© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

9 lækre opskrifter du skal prøve til julefrokosten

Mangler du inspiration til julefrokosten? Så se med her, hvor vi har samlet 9 lækre, der vil pifte det traditionelle julefrokostbord op.

2. december 2016 af Gitte Heidi Rasmussen
Opskrift på Stegte sild i eddike med peberrod, rødbede og æble
© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Stegte sild i eddike med peberrod, rødbede og æble

Arbejdstid: 20 minutter
Tid på køl: ca. 1 time
Antal personer: 8

Ingredienser

8 sildefileter
25 g friskrevet peberrod salt, friskkværnet peber 1 dl rugmel
1 spsk. smør + 1 spsk. olie 250 g skrællet rødbede
2 faste syrlige æbler

LAGE
3 dl eddike
125 g sukker
1 dl vand
2-3 små laurbærblade 6 hele sorte peberkorn 1 rødløg
1⁄2 bundt kørvel

TILBEHØR
groft rugbrød

Fremgangsmåde

1. Sild: Gå sildefileterne efter for ben, og klip rygfinnerne af.
2. Fordel peberrod over fileterne på kødsiden, krydr med salt og peber, og fold dem sammen.
3. Vend sildefileterne i rugmel, og steg dem, ca. 3 min., på hver side i smør og olie. Læg dem i et stort fad.
4. Skær rødbederne i tern, og steg i lidt olie og smør, 6 min. Kom æble skåret i tern ved, og steg endnu 2 min.
5. Kom æble og rødbede hen over sildene.
6. Lage: Bring alle ingredienserne til lagen i kog, og kog til sukkeret er opløst.
7. Anretning: Skær løgene i både, og læg dem oven på sildefileterne. Hæld den varme lage over, og lad dem trække i køleskab, mindst 1 time.
8. Pynt med kørvel, og servér med rugbrød. 

Kryddersild med syltede rødløg og cherrytomater
© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Kryddersild med syltede rødløg og cherrytomater

Arbejdstid: 15 minutter
Tid på køl: mindst 1 time
Antal personer: 4-6

Ingredienser

1-2 små rødløg i halve 6-8 cherry tomater
1 dl eddike
2 spsk. sukker
1 knsp. flagesalt, friskkværnet peber
1⁄2 tsk. sennepsfrø
250 g gammeldags modnede kryddersild
1 bundt dild

TILBEHØR groft rugbrød

Fremgangsmåde

1. Halvér løg og cherrytomater.
2. Syltet løg: Bring eddike, sukker, salt, peber og sennepsfrø i kog.
3. Kog til sukkeret er opløst, kom de halve løg ved, og kog kraftigt, til væden er reduceret til det halve.
4. Tilsæt tomater, og lad det trække i køleskab, mindst 1 time.
5. Anretning: Skær sildefileterne i mindre stykker, og læg dem på et fad eller anret på brødet. Kom syltede løgskåle og tomat ovenpå, og pynt med dild. Servér rugbrød til.

Tip: Brug gerne en sherryvineddike til marinaden. Den passer godt til silden. 

Campari gravet laks


© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Campari gravet laks

Arbejdstid: 2x15 minutter
Tid at trække: 24 timer
Antal personer: 6-8

Ingredienser

500 g laksefilet
300 g salt
125 g sukker
1⁄2 tsk. peberkorn
1 økologisk citron, revet skal
1 lille bundt dild
1⁄2 dl Campari
4 tsk. vodka
1 rødløg, fintsnittet
1-2 passionsfrugter
1 bakke karse, gerne krydderkarse

Fremgangsmåde

1. Fjern benene i fileten med en pincet.
2. Bland salt, sukker, peberkorn, citronskal, dild, campari og vodka.
3. Kom halvdelen af blandingen i et lille fad på størrelse med laksen, og læg den med skindsiden ned af. Dæk overfladen af laksen med resten af blandingen.
4. Pak fadet ind i plastfilm, og læg noget tungt oven på, så laksen lægges under pres. Sæt den i køleskabet, og lad den trække, mindst 24 timer.
5. Tag laksen op, skrab lagen af, og dup den tør.
6. Skær fileten i pæne tynde skiver.
7. Halvér rødløget, og skær i meget tynde skiver. Skrab indholdet ud af passionsfrugten. Top med tynde løgskiver, passionsfrugt og krydderkarse.

Tip: At rimme vil sige at gnide fisken med en blanding af salt, sukker og krydderier og på den måde tilberede den. Det er vigtigt, at fisken er superfrisk, og at fileten har en god tykkelse.

Tip: Krydderkarse kaldes også shiso cress. 

Hønsesalat med æble, bladselleri og persillemayo
© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Hønsesalat med æble, bladselleri og persillemayo

Tid i alt: 30 minutter
Antal personer: 6

Ingredienser

3 kyllingefileter, stegte
6 skiver pancetta eller bacon

PERSILLEMAYO
100 g mayonnaise
1 spsk. hakket persille
1/4 tsk. fint salt, friskkværnet peber

FYLD
2 æbler
1 spsk. citronsaft
2 stilke bladselleri
30 g valnøddekerner

TILBEHØR
6 skiver rugbrød eller groft brød

Fremgangsmåde

1. Steg baconskiverne sprøde, og dryp af på fedtsugende papir.
2. Persillemayo: Blend mayonnaise og persille til en grøn creme, og smag til med salt og peber.
3. Fyld: Skær æblet i meget fine tynde skiver, og dryp med citron. Del bladselleristilkene i tre, og riv dem i lange, tynde bånd med et Julienne- rivejern eller tyndskræller. Eller snit dem i tynde skiver let på skrå.
4. Pluk kyllingefileterne i mindre stykker.
5. Bland kyllingestykkerne med æble, bladselleri og nødder.
6. Anretning: Læg salaten på brødet, og pynt med mayo-toppe og bacon.

Tip. Steg kyllingefileterne dagen før. 

Æble-pæreflæsk med vanilje og timian
© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Æble-pæreflæsk med vanilje og timian

Arbejdstid:15 minutter

Tid at stege: 20-30 minutter
Antal personer: 4-6

Ingredienser

12 skiver stegeflæsk
1 tsk. flagesalt, friskkværnet peber
2 æbler
2 pærer
1 lille stang vanilje
4 timiankviste
1 tsk. sukker
1 knsp. fin salt, friskkværnet peber

TILBEHØR
rugbrød

Fremgangsmåde

1. Steg kødet sprødt og gyldent på en pande ved middelvarme. Hæld fedtet fra i en skål undervejs.
2. Krydr med salt og peber, og læg skiverne på et stykke køkkenrulle, ca. 1 min.
3. Æbler: Skær æbler og pærer i smalle både, og steg dem møre i lidt af fedtet fra flæsket ved middelvarme sammen med vanilje og timian. Smag til med lidt sukker, salt og peber.
4. Anretning: Læg de stegte æbler oven på flæsket, og servér med groft rugbrød. 

Hjemmelavet rullepølse
© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Hjemmelavet rullepølse

Arbejdstid: ca. 30 minutter
Tid at salte: 11⁄2 døgn
Tid at koge: 11⁄2-2 timer
Tid i pres: 1 døgn
Antal personer: ca. 12 

Ingredienser

1 svineslag, 1-11⁄2 kg

KRYDDERIBLANDING
1 spsk. salt
2 tsk. peber
1 løg
1 dl hakket persille
1 spsk. friske timianblade
1 tsk. stødt koriander
1 spsk. sukker
kødsnor
2 spsk. salt

KOGELAGE
1 flaske hvedeøl
1 krydderbuket: persille, timian og laurbærblad
1 løg
2 hele nelliker
8 peberkorn

Fremgangsmåde

1. Skær slaget til, så det bliver en pæn firkant. Gem det afskårne.
2. Læg det kød, der er skåret fra, på den tyndeste del af slaget. Krydr slaget med salt og peber.
3. Hak løget fint, og fordel løg, persille, timian og krydderier på den ene side af kødet. Rul pølsen fast sammen, og snør den godt.
4. Gnid med 2 spsk. salt, og læg den i et fad dækket med folie. Sæt rullepølsen i køleskabet, 11⁄2 døgn.
5. Skrab overskydende salt af rullepølsen, og kom den i en passende stor gryde.
6. Kogelage: Hæld øl og dernæst vand over, så den kun lige er dækket, og tilsæt krydderbuket, løg, nelliker og peberkorn.
7. Kog rullepølsen ved svag varme, 11⁄2-2 timer.
8. Lad rullepølsen trække i suppen, ca. 1 time, før den kommes i rulle- pølsepresseren. Stil rullepølsen i køleskabet.
9. Rullepølsen har godt af at trække et par dage før servering, heraf 1⁄2-1 døgn under pres.

Tip: Har du ikke en rullepølsepresse, kan du komme rullepølsen i en almindelig rugbrødsform, og lægge noget meget tungt oven på den, så den er i pres. 

Quiche med rosenkål
© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Quiche med rosenkål

Arbejdstid: 30 minutter
Tid på køl: 30 minutter
Tid i ovn: 30 minutter
Antal personer: 6

Ingredienser

TÆRTEDEJ
250 g hvedemel
1 knsp. fin salt
175 g koldt smør
1 æg str. s/m

FYLD
250 g svampe
400 g rosenkål
1 spsk. olie eller smør til stegning
1 spsk. friske timian eller oreganoblade
5 æg
250 g hytteost
1⁄4 tsk. revet muskatnød
1 tsk. groft salt, friskkværnet peber
100 g revet cheddar
2 spsk. hakkede nødder

MARINADE
1 spsk. olivenolie
1 spsk. hvidvinseddike
1 knsp. sukker
1⁄4 tsk. salt, friskkværnet peber

Fremgangsmåde

1. Dej: Bland mel og salt, smuldr smørret i melet, og saml dejen med æg.
2. Pak dejen i plastfilm eller folie, og læg på køl, ca. 30 min.
3. Sæt ovnen på 200°.
4. Rul dejen ud på et meldrysset bord, og læg den i tærteformen.
5. Fyld: Rens svampene, og skær dem i lidt mindre stykker.
6. Skyl rosenkålene, kasser de grimme blade, og pil de løse af, gem til pynt.
7. Halver rosenkålene, og steg dem i lidt smør sammen med svampene, til de er let gyldne.
8. Krydr, og kom svampe og rosenkål i tærtebunden.
9. Pisk æg, hytteost, muskatnød, salt og peber sammen. Tilsæt cheddarost, og hæld fyldet i tærtebunden.
10. Drys med nødder, og bag tærten nederst i ovnen, ca. 25-30 min.
11. Marinerede rosenkålblade: Pisk olivenolie, eddike, sukker, salt og peber sammen, og vend rosenkålsbladene i.
12. Server tærten lun med råmarinerede rosenkålblade på toppen. 

Kalveleverpostej med svampe og sprød parmaskinke
© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Kalveleverpostej med svampe og sprød parmaskinke

Arbejdstid: 1⁄2 time
Tid i ovn: ca. 45 minutter
Antal personer:8

Ingredienser

2 løg
2æg
600 g hakket kalvelever
400 g hakket spæk
125 g hvedemel
1dlfløde9
21⁄2 dl bouillon
1 tsk. stødt allehånde
2 tsk. groft salt, friskkværnet peber

TOPPING
8 skiver lufttørret skinke
250 g svampe gerne forskellige
1 spsk. smør
1⁄4 tsk. groft salt, friskkværnet peber
1⁄2 bundt persille

Fremgangsmåde

1. Sæt ovnen på 175°.
2. Skær pillede løg i kvarte, og kom dem i en foodprocessor sammen med æg, og kør til en findelt masse.
3. Tilsæt lever, spæk, hvedemel, fløde og bouillon, og kør, til det hele er godt blandet.
4. Krydr med allehånde, salt og peber, og kom postejen i en smurt ovnfast form.
5. Sæt skålen i en bradepande med kogende vand, så vandet står et par centimeter op. Bag leverpostejen i vandbad, ca. 45 min.
6. Topping: Steg skinken sprød i ovnen, hold godt øje, at den ikke bliver brændt, og læg den på køkkenrulle.
7. Skær svampe/champignon i lidt mindre stykker, og steg dem gyldne i lidt smør.
8. Krydr med salt og peber, og hæld over den lune leverpostej sammen med sprød parmaskinke. Drys med hakket persille.

Tip: Lav gerne postejen i forvejen, og frys den ned ubagt, så er den lige til at sætte i ovnen. Hvis du bager den før den fryses, kan den have en tendens til at smuldre og blive tør. 

Rugbrød med kerner
© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Rugbrød med kerner

Arbejdstid: 2x10 minutter
Tid at gære: Min. 6 timer
Tid at hæve: 2-3 timer
Tid i ovn: 2 timer
Tid at hvile: Natten over
Antal personer: 12-16

Ingredienser

25g gær
4 dl vand
4 dl skårne rugkerner
1 dl græskarkerner
1 flaske hvidtøl
21⁄2 dl yoghurt naturel
1 spsk. salt
600 g rugmel
ca. 150 g hvedemel

DRYS
1⁄2 dl græskarkerner
1⁄2 dl solsikkekerner
2 spsk. chiafrø
2 spsk. sesamfrø

Fremgangsmåde

1. Dag 1: Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt femkornblandingen, og lad det stå mindst 6 timer, men gerne natten over.
2. Dag 2: Kom øl, yoghurt, salt og rugmel ved, og rør dejen godt igennem.
3. Tilsæt hvedemel lidt af gangen, og rør til dejen er fast, men stadig for klistret til at ælte på bordet.
4. Beklæd en ca. 21⁄2 liter rugbrødsform med bagepapir, og pensl bund og sider med smeltet smør. Drys med en blanding af græskarkerner, solsikkekerner, chiafrø og sesamfrø, så de hænger fast i fedtstoffet, gem lidt til toppen, og kom dejen i.
5. Glat overfladen med bagsiden af en ske dyppet i vand, drys med resten af kernerne og frøene. Lad brødet hæve, ca. 2-3 timer.
6. Sæt ovnen på 170°.
7. Bag brødet på nederste rille i den varme ovn, 11⁄2 time.
8. Tag brødet ud af formen, og bag endnu 30 min.
9. Dag 3: Pak brødet ind i et viskestykke, mens det stadig er lunt, og lad det hvile til næste dag, inden det skæres i skiver.

Tip: Lad brødet hvile en dags tid, for pænere skiver. Brødet holder sig fint og friskt i op til en uge.

Tip: Vi har brugt en trekantet patéform, 1,6 liter, fra Kunst og Køkkentøj for at få et trekantet rugbrød. Sådan en form kan rumme 1⁄2- 2/3 af denne dejmængde. 

Lækkert, nemt og hjemmelavet tilbehør til ostefadet
© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Lækkert, nemt og hjemmelavet tilbehør til ostefadet

VÆLG 3 GODE OSTE
fx blåskimmel, rødkit og en god gul, fast ost

MOUTARDE PEPPERONI
Arbejdstid: 15 minutter
Tid at koge: 15 minutter
Antal portioner: 6

Ingredienser

250 g peberfrugt i tern 150 g sukker
1⁄2 dl eddike
evt. 1⁄2 dl vand
evt. 1⁄2 tsk. sambal oelek, knust chili

Fremgangsmåde

1. Bring peberfrugt, eddike, sukker og vand i kog. Lad det koge for svag varme, til peberfrugten er mør og lagen kogt til sirup.
2. Smag til med chili, kom på glas, og afkøl.
3. Server moutarde pepperoni til osten sammen med knækbrød.

Tip: Moutarde kan også laves på grønne tomater eller rødløg.

SVESKER I APPELSINSIRUP
Arbejdstid: 5 minutter
Tid at trække: 1 time
Antal personer: 6

Ingredienser

150 g sukker
3 dl friskpresset appelsinsaft
1⁄2 økologisk appelsin, strimlet skal 150 g svesker

Fremgangsmåde

1. Bring sukker, appelsinsaft og appelsinskal i kog, og lad koge, til konsistensen er som tynd sirup.
2. Hæld siruppen over sveskerne, og lad dem trække, til det er helt koldt.
3. Server sveskerne til ost sammen med brød, knækbrød eller dine yndlingskiks. 

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter