Gerrit Thomas Rietveld

Navnet Gerrit Rietveld vækker muligvis ikke genkendelse, men den hollandske arkitekt er ikke desto mindre en forløber for funktionalismen og manden bag the Red and Blue chair.

1. september 2010 af Signe Brogaard

Fulde navn: Gerrit Thomas Rietveld
Dato: 25.06.1888-27.061965
Udannelse: møbelsnedker, senere Arkitekt på aftenskolekursus
Retning: neoplasticism/De Stijl

Gerrit Rietvelds debuterede i 1917 som nyuddannet arkitekt med den opsigtsvækkende Red & Blue Chair, der blev præsenteret i kunstergruppens De Stijls magasin i 1918.

Rietveld sluttede sig samme år til gruppen, hvis idealer om ultimativ enkelhed og abstraktion var med til at bane vejen for funktionalismen i Europa.

De Stijl-gruppen, der også talte maleren Piet Mondrian, var inspireret af kubismen og den neoplasticistiske filosofi om den perfekte geometriske form, hvilket kom til udtryk i gruppens brug af skarpe horisontale og vertikale linjer samt den eksklusive brug af primærfarverne, rød, blå og gul.

Disse kardinalregler ses i den endelige version af Red & Blue Chair samt i Rietvelds arkitektoniske hovedværk Schröder huset i Utrecht (1924).

Huset, der med sit opgør med den traditionelle arkitekturs statiske rumdeling og collagelignende facade kan ses som en tredimensionel kulmination af De Stijls idealer, kom på Unescos Verdensarvliste i 2000.

I 1928 brød Gerrit Rietveld med De Stijl og grundlagde samme år CIAM (Congrès Internationaux d’Architecture Moderne) sammen med blandt andre Walter Gropius og Le Corbusier.

I 1934 skabte han Zig Zag stolen, der er formet, som var den lavet ud af et eneste stykke træ, og illustrer tidens fokus på det abstrakte og det enkle.

Blandt Rietvelds andre værker er Van Gogh Museet i Amsterdam, der blev opført ud fra hans tegninger ni år efter hans død.

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter