NU DET JUL IGEN

NU DET JUL IGEN


Butikkerne har allerede været i gang længe, sådan føles det, med salg af julepynt, lys og pakkekalendergaver og bolig bladene har lanceret deres første julenummer. Pakkekalender skal der til når der er børn i familien. Vi har prøvet at finde vores egen tradition, og i forsøget prøvet både gaver hver anden dag, 4 adventsgaver og gaver hver dag … det er svært specielt i takt med de bliver ældre og ikke bare synes en pakke rosiner er den fede nissegave. Sidste år fik vi byg selv kalenderen fra Red Barnet og Shane Brox. Det var et hit både for os voksne og vores datter. Jeg havde ikke troet at en limpistol ville hitte hos en ellers meget lyserød prinsesse pige og med hvilken iver der blev samlet plastik låg og papting i hele december. Så vi ventede i spænding på om der kom noget tilsvarende i år og det gjorde der. I efterårsferien blev den lanceret og vi har allerede erhvervet os en så stresset og presset over at finde 24 pakker til fornuftige penge har lagt sig!

Jeg blev nysgerrig, hvad er det der gør børnene bare går i gang og brillerer med limpistoler og kreative indfald. Derfor har jeg stillet Shane Brox et par spørgsmål om kreativitet, bæredygtighed og inspiration. Det er imponerende som han kan aktivere energi i børnene og finde samler glæde frem, bevidsthed om skrald, genbrug og masser af deres egne og hans ideer. Og i vores tilfælde fortsatte det ud over de 24 dage … limpistolen er blevet en kær ven.

Hvor kommer din interesse for børnefortællinger fra?
“Den har altid været der, det er en del af min DNA. Min vuggegave har været fantasi og det har taget mig mange år at forstå og finde ud af hvordan jeg bedst kunne bruge den. Det nu at være kommet på rette hylde og få lov til at fortælle finurlige historier og illustrere det med byg af genbrug og ting vi har rundt om os som vi glemmer at se mulighederne i, er jeg meget taknemlig for. Det bedste ved det hele er at jeg får lov til at udleve mit legebarn og samtidig arbejde for at inspirere børn og deres voksne til at de bruger deres egen fantasi og kreativitet. Det inspirerer mig meget.”

Har den altid været der? Interessen for fortællinger?
“Alt det jeg gør i dag - gjorde jeg som barn. Jeg byggede, tegnede, fabulerede og fantaserede, men det var jo kun for ‘sjov’. Da jeg skulle til at blive voksen, skubbede jeg min leg ind bagerst i hjernen, så alt det jeg troede jeg skulle kunne få plads og prioritet. Jeg var ‘voksen’ i 12 år inden jeg brød ud af mit ‘konventionelle’ hverdag og begyndte at udforske det tabte legebarn og hvordan man som voksen kan genfinde kreativiteten og fantasien fra den gang den var en naturlig del af ens hverdag.”

Hvor finder du inspiration?
“Alle steder. På gaden, i supermarkedet, fra TV, klassisk musik, i bruseren og ikke mindst loppemarkeder. Jeg bliver meget inspireret af gammelt legetøj og vintage kitsch. Det æstetiske er også meget vigtig, så selvfølgelig har jeg også en masse reference punkter fra film, tegneserier, stilarter, arkitektur og mode. Men når man står med det i hænderne og bygger, kan inspirationen også komme fra et sjovt plast låg eller en smuk, gammel prop.”

… både til dine historier og til dine kreationer?
“Det er ikke svært at få ideen til et koncept eller historie. Det svære er at gøre den fokuseret, rund og at få den op på et niveau hvor historien bliver fler-dimensionel. Inspirationen til dette kommer først når man fordyber sig i projektet og når man tør lege, lukker for den negative stemme inde i hovedet og man accepterer at det at det mislykkes kan være en mulighed. Og det sjove er at når man gør det, mislykkes det næsten aldrig og det er også i denne tilstand det er sjovt og inspirerende at arbejde!”

Har du altid beskæftiget dig med ‘bæredygtighed’ / genanvendelse i dine arbejder?
“Jeg synes det er vigtigt at kommunikere hvilke muligheder der ligger i at bygge og være kreativ med de ting vi har omkring os. Det sætter fokus på miljø og forbrug og samtidig kan det styrke børns indlæringsevner og inspirere dem til at tænke ukonventionelt, og blive nysgerrige på at skabe noget selv. For mig så startede det at bygge i genbrug og skrald faktisk ud af en nødvendighed og samtidig gav det mig god samvittighed, for jeg syntes i forvejen det var så meget god emballage der bare blev smidt ud.
Jeg skulle lave en dekoration til Københavns Hovedbiblioteks børneafdeling og de havde næsten ingen midler. Så jo dyrere materialer jeg brugte, jo mindre blev der i honorar til mig. Jeg fandt derfor på at bygge en hel lille museby hvor man kunne kigge ind i husene og rundt omkring i deres by og jeg byggede det hele af genbrugs pap, mælkekartoner, æggebakker, toiletruller tilsat lidt maling og en masse perler og glimmer.”

Finder du selv tingene i / til Shanes Verden?
“Jeg lider af samler mani og samler alt jeg ser som jeg kan bruge. Jeg har samlet i alle år og alt det gamle legetøj du ser i Shanes Verden på hylderne er mit eget fra år tilbage. Mht genbrug samler jeg meget, men jeg er også så priviligeret at have en skare dedikerede samlere rundt omkring i landet, som samler for mig og hvor jeg kan ‘bestille’ det jeg har behov for. For man har jo forskelligt forbrug; børn har adgang til mælkepropper og farverige yoghurt bægre, voksne har tilgang til kontor materialer og andre arbejds dippedutter der smides ud, og bedsteforældre har tit medicin emballage, konfekt æsker og gammelt legetøj de vil af med.”

Shane Brox har igen i år skabt en byg-selv julepakkekalender til fordel for Red Barnet www.redbarnet.dk. Sidste år byggede flere end 8000 familier Shane Brox’ juleunivers og fulgte ivrigt med i historien om Nurium Lillo og hans venner. En juleaktivitet, som ikke bare bragte den gode julestemning ind på de danske matrikler, men også gjorde en forskel for tusinde udsatte børn verden over.

Nyt univers – nye venner
I år har Shane Brox skabt rammerne til endnu et juleunivers for børn og barnlige sjæle. 24 poser med dimsedutter og dingenoter samles til nye magiske figurer og fantasifulde omgivelser. Hver dag følger vi historien om figurerne og deres mange spøjse og spændende oplevelser. Oplevelser, som relateres til fakta om verdens udsatte børn og Red Barnets arbejde. Hver dag, fra den 1. til den 24. december kan man på www.redbarnet.dk åbne en låge i den elektroniske julekalender. Bag hver låge gemmer sig en lille film med Shane, hvor han fortæller dagens historie og bygger dagens figur.

Inspiration, kreativitet og samvær
“- Jeg er utrolig glad og stolt over samarbejdet med Red Barnet. Julepakkekalenderen giver ikke bare børn og forældre mulighed for at skabe noget sammen, men den giver også et indblik i det vigtige arbejde, som Red Barnet udfører. At der så også kan skabes et overskud til Red Barnets arbejde er jo bare fantastisk”.

Om Shane Brox
Shane Brox (f. 1968)
Født i Canada, men flyttede til Norge som treårig med sine skandinaviske forældre. Uddannet designer fra Kolding Kunsthåndværkerskole og blev derefter designer hos Levi’s. Boede i Sverige, Tyskland og Belgien, inden han flyttede tilbage til Danmark i 2001 og udgav sin første børnebog i 2003. I 2007 så TV programmet ’Shanes Verden’ dagens lys, og alle Danmarks børn fik en ny Jørgen Clevin.

Hvor, hvor meget og hvornår?
Byg-selv julepakkekalenderen koster igen i år 350 kr. og overskuddet på 100 kr. går ubeskåret til Red Barnets arbejde for udsatte børn. Julekalenderen kan fra uge 42 (efterårsferien) købes hos Panduro Hobby, på nettorvet.dk, redbarnetshop.dk, legeakademiet.dk og i udvalgte Coop butikker. Indholdet er produceret af Panduro Hobby.

Tine Mouritsen

Tine Mouritsen har altid haft en forkærlighed for design. Hun er optaget af nuet og inspireret af det der mangler. Tine Mouritsen har gennem 2011/2012 blogget som ambassadører her på bobedre.dk. Følg hendes videre arbejde på www.tinemouritsen.dk

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter