Julemarked i Berlin
© Michael Setzpfandt

Kan du heller ikke få nok af julemarkeder? Find de mest stemningsfulde her

BO BEDRE's store 2017 guide til de bedste julemarkeder rundt omkring i Danmark i både byer og på herregårde + julemarkeder i Nordtyskland.

1. november 2017 af Simone Schnoor

BO BEDRES store guide til julemarkeder

Den søde juletid er på vej, og det betyder tid til julemarkeder! Tid til at duften af glögg og brændte mandler spreder sig over det ganske land i takt med, at de stemningsfulde og fortryllende markeder popper op i hver en dansk by - stor som lille.

Vi guider dig og giver her et overblik over nogle af de mest hyggelige julemarkeder rundt omkring i Danmark samt et par stykker i julemarkedernes slaraffenland; Tyskland.

Guiden er delt op i følgende områder og typer af julemarkeder:

  • De store københavnske julemarkeder.
  • Jul på slotte og herregårde rundt omkring i Danmark.
  • Jul i de større danske provinsbyer.
  • Julemarkeder i Tyskland: Berlin, Hamburg og Lübeck.
Julemarked Højbro Plads
© Jul på Højbro Plads

Jul i København

Skageraks julemarked

1. weekend i december åbner Skagerak op for deres årlige julemarked. Her vil man kuynne møde en række kunsthåndværkere indenfor keramik, tekstil, papirklip og meget mere, der viser frem og sælger deres produkter. Der er desuden mulighed for at købe årets juletræ eller smage på glögg, småkager og mange flere lækkerier.

Indiakaj 2, København.

Fredag den 1. december kl. 15.00 – 18.00
Lørdag den 2. december kl. 11.00 – 16.00 

Begge dage gratis adgang.

Jul hos Paustian

15. november holder Paustian i København og Aarhus ekstraordinært åbent fra 16-21, hvor der er mulighed for at lade sig inspirere i juleudstillingen, finde idéer til både de små og lidt større gaver - med 20% rabat på alle varer, også nybestillinger. Tilbuddet gælder også på Paustians webshop hele 15. november frem til midnat.

Malene Smidt Hertz, kendt fra tv, præsenterer på aftenen sin egen rød- og hvidvinsgløgg, som du også har mulighed for at købe med hjem. Prisvindende chocolatier Peter Svenningsen præsenterer en eksklusiv adventschokoladekalender fra The Nordic Chocolatier.

Jul i Tivoli

Den hyggelige forlystelseshave i København har juleåbent fra d. 18 november til d. 31. december. 

Udover de mange forlystelser byder jul i Tivoli også på en masse andet underholdning for hele familien. Oplev bl.a. havens funklende julelysshow, Tivoli-Garden spille stemningsfulde juletoner, Lucia-optoget bære lyset frem eller gå på opdagelse i nissernes honningkageslot, hvor du blandt andet kan finde Danmarks største honningkage-bagemaskine. Hvis du vil inspireres af smuk julepynt i alle afskygninger samt smage på lækre julespecialiteter, kan du besøge de mange boder i julelandsbyen.

Jul i Tivoli har åbent fra kl. 11-23 søndag til torsdag. Fredag og lørdag er der åbent til midnat.

Du kan også fejre din nytårsaften i Tivoli, idet Tivoli holder åbent nytårsaftensdag i tidsrummet kl. 11:00-00:30.

Christiania Julemarked

Københavns ældste julemarked, der har eksisteret siden 70'erne, finder du i Den grå Hal på Christiania. Julemarkedet byder bl.a. på live musik, boder samt masser af atmosfære og stemning. 

I år har Christianias julemarked åbent fra d. 9.-20. december hver dag i tidsrummet kl. 12-20. Den sidste dag lukker markedet dog kl. 18. Følg Christianias julemarked på Facebook.

Julemarked på Højbro Plads

Mellem d. 17. november - 23. december er der julemarked i hjertet af København på Højbro Plads. Omgivet af Københavns smukke bygninger skaber markedet den ultimative julestemning med flot pyntede juletræer, 80.000 funklende julelys samt hyggelige træboder, hvor du kan smage på alverdens julelækkerier samt lade dig inspirere til julegaveindkøbene. 

Læs mere om julemarkedet på Højbro Plads.

Flids julemarked i Nørrebrohallen

I Nørrebrohallen finder du d. 2.-3. december Flids udstilling og julemarked, der har fokus på kunst og design. Til Flids julemarked kan du møde nogle af nutidens passionerede kunstnere, kunsthåndværkere og designere, der udstiller og sælger deres værker samt giver et indblik i aktuelle kreative tendenser.

Balders Julebiks

D. 10. december finder du i Nørrebrohallens multisal Balders Julebiks, der med god stemning og oppyntning lover julehygge fremfor juleræs. 

Gavnø Slot julebazar julemarked


© Gavnø Slot

Jul på slottet

Også mange slotte, gods og herregårde rundt omkring i Danmark byder på hyggelige julemarkeder, der er et besøg værd. Her er de autentiske lokaler og den omkringliggende smukke natur i høj grad med til at frembringe den hyggelige stemning og gennemførte juleatmosfære - og i disse omgivelser er det bestemt ikke svært at forestille sig, at der kravler nisser rundt i det skjulte. 

Her er et par af de største julemarkeder på de danske herregårde. 

Jul på Engestofte Gods

På Lolland er der julemarked på Engestofte gods d. 2.-3. december fra kl. 10-16. Her kan du opleve musik og underholdning samt besøge et hav af stader, der både byder på lokale fødevarer og kvalitetsprodukter, moderne design og en masse nisser. 

Julebazar på Gavnø Slot

På Gavnø kan du allerede d. 4.-5. og d.10.-12. november besøge de 150 julestande i slottets historiske avlsbygninger. Gavnø Julebazar er Danmarks største julemarked og byder med sin hyggelige oppyntning og smukke omgivelser på masser af julestemning.

Julemarked på Koldinghus

På det gamle kongeslot i Kolding kan du d. 9.-10. december opleve den gode julestemning og besøge de mange boder fra kl. 10-16. Nøgleordene for Koldinghus julemarked er kvalitet, håndværk og unikke gaver, som du ikke kan få andre steder.  

Jul på Kronborg

I Helsingør er der julemarked på Kronborg d. 2.-3. og 9.-10. december kl. 10-17. Her kan du i stemningsfulde juleomgivelser møde en masse spændende udstillere samt besøge slottets museum.

Jul på Tirsbæk Gods

D. 9.-10. og 16.-17. december kl. 11-17 kan du besøge julemarkedet på Tirsbæk Gods ved Vejle. I godsets smukke avlsbygninger finder du de mange udstillere, der sælger alt fra glaskunst til nisser og julepynt. Der er derudover også mulighed for at fælde sit eget juletræ i den tilhørende skov. 

Julemarked Aalborg
© Julemarked på Gammeltorv i Ålborg. Foto: Mick Anderson

Jul i andre danske byer

Der er heldigvis julemarkeder i rigtig mange danske byer til at sprede stemning og glæde. Du får her en liste over blot nogle af de største julemarkeder i de øvrige danske byer:

H. C. Andersen Julemarked i Odense

Eventyrbyen Odense har selvfølgelig et julemarked, der er inspireret af eventyrdigteren H. C. Andersen. Odenses gamle bydel fejrer i perioden d. 1.-3., 6. og 8.-10. december jul som i gamle dage, med alt hvad der dertil hører af markedsboder, julelækkerier, nisser og julekor. 

Julemarkedet har vekslende åbningstider fra dag til dag mellem kl. 10-20.

Julemarked i Den gamle By i Århus

Den gamle By i Århus har i høj grad også kulissen til et hyggeligt julemarked. Du kan i de pyntede og stemningsfyldte omgivelser opleve julens historie gennem mere end fire århundreder og derudover finde unikke gaver i de historiske butikker og boder.  

Besøg julemarkedet i Den gamle By mellem d. 18. november og 30. december.

Julemarked i Ridehuset i Århus

I hjertet af Århus er der kunst & julemarked i det gamle Ridehuset fra d. 25. november til d. 21. december. Det smukt julepyntede marked har fokus på kunsthåndværk og design samt innovative tiltag.

Jul i Friheden Århus

I Århus byder også Tivoli Friheden velkommen til en magisk juleoplevelse, når de åbner op for en verden fyldt med nisser, juleboder, utallige lys og gennemført julestemning. Jul i Friheden kan besøges på udvalgte dage fra d. 11. november til d. 30. december. Se specifikke åbningsdage og -tider her.

Julemarked i Ålborg

Fra d. 17. november til den 23. december kan du opleve det hyggelige julemarked på Gammeltorv i Ålborg, der byder på alt, hvad julehjertet begærer. Besøg de mange små boder og hytter hvor du finder både inspiration til årets gaver og kan smage de mange forskellige julelækkerier. Du kan også tage en tur i pariserhjulet og nyde udsigten over Ålborg.

Julemarked i Nyborg

Den står på juleknas, gaveideer, aktiviteter og julestemning i lange baner, når den gamle kongeby, Nyborg, igen slår dørene op til julemarked d. 1.-3. og 8.-10. december.

Julemarked på Stændertorvet i Roskilde

Der er julemarked på Stændertorvet hver weekend i december. Torvet, der siden middelalderen har været byens knudepunkt, er omgivet af Roskilde Domkirke og rådhuset, hvilket skaber en smuk kulisse til det stemningsfyldte julemarked. Se åbningstiderne her

Julemarkeder i Tyskland

Mange af de danske juletraditioner kommer fra Tyskland, for eksempel juletræet og julemarkederne. Så selvom vi med vores mange gennemførte julemarkeder i Danmark måske føler, at det er en ægte dansk tradition, er det altså ikke tilfældet - julemarkedet med dets boder og salg af julegodter og husflid er oprindeligt et lån fra Tyskland, hvor de højtidsbetonede markeder har eksisteret siden 1300-tallet.

Af samme grund er Tyskland bestemt et besøg værd, hvis man vil opleve nogle af verdens ældste og størst anlagte julemarkeder. Her er et udpluk af julemarkeder, som kan besøges i tre af de største nordtyske byer.

Jul i Berlin

Berlin er en kæmpeby med utallige julemarkeder - her ville man nemt kunne få uger til at gå, hvis man skulle besøge dem alle. Her er tre af de største: 

Juletryllerier på Gendarmenmarkt. Dette julemarked foregår på den mest fortryllende plads i det gamle Østberlin med en kirke i hver sin ende og et stort koncerthus i midten. Du kan besøge det smukke julemarked fra d. 27. november til d. 31. december. 

Julemarked ved Gedächtniskirche. Fra d. 27. november til d. 7. januar (2018) kan du besøge de 170 julestande og hytter på dette hyggelige julemarked i hjertet af den pulserende bydel City West. 

Julemarked på Alexanderplatz. Oplev Alexanderplatz blive forvandlet til en farverig vinter- og juleverden, når den berømte plads i det gamle Østberlin fra d. 27. november til d. 26. december holder stort julemarked.

Julemarked med oplyste boder foran kirke Tyskland
© WeihnachtsZauber Gendarmenmarkt

Jul i Hamborg

Det største og mest traditionsrige julemarked i Hamborg ligger ved pladsen for byens rådhus - Rathausmarkt. Det populære julemarked kan besøges fra d. 27. november til d. 23. december. Derudover findes der utallige andre større og mindre julemarkeder i Hamborg. Kig omkring på denne julemarkeds-side fra Hamborg, hvor de fleste af byens julemarkeder er omtalt.

Jul i Lübeck

Lübeck ligger ikke langt fra det sydlige Danmark. Byens største og mest stemningsfulde julemarked ligger ved rådhuset, hvis oprindelse går tilbage til begyndelsen af 1200-tallet, og som er en af de største og vigtigste bygninger i Tyskland.

Jul i det øvrige Tyskland

Det var kun et par highlights fra de største af de nordtyske byer. Der findes hundredevis af andre julemarkeder rundt omkring i Tyskland, som bestemt også er et besøg værd. Kig evt. rundt på de mange tyske julemarkedswebsites. Der findes lister, hvor de fleste julemarkeder - små som store - i Tyskland er nævnt.

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter