Guide: Sådan vælger du den helt rigtige pande

Bliver bøffen bedst på stål eller støbejern? Skal svampene steges på aluminium eller stål? Du får større succes med dine madlavning, når du vælger det helt rigtige køkkengrej

29. september 2016 af kommerciel redaktør for Le Creuset

Råvarerne er udgangspunktet for det perfekte måltid –  måske har du handlet økologisk eller gjort dig umage med at finde de lækreste lokale varer, som du glæder dig til at tilberede.

Men alle råvarer, om det er kød, fisk eller grøntsager, stiller vidt forskellige krav til tilberedningen, og det kan være svært at finde ud af, hvilke værktøjer der skaber det bedste resultat i køkkenet. 

Derfor er her en guide til, hvordan du vælger den helt rigtige pande alt efter, hvilke råvarer du vil tilberede – så du får det bedst mulige resultat.

Støbejern

Hvis middagen står på en lækker, saftig bøf, så kan en støbejernspande gøre underværker. Panden fordeler nemlig varmen jævnt og stabilt og tåler samtidig ekstremt høje temperaturer. Det betyder, at støbejern er velegnet til bøffer, fede fisk og rustikke grøntsager som for eksempel rodfrugter, der alle får en sprød og lækker stegeskorpe.

Støbejernspanden fra Le Creuset har en mat, sort emalje indvendig og vil med tiden udvikle en patina, der fungerer som en slags slip-let-belægning, hvis den rengøres i varmt vand og uden brug af sæbe.

Se, hvordan du steger den perfekte bøf på din støbejernspande her:

Stål

Vælger du at tilberede din mad på en stålpande, kan du bruge den til de fleste råvarer. Dog ikke til de sarte sager som mælk, æg og magre fisk. Så omeletten og torsken vil ikke være glade for en stålstegepande. Lige meget hvilke råvarer du bruger, så er det altid godt at varme panden op til middelvarme, inden råvarerne lægges på, så du sikrer den mest optilmale tilberedning.

Le Creusets 3-PLY stegepande i rustfrit stål varmes hurtigt op og regulerer effektivt temperaturen. Den tåler samtidig anvendelse i ovn på op til 260 grader.

Se, hvordan du steger sprøde svampe på din stålpande her:

Aluminium

Er du til det lette køkken, eller skal familien bare have fedtfattig mad til aften? Så er en aluminiumspande et virkelig godt valg. Specielt hvis der skal steges mager fisk, fjerkræ eller mælke- og æggeretter. 

Her behøves næsten ingen fedtstof til madlavningen, da Le Creusets TNS (Toughened non-stick) pander søger for, at madvarerne ikke hænger fast og at varmen bliver fordelt hurtigt og effektivt. Det betyder også, at panden er god til tilberedning ved lave temperaturer, så du undgår at brænde noget på. 

Se, hvordan du steger den perfekte fisk på din aluminiumspande her:

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter