© Malene Flinck

To venner åbner Nordens første økologiske cocktailfabrik

Det startede med et cocktail-laboratorium i et sommerhus. Nu åbner firmaet Nohrlund en cocktailfabrik med en kæmpe shaker, der kan mixe 3000 liter økologiske bær, sirupper og spiritus.

27. maj 2017 af Mette Nexmand

I sommeren 2016 var succesen næsten ved at løbe fra de to iværksættere, Søren Aamand og Anders Houmann. Deres cocktailfirma Nohrlund havde eksisteret i knap to år, og de var gået fra at mønstre en lille bar med ti ansatte til at administrere to cocktailtrucks og 250 svedende bartendere på store events.

Økologiske cocktails mixet af nordiske råvarer og tappet på flaske – dét var den opskrift og forretningsidé, som danskerne overvældende hurtigt havde taget til sig, og de to venner så hundredetusinder af deres hjemmeproducerede flasker ryge over disken til firmafester, bryllupper og festivaller. En halv million Nohrlund-cocktails forventes at blive drukket i 2017, og
det enkle koncept er blevet til en kompliceret, logistisk øvelse. 

Cocktailshaker, der mixer 1500 cocktails i timen

Den 15. juni åbner Nohrlund derfor deres egen økologiske cocktailfabrik i Hvidovre, så nu bliver der mere tid til at finpudse selve kerneaktiviteten, at udvikle opskrifter og sikre den nordiske ånd i smag og stil. Det er Nordens – måske verdens – første cocktailfabrik.
Fabrikken kommer blandt andet til at bestå af en kæmpemæssig cocktailshaker, som kan mixe 3000 liter ad gangen og producere 1500 cocktails i timen. Det kræver en eventyr-kæmpe af en bartender at shake den volumen, men heldigvis foregår det automatisk sammen med de andre bryggerimaskiner.

Begyndte med cocktail-maraton i et lille sommerhus

Et eventyr er der dog næsten tale om. Det hele startede i 2014 på en hyttetur til Fyn, hvor Søren Aamand, Anders Houmann og nogle venner afholdt et cocktail-maraton med kilovis af økologiske bær og de fineste spiritusser. Det lyder som en ordentlig omgang tømmermænd, men var rent faktisk benhård eksekvering af en drøm.

Allerede dengang havde Søren Aamand syv års erfaring som bartender, og hans mål var at finde frem til opskrifterne på de ultimative, nordiske cocktails – og tappe dem på flaske.

© Malene Flinck

Økologisk spiritus fra lokale destillerier

Nohrlunds cocktail-menu har alle udspring i det nordiske køkken og fremstillet af nøje udvalgte råvarer. Økologien er rendyrket hele vejen igennem, selv spiritussen er økologisk og bragt hjem fra lokale destillerier rundt omkring i verden.

”Vores cocktails er lavet helt fra bunden, alle bær er friskpressede, vores sirupper er hjemmelavede, og ingefæren friskrevet,” fortæller Nohrlunds direktør Søren Aamand.
Nohrlunds smagsnuancer spænder mellem det søde og det syrlige til det friske og læskende.
Se alle smagsvarianter her. 

Nohrlund vandt dobbeltguld ved San Francisco World Spirit Competition 2015 – den mest prestigefyldte pris indenfor spiritusverdenen.

Mød Nohrlund i løbet af sommeren på: Distortion den 31. maj – 1. juni på Nørrebro og Vesterbro i København, Northside den 9-11. juni i Ådalen, Aarhus, samt landets Grønne Koncerter fra den 20-30. juli. 

© Malene Flinck
© Malene Flinck

Måske er du interesseret i...

Andre læser