Hjemmelavet marcipan

Det lyder måske lidt omstændigt at lave sin egen marcipan, men det er MEGET lettere end du tror, og den får en skøn, frisk og let mandelsmag. Vær kreativ og tilsæt lækre smagsgivere, for eksempel lakrids eller kandiseret ingefær.

12. december 2015 af Mia Kristensen, Magasinet Lækkerier #3

Ingredienser:

500 g mandler

125 g rørsukker

75 g vand

⅛ tsk salt

1½ spsk glukosesirup

Evt. et par dråber hjemmelavet mandelessens eller mandellikør, se tip.

Mængde: Ca. 600 g færdig marcipan

Fremgangsmåde:

  1. Hæld kogende vand over mandlerne og lad dem trække et par minutter. Hæld mandlerne i en sigte og smut dem, så snart skallen begynder at løsne sig. Lad de smuttede mandler tørre lidt på et viskestykke.
  2. Bland sukker, vand og salt i en kasserolle, og bring det i kog. Lad sukkersiruppen koge i 2-3 minutter til der ikke længere er synlige sukkerkrystaller. Tag siruppen af varmen og lad den køle lidt, ca.8-10 min.
  3. Kom mandlerne i en foodprocessor/ minihakker/blender og kør dem til et groft mel. Blend videre og tilsæt først glukosesiruppen og så sukkersiruppen lidt ad gangen indtil massen samler sig og har den ønskede let faste konsistens. Det er ikke sikkert, at du skal bruge al siruppen, det afhænger af vandindholdet i mandlerne og hvor blød, du kan lide din marcipan. Smag marcipanen til og tilsæt evt. hjemmelavet mandelessens.
  4. Opbevar marcipanen i plastikpose på køl eller frys indtil brug/servering.

TIP: Tilsæt 1 strimmel frisk citronskal i pkt. 2 - det giver en lettere og fin citrussmag.

TIP: brug gerne spanske marcona mandler – de har mere smag

DEN HURTIGE:

Brug mandelmel i stedet for hele mandler, så tager det ingen tid at lave hjemmelavet marcipan.

DEN ”SUNDE”:

Brug agavesirup eller lignende plantesirup i stedet for sukkersiruppen i pkt. 3.

DEN ”GRØNNE”:

Udskift halvdelen af mandlerne med usaltede pistacienødder.

DEN MED LAKRIDS:

Udskift 1-2 spsk. af siruppen med lakridssirup og smag marcipanen til med lakridspulver.

DEN MED INGEFÆR:

Blend lidt ingefær i sukkerlage eller kandiseret ingefær med i pkt.3 – det giver en varmende, krydret smag.

TIP: HJEMMELAVET MANDELESSENS


Knæk ca.10 kerner fra friske abrikoser og læg de indre kerner i blød i 1 dl vodka eller snaps (uden smag) i mindst 1 måned, gerne mere. Væsken begynder langsomt at dufte mere og mere af mandel. Fjern abrikoskerner, når essensen har fået nok mandelsmag. Brug essensen i små mængder i fx hjemmelavet marcipan. Rensede kirsebærsten kan også bruges, disse skal blot brydes med en hammer eller lignende inden de lægges i blød, og ikke knækkes som abrikoskernerne. Ligesom købt mandelessens skal hjemmelavet mandelessens bruges med måde, tilsæt kun et par dråber af gangen.

Du kan finde denne - og mange andre lækre opskrifter - i Magasinet Lækkerier, som kan downloades gratis i AppStore og Google Play.

Få mere inspiration hos Magasinet Lækkerier her!

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter