Skarp kokkekniv, slibestål og kødeøkse.
© iStock

8 tips til et langt og skarpt liv for kokkeknive

Kokkeknive er skarpe og effektive, men de er også sårbare, og så har de dødsfjender som fjerkræ og opvaskemaskiner.

19. september 2016 af Mikkel Hede

1. Skær kun på træ eller plastik

Skær kun med skarpe køkkenknive på et underlag, der er forholdsvis eftergivende. Det vil med andre ord sige: træ eller plastik. Brug aldrig dine kokkeknive på for eksempel glas, stål, granit, keramik og andet hårdt materiale. 

2. Skær aldrig i fjerkræ og frostvarer

Der er en god grund til, at fjerkræssaksen har været standardinventar i køkkenet i flere generationer. Fine og skarpe kokkenknive skal ikke bruges til det grove skære- og hakkearbejde, og de skal slet ikke anvendes til at skære igennem knoglerne på fjerkræ. Brug en fjerkræssaks eller en kødøkse til forarbejdning af knogler.

Hold også dine japanske kokkeknive langt væk fra frosne varer. Det vil slide unødigt på knivens skarpe æg at skære igennem stivfrosne madvarer. 

3. Brug en knivmagnet eller en knivblog

Læg aldrig dine skarptslebne og kostbare knive ned til fodsoldaterne i køkkenskuffen. Hold dem også for gode til krukken med grydeskeer og stegepaletter. Sørg for, at de har en sikker og tryg havn i en knivblok eller på en magnetisk knivholder (knivmagnet) på væggen.

4. Kokkeknive skal ikke i opvaskemaskinen

Det kan ske for den bedste, at den fine japanske kokkekniv havner i opvaskemaskinen sammen med alt det andet service. De fleste har andet at tage sig til end at overholde skrappe regler for vedligeholdelse af knive. Alligevel er kokkeknive generelt ikke gode venner med opvaskemaskiner. Det er der flere grunde til:

  • Salten, afspændingsmidlet og opvasketabs kan indeholde kemiske stoffer, som slider på knivstålet. 
  • Fæstningen af skæftet på stålet kan risikere at komme til at sidde løsere pga. varmen og de kemiske processer i opvaskemaskinen. 
  • Producenten garanterer muligvis i brugsanvisningen, at knivene tåler maskinvask. Glem den garanti. Maskinvask vil altid i det lange løb slide på knivene. 
Skarp kokkekniv
© iStock

5. Vask kokkeknive i hånden

Det er enkelt og nemt at gøre en kokkekniv rent. Vask dem med almindeligt opvaskemiddel og med varmt vand fra hanen. Tør dem straks af i et rent og tørt viskestykke.

6. Rustfri stålknive kan også ruste. 

Lad helst aldrig de gode kokkeknive ligge og søbe i en vandpøl i opvaskebakken. Læg dem også nødigt i blød i lang tid ad gangen. Selvom knivene er af rustfrit stål, så er den betegnelse en sandhed med modifikationer. 

Stålet kan korrodere både ved luft- og væskepåvirkning. Rustfrie stålknive kan også få flyverust i opvaskemaskinen, hvis de vaskes sammen med køkkenredskaber, der indeholder jern. Det kan f.eks. være en hvidløgspresser eller en ostehøvl. 

7. Slib knivene jævnligt

Vil du have skarpe knive, der kan skære igennem en steg, som var det smør, så skal du jævnligt slibe dine kniv. Det kan være en gang om ugen eller en gang om måneden. Det afhænger af karakteren og kvaliteten af knivene. 

Er du en dedikeret kniv-afficionado, så vil du hurtigt få en fornemmelse af, hvornår dine knive skal hvæsses. Du kan både bruge strygestål eller et aggregat med en indbygget keramisk slibesten. Slib med strygestålet i en vinkel på ca. 15 grader på begge sider af knivens æg. 

8. Brug forskellige kokkeknive

De fleste har sikkert en yndlingskniv. Endnu bedre er det at have flere kokkeknive, der hver har sit formål. 

Det kan både være knive af forskellig længde og i forskellig udformning. Det kunne f.eks. være forskærerknive, filetknive, udbenerknive eller en brutal udseende kødøkse som supplement til kokkeknivene. 

Måske er du interesseret i...

Andre læser