisk-sensitive kanaler. Visse frekvenser, især bas, fremmer frøspiring og rodlængde. Planter kan lugte med millioner af bittesmå “næser", som er spredt over det hele – fra rødderne til bladene, og de bruger lugtesansen til konstant at kommunikere med hinanden og fx insekter. 

Planter kan også smage, og en forsker har sammenlignet deres smagssans med en forvænt restaurantgæst. En plante bruger rødderne til vedvarende at teste jorden af efter delikate næringsstoffer, som de kan lokalisere med stor præcision og selv i meget begrænsede mængder. 

Planter kan føle. De fleste kender de kødædende planter, som lukker sig sammen om insekter, der tror, de kun er gæster. Og når man først har fået den tanke i hovedet, at planter ikke blot er levende, men også har en form for intelligens, bevirker det, at man ser med lidt mere respekt på alt det grønne, især os skandinaver som omgiver os med så meget træ, som vi gør.

Velkommen til årets guldnummer, hvor vi nøje har udvalgt boligerne til præcis dette nummer. De er alle noget særligt. Oveni får du også vores nye specialnummer om hygge og countrystil, hvor jeg havde den store fornøjelse at besøge Dinesens Country Home i Jels ved Kolding. Sjældent har jeg set et så gennemført indrettet og især rart hjem at gå rundt i, og firmaet er en af de heldigvis mange danske designvirksomheder, der nu hører til den internationale elite. Som når telefonen ringer på ejerens skrivebord, og manden i den anden ende af røret blot vil høre, om "det der" Billund Lufthavn kan tage imod privatfly – og modedesigneren Calvin Klein selv nogle uger senere lander og kommer ud på fabrikken for at vælge præcis de planker, som nu findes i hans nye hus nord for New York.

Sådan kan udviklingen af eksklusive trægulve blive til guld. Som bekendt ligger der en skov i ethvert frø – så det er bare med at komme i gang, og måske klappe den næste træstamme lidt, når man går forbi den i skoven eller tage de sylespidse stiletter af næste gang, du går på trægulvet. God fornøjelse med over 300 siders inspiration. 

GULVET GLÆDER

DET MEST FASCINERENDE ved Dinesens gulve er ideen om at vende revner i egetræet til noget positivt og eksklusivt– og sætte en smuk sommerfugl ind for at holde det på plads. 


GEOMETRISKE MØNSTRE klæder de fleste gulve, og Eges nye designkollektion er meget delikat i sit udtryk. Kollektionen er inspireret af den nordiske farve- palet. Tæpperne fås i fire forskellige størrelser i 100 % ren uld.
Fra 6495 kr., Ege. 

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter