Hjælp! Det er juleaftensdag og andestegen er stadig frossen

Tiden er knap og alt håb synes ude, men faktisk findes der et par løsninger, som kan redde juleaftenen.

23. december 2015

Det frosne julemareridt

En frossen andesteg juleaftensdag – det er til at få kuldegysninger af. Hele den skeløjede familie er på vej, og de ringer på om 3 timer. Hurtig, hurtigt – hvad gør du?!

Det vigtigste er ikke at gå i panik. For du har faktisk et par muligheder.

Gør ikke dette!

Det er fristende at lade andestegen tø op på køkkenbordet, give den en tur med hårtørreren eller vikle den ind i en varmepude. Men fjerkræ er ikke noget, man skal tage let på. Der er for mange bakterier, der kan komme i spil, hvis stegen ikke håndteres med omtanke.

Hvis du har et par timer

Den bedste måde at tø en andesteg op på er at lægge den i køleskabet i et par dage. Men hvis du læser dette, så er der en fair chance for, at du har forpasset den mulighed.

Tø andestegen op i koldt vand

Men tag det roligt. Du kan også tø andestegen op ved at neddykke den i koldt vand.

Det er dog vigtigt, at du kun bruger koldt vand fra hanen – ikke lunkent eller varmt vand fra den varme hane. Det kolde vand vil tø andestegen op, men samtidig undgå, at andestegen kommer i den risikable temperaturzone, som er alt over 5 grader. Hvis temperaturen i andestegen overstiger det niveau, begynder eventuelle bakterier at kunne stortrives.

Hele andestegen skal under vand

Hele andestegen skal være under det kolde optøningsvand hele tiden. På den måde vil stegen tø jævnt op. Hvis optøningskaret er for lille i nogle af stegens positioner, så må du forsøge at finde måder, hvor du alligevel kan trykke hele stegen ned under vandet.

Sørg også for at vende andestegen jævnligt i vandet, ligesom det også er vigtigt at udskifte vandet jævnligt med nyt koldt vand.

Hvis du ikke kan nå at tø andestegen op

Har du tiden imod dig og ikke engang tid til at tø anden op i kold vand, så bare steg anden, som det er.

Det er helt ufarligt at ovnstege en frossen eller havlfrossen andesteg. Den skal bare have længere tid i ovnen. Regn med ca. 50 procent længere stegetid til en and, der er helt frossen. Er den halvfrossen, så skal du kalkulere med omtrent 25 % ekstra stegetid.

I begge tilfælde skal du helst bruge et stegetermometer og først tage stegen ud, når temperaturen er oppe på ca. 75 grader i brystet og benene.

Juleaften er reddet

Det gode ved disse feberredninger er, at alle gæster får deres sprøde andesteg. Det er muligvis ikke en and, der vil gå over i historien for dens velsmag. Du kan heller ikke nå at lave nogle af de avancerede stege- og tilbredningstricks, som du havde forberedt. Men du kan sagtens gnide andstegen ind i alle mulige krydderier og lækkerier, så skindet bliver sprødt, og smagen bliver, som du ønsker den

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter