Dortes entré

 Entreen er hjemmets knudepunkt med masser af færdsel og så er det rart med plads

 

 Til Bo Bedres Indretnings Brevkasse

Som trolig læser og abonnent af Bo Bedre har jeg fået mange gode ideer.
Men nu står jeg selv og har store indretnings problemer i vores hus fra 1920.
Vores gamle hus har i gennem flere år haft og er stadig under renovation og forandring. Dette står min mand selv for.
Det første problem er vores entré og trappen op til første sal.
I sin tid var der opsat to store fyrretræs fyldningssvingdøre (2,50 x 1,20 m) med facet slebent glas opdelt i små ruder.
Disse døre afgrænsede entréen ved trappen op til 1. sal.
Nu da vi har fået revet det gamle loft ned skal der gøres noget ved dette rum.
Der er blevet lavet nye installationer samt rørledninger på væggen lige indenfor hoveddøren.
Loftet skal beklædes med gipsplader for at skjule ledningerne.
Problemet er så: skal vi sætte disse svingdøre op igen og hvordan skal væggen/muren der afgrænser trappeopgangen til 1. sal ned til entréen så laves.
Det er jo et dejligt åbent rum. Rørene på væggen skal skjules, men skal de integreres med væggen? Så det ser pænt ud og vi måske kan få noget opbevaring til fx tøj og sko.
Det store egetræsskab på den korte væg kan muligvis flyttes til andet sted i huset, hvis det ikke lige passer ind i planen.
Hvad angår farver på vægge og døre havde jeg tænkt mig hvidt over det hele.
Bliver det for meget? Den nederste del af væggen op til 1. sal kan blive dækket med et egetræs panel (små lister), der har været i huset i mange år. 
Vi har talt om der måske kunne blive lagt et kokostæppe el.lign. på gulvet og som løber op ad trappen- eller skal gulvet også males hvidt, som vi har tænkt på der skal gøres i hele huset.
På vej op til 1. sal er der et lille blyindfattet vindue. Dette har også været en del af huset lige siden det blev bygget i 1920. en skal det bevares eller skal der et rigtigt vindue i for at give mere lys?
Vi har også talt om at døre og karme skal males hvide over det hele i stedet for som i dag, at det kun er karmene der er malet.
Men så kommer vi til det andet indretnings problem som er vores to stuer.
I de 32 år vi har boet i huset har det næsten været indrettet som i dag. Kan der mon gøres noget ved det?
Det vi ønsker er at der skal ske noget nyt, at der skal være siddepladser til min. 6-8 personer, når der er familiebesøg.
Skal der evt. ses tv skal alle helst kunne se, men ikke altafgørende. Plads til bog og radio-reol.
Plads til spisebordet der er 3,00 m og otte stole, når det er slået ud.
Som foto viser, har vi i dag en tre pers. sofa med uldent stof, en lænestol med høj ryg og skammel samt to små stole, et stort sofa bord med klap, rundt bakkebord.
I opholdstuen er der i dag en lavendelblå væg, resten er hvide. Der inde vil jeg gerne igen have en farvet væg.
Men den skal passe ind i det nye møblement vi skal have. Hvad skal vi vælge? På ny en 3 pers. sofa og stole, en hjørnesofa eller hvad foreslår I?
Vi er til stof, men nu er der begyndt at komme børnebørn, så hvilket stof er mest praktisk?
I spisestuen er der en hvid træliste midt på væggen, alt efter hvad der skal gøres ved væggene kan den fjernes, men den hører ligesom til huset.
Der inde har jeg tænkt at der skal noget tapet op samt males. Skal den ene væg måske kun have tapet.
Jeg har tænkt mig at få sprøjtemalet skænken i spisestuen, men hvilken?
Håber jeg her igennem brevkassen kan få hjælp til denne vanskelige indretning som jeg synes det er.

Med venlig hilsen

Dorte Sørensen

 

Kære Dorte.

Jeg kan slet ikke forestille mig at I skal til at opdele entreen igen. Det er jo et dejlig velproportioneret rum nu og det vil være ærgerligt igen at skulle holde albuerne ind til kroppen, lige når man ankommer, i stedet for at blive budt velkommen med kik til hele huset.
Hvor fører dobbeltdøren hen? Det må jo næsten være til et stort skab,- der under trappen?
(Kunne der isættes glas i den ligesom I har gjort det i døren til køkkenet? Det skal så være sandblæst glas hvis det er indrettet til skab..)
Med hensyn til garderobe, så er der ikke megen væg at sætte skabe eller lignende op ad, så måske kunne I klare jer med en stumtjener?
Sådan en kan ofte tage 8 stykker overtøj og så hænger det og lufter eller tørrer, hvis I har været ude i regnen. Havde I nu været en småbørnsfamilie med masser af overtøj, så havde jeg foreslået noget andet, men I er jo kun to til daglig…
Mal gerne hvidt alle vegne, både vægge og træværk, - også i stuerne.
Dørene vil blive langt smukkere med hvid maling, da solen så vil kunne fremhæve fyldninger osv. Det vil være fint at  bevare trappens store hjørne-post i træ, som den står nu,- det er en god markering af trappeløbet og den er fin med de øverste udskæringer.
Jeres rum er ikke så store hver især og så kraftig en farve som din lavendelblå bliver meget dominerende.
I entreen kan I eventuelt nøjes med at montere en smal profilliste i ca 85-90 cm højde på alle vægge og opad trappeløbet, og male en lidt mørkere knækket hvid forneden og helt hvid for oven,- det giver en fin paneleffekt uden at fylde op. Al træværk hvidmales.
Jeres skabsmøbel ville jeg lade være, da træets farve og struktur vil fremtræde varm og fin op mod de hvide flader. Kokos på trappen er en god idé, da det både luner og dæmper trinstøj og måske også bedre for jer at færdes på, da maling bliver glat.

Stuerne kan jeg ikke tage mig så grundigt af i denne omgang, da det kræver opmåling, men ved for eksempel at vælge en ny hjørnesofa, får I flere pladser med et enkelt møbel og det vil få mere ro i stuen med færre møbler og færre forskellige overflader.
Vælg et lyst betræk i f. eks. meleret beige-gråt-brunt. De fleste nye betræk kan pletrenses hvis I har et uheld.
Se efter en sofa der max. er 85 cm i dybden, så den ikke bliver for voldsom.
Gardinerne kunne evt. også skiftes til hvide eller helt lyse, så det mere er vinduet, pynten i vindueskarmen og udsigten I stiller skarpt på.
Jeres skænk har umiddelbart for mange udskæringer til sprøjtemaling,- det vil ikke blive godt.
Måske kan du istedet behandle den med oxalsyre, så den kun bliver lysnet? Sådan et møbel er på en eller anden måde kønnest, som det er lavet.
Alternativt kan den afrenses og bejdses sort, så man stadig kan se strukturen og mønstrene lige så tydeligt igennem den sorte farve.
Du skal øve dig på et bagside-stykke først, da bejdse er tyndt og kun må påføres i et enkelt lag.
Men vær sikker,- du kan ikke fortryde det.

Mange hilsener Lone

 

 

 

 

 

Boligbloggen

På denne blog besvarer jeg læserspørgsmål og giver gode råd og tips om indretning, viser spændende nyheder indenfor boligen, gør opmærksom på nye butikker og på andre, spændende blogs, websites og bøger om indretning samt skriver om de tanker en indretningsarkitekt gør om sit arbejde. I må meget gerne stille spørgsmål herinde om bolig og indretning, kommentere på mine skriverier og selv komme med jeres bedste indretningstips. Har du billeder af dine tips og indretningsspørgsmål kan disse fremsendes til: [email protected] 

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter