renovering af bolig parcelhus
© Andreas Mikkel Hansen

Parcelhus og have i skøn forvandling

Parcelhuset er gennemgået en større renovering, men har samtidig vedligeholdt husets gamle arkitektoniske detaljer fra 1959

6. november 2017 af Julie Vöge
renovering af bolig parcelhus facade

Stram, åben og helt grafisk er første indtryk af husets ankomst, der er opdateret med espalier, sortmalede træplanker og kobberinddækninger og kobberlamper. Fra hoveddøren er der kig gennem entreen og ud i haven. Læg mærke til, hvordan de sortmalede træplanker forsætter indenfor, hvordan betonfliserne ude synes at glide over i det polerede betongulv i entreen. Gentagelsen i materialevalg skaber sammenhæng mellem inde og ude. 

© Andreas Mikkel Hansen

Der skulle gå fem år før Helle og Martin var klar til at bygge til. De flyttede ind i deres knap 60 år gamle parcelhus i Holte tilbage i 2009 og vidste fra starten, at huset trængte til en opdatering og flere kvadratmeter. Men familien havde tidligere renoveret et hus – et projekt, som de tog hul på uden at have boet i huset først, og de måtte senere erkende, at ikke alle ændringerne endte som fuldtræffere.

─ Belært af erfaring ville vi denne gang først bo og leve i huset for at være sikre på, hvad der fungerede, og hvad der skulle ændres, fortæller Helle og tilføjer, at det også gjaldt haven:

─ Det var først efter et stykke tid, at det fx gik op for os, at det var utroligt ærgerligt, at der ikke var anlagt en vestvendt terrasse, hvor vi kunne spise aftensmad i aftensolen, og navnlig at vi ikke kunne gå direkte derud fra køkkenalrummet.

Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter

renovering af bolig parcelhus entre

Den store, åbne entre med gaspejs er en venlig indgang til hjemmet. Hoveddøren var også tænkt med glasparti, men for at bibeholde lidt privatliv blev den valgt i en massiv udgave. 

© Andreas Mikkel Hansen

Helle og Martin var også enige om, at de ikke ville fjerne parcelhusets tidstypiske træk under en tilbygning og ombygning, for det var netop en del af de karakteristika, som parret faldt for ved huset.

─ Vi overvejede kort at pudse de gule mursten på facaden og male huset hvidt, for så ville det hurtigt komme til at se mere moderne ud, men vi kunne samtidig mærke, at det ikke føltes rigtigt. Det var jo ikke det udtryk, som arkitekten i sin tid havde i tankerne, da han tegnende boligen, siger Helle. Faktisk blev de gule tegl ført videre i tilbygningen endda med så stor akkuratesse, at selv fugen på den nyopførte del er i helt samme farve og størrelse som i det oprindelige murværk. Den nye og gamle bygning er visuelt også knyttet sammen og fremstår som ét hele takket være ens skydedøre, vinduespartier og kobberinddækninger, der giver boligen et stramt og moderne udtryk. Det oprindelige hus havde brystværn i træ op til mindre vinduer, men de blev fjernet, for som i tilbygningen at lukke mere lys og natur ind med glaspartier helt ned i gulvhøjde. 

renovering af bolig parcelhus køkken

Køkkenet fra Koch Køkken blev lavet tilbage i 2009, da familien flyttede ind. Senere er elementet med barfunktion og plads til to taburetter kommet til. Det er også i røget eg og er lavet af Lillerød Møbelsnedkeri. 

© Andreas Mikkel Hansen

Flydende overgange

Tilbygning og ombygning er skitseret af E+E Arkitekter, der udover at skabe flere kvadratmeter, arbejdede på at åbne huset op mod vest og binde hus, have og landskab bedre sammen. Det er blandt andet gjort ved at lave en ny og smuk ankomst med kig igennem huset samt en opblødning af overgangen mellem ude og inde ved at anvende ens materialer. Det betyder fx at betonfliserne ude fortsætter inde med et poleret betongulv i entreen og ud igen på den sydvendte terrasses betonfliser. De sortmalede trælister fra facaden folder ind i entreen, hvor de bliver til en garderobe- og skillevæg med pejs mod spisestuen. Den nye spisestue har også fået direkte kontakt til en ny aftenterrasse mod vest. I tilbygningen er der værelser, badeværelser og ny hovedindgang og entre, mens fællesrum som køkken, spiseafdeling og stue ligger i husets gamle del.

­─ Vi valgte kun at få glastag over en del af espalieret over den vestvendte terrasse, men vi er derude hele sommeren, så mon ikke vi snart skal have glastag over resten af espalieret”, slutter Helle.

Se flere af arkitektens projekter her

renovering af bolig parcelhus sofa sofakrog

Alle nye møbler i huset er købt i Illums Bolighus og udvalgt med hjælp fra stedets indretningsarkitekt. Køb, der blandt andet resulterede i en lædersofa fra Space Copenhagen, et bord fra Via Cph og et tæppe fra Woodnotes. Maleriet er lavet af Henrik Elnegaard og købt i Galleri Puls Art. 

© Andreas Mikkel Hansen
renovering af bolig parcelhus spisestue spisebord

Papirlampen er fra Anne Black, tæppet fra Illums Bolighus, mens det store spisebord er stykket sammen af en antik egetræsbordplade og ben fra HAY, hvorfra spisebordsstolene JW01 også stammer. 

© Andreas Mikkel Hansen
renovering af bolig parcelhus spisestue terrasse

Før ombygningen lå husets to børneværelser i den nuværende spiseafdeling. I dag sørger et helt nyt glasparti med skydedøre for, at aftensolen kommer ind i spisestuen, ligesom der nu er direkte udgang til den vestvendte terrasse. 

© Andreas Mikkel Hansen
renovering af bolig parcelhus stue køkkenalrum

Fra køkkenalrummet er der kontakt med husets øvrige dele, stue, bryggers, fitnessrum og tilbygningen. 

© Andreas Mikkel Hansen
renovering af bolig parcelhus stue

Stuen har fået store vinduer ned til gulvhøjde, der lukker masser af dagslys og naturen ind. Fotokunsten på væggen er fra et galleri i Berlin. 

© Andreas Mikkel Hansen
renovering af bolig parcelhus badeværelse

Det nye store badeværelse ligger i tilbygningen. Vasken er fra Duravit, armatur ved vask og i bruseniche er fra KWC, mens fliserne er fra Royal Mosa. 

© Andreas Mikkel Hansen
renovering af bolig parcelhus før og efter billede have

Huset ligger på en kuperet grund, der betyder, at tilbygningen ligger et niveau nede i forhold til den oprindelige bygning. Takket være ens materialevalg og arkitektonisk udformning er det svært at skelne, hvad der er boligens nye og gamle del. 

© Andreas Mikkel Hansen
renovering af bolig parcelhus før og efter billede have facade

Huset før det blev om- og tilbygget. 

© Andreas Mikkel Hansen
renovering af bolig parcelhus stue før og efter billede

Stuen før ombygningen. 

© Andreas Mikkel Hansen

Fakta om bygningen

Familien fik:

Ny fløj med to børneværelser, et soveværelse med walk-in closet, et stort badeværelse, en gang samt stor hovedindgang og entre. Ny planløsning i eksisterende hus, der betød større køkkenalrum, en større entre, mere dagslys og bedre sammenhæng mellem hus og have, og en ny vestvendt terrasse.

Proces:

Ejerne tog kontakt til E+E Arkitekter, som efter flere møder lavede en række skitseforslag. I samråd mellem bygherre og arkitekt valgtes en løsning, hvor det eksisterende hus blev bundet sammen med en tilbygning rent materialemæssigt og visuelt, så de to bygninger i dag er smeltet sammen til én. Herudover sørgede arkitekterne for myndighedsgodkendelser, projektering, indhentning af tilbud fra entreprenører og tilsyn under byggeriet.

Materialer indvendigt:

Poleret beton, massive egeplanker behandlet med hvid lud, røget eg i køkken og højskabsvæg, sortmalet lærketræ, vinduer og skydedøre med sortmalede trærammer indvendigt og sort alu udvendigt. Energimæssigt har det eksisterende hus fået et løft i form af energirigtige vinduer og efterisoleret tag efter opdaterede standarder.

Materialer udvendigt:

Gule tegl, kobberinddækninger, sortmalet træ, tagpap, betonfliser, glastag over vestvendt terrasse.

Ombygningspris:

Den samlede projektpris i 2014 var på mellem 1,5 – 1,75 mill. kr. eks. moms og inkl. anlæg af have. Heraf arkitekthonorar på ca. 12%. 

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter