© Tim Wahlfried

Arkitektens køkken

David Zahle, der er partner i det verdenskendte arkitektfirma BIG, bor med sin kone og to børn på Vesterbro i København. De har valgt at indrette deres fællesrum med et køkken, der skaber kontrast, og som er nemt at lave om på, hvis de om et par år finder ud af, at de vil have et andet udtryk.

25. december 2016 af Jakob L. Falhof

Fællesrum med udskiftelig køkken 

– Det er et rum, hvor man skal tænke sig om. Man smækker ikke bare et nyt møbel ind, for der er så mange kanter og hjørner, forklarer arkitekt David Zahle, der er partner i Bjarke Ingels' arkitektfirma, BIG.

Han bor i lejligheden med sin hustru, skuespilleren Maria Rich, og deres tre børn. Sidstnævnte er årsagen til, at familien er flyttet fra det hypermoderne VM-Bjerget i Ørestaden, som David Zahle har været med til at tegne, til en lejlighed på Vesterbro med mange år under tagryggen. Børnene var kommet i skolealderen, og den foretrukne skole lå på Vesterbro.

– Vi synes, at det er vigtigt, at børnene bor tæt på skolen og deres kammerater, så vi valgte at flytte. Og så var vi så heldige at finde denne fantastiske lejlighed, som oven i købet var lige til at flytte ind i, siger David Zahle.

Det sidste var vigtigt, for inden VM-Bjerget havde han sat sine forrige to lejligheder i stand fra bunden, men det er der ikke længere tid til. Noget af det eneste, parret selv skulle stå for, var faktisk køkkenet, hvor de hurtigt besluttede sig for Reforms koncept, der går ud på sætte designede fronter på Ikeas kabinetter. BIG har selv designet et af Reforms køkkener – dog ikke det, David Zahle og Maria Rich har valgt, da det ikke var i produktion på det tidspunkt.

– Det er genialt, fordi man kan skifte sit køkken ud, hvis man bliver træt af det, blot ved at skifte fronter på det. Så får man et nyt køkken, uden at det koster en formue, forklarer David Zahle. 

© Tim Wahlfried

Det sorte køkken fra Reform er valgt for at give et præcist og kontrastfyldt udtryk som modspil til de varme farver fra fællesrummets træværk. De skrå vægge betød, at bordpladen skulle være 1 meter dyb for at undgå, at der kom et slip ud mod ydervæggen, og meget lang, fordi parret ikke ønskede samlinger. Den er derfor skåret på cm, og har derefter fået sortolie, så det hele fremstår meget stramt. 

Smuk detalje af en slidssamling med trædyvel. 

© Tim Wahlfried

David Zahle beskriver stuen som et rum med en kirke-agtig stemning på grund af det fine træværk og de mange vinkler og linier, der er. Stolene er Wegners GE290 og GE290A, bordet er designet af Isamu Noguchi for Herman Miller. Sofaen fra Bolia, der er blevet ombetrukket, er designet af David Zahles ven Karl Rüdiger. Pendlen er Verner Pantons Moon. Maleriet er af Maria Rich.

© Tim Wahlfried

Spisepladsen er indrettet med stole og bord i sort, så det skaber sammenhæng med køkkenet. Stolene er designet af BIG for Hay og hedder Shanghay Chair.
Bordet Loop Stand er ligeledes fra Hay. Vægtæppet er lavet af David Zahles tante Annette Jersild.

Det er svært at få et sort køkken til at indgå naturligt i et rum, men det er lykkedes her. Ikke mindst på grund af lysindfaldet fra vinduerne i skråvæggen, der sammen med de hvide vægge og træværket bløder de hårde sorte flader op. 

© Tim Wahlfried

Cyklen har fast plads i stuen, når den ikke er ude at køre – selv om kvarteret er roligt, er det trods alt Vesterbro i København. 

Måske er du interesseret i...

Andre læser