House of Finn Juhl

Finn Juhls eget hus er et skoleeksempel på, hvad Finn Juhl stod for som arkitekt og møbeldesigner. Huset blev bygget i 1942, og ligger placeret i landlige omgivelser på en 1700 m² grund, der støder op til Ordrupgaard Park.

Huset består af to blokke, der ligger i en ret vinkel. I den ene vinkel ligger den store dagligstue og et mindre arbejdsværelse, og i den anden vinkel ligger køkken, spisestue, værelser og badeværelse. De to blokke er samlet af en entré og en havestue, der åbner op ud mod haven.

Huset er et tidligt eksempel på en åben grundplan, med et karakteristisk udsyn mellem rummene. Selvom hvert enkelt rum har sin egen tydelige funktion, er der altid kig fra et rum til det næste, når man går gennem huset - og fra alle vinkler er der kig ud til haven. Lofterne er malet i forskellige farver - eksempelvis en smuk lysegul, som Finn Juhl selv mente havde karakter af en teltdug, som lyset skinner igennem. Huset er bygget af mursten, der er pudset i en gråhvid nuance, hvilket giver facaden en mat og blød effekt. Huset fremstår herved lysende og let på baggrund af den mørke skovbeplantning.

Finn Juhl udviklede arkitekturen indefra og ud. Facaderne er sekundære i forhold til de indre rum, men samtidig er der balance mellem vægflader, døre og vinduer. Finn Juhl havde en veludviklet sans for, hvordan rum interagerer med hinanden - og på hvordan lysindfald skal fungere. Samspillet mellem husets indre rum og dets ydre omgivelser, haven og skoven, er ligeledes af stor betydning.

Finn Juhls eget hus er - takket være en enestående, privat donation - blevet en fast del af Ordrupgaard og indgår i dag i et spændende samspil med henholdsvis Ordrupgaards oprindelige, nyklassicistiske herskabshjem og Zaha Hadids dekonstruktivistiske tilbygning fra 2005.

Huset er en væsentlig del af den danske kulturarv og er absolut et besøg værd!

Foto | Onecollection

Web | ordrupgaard.dk  
Web | finnjuhl.com

Sofie Ladefoged

Jeg er meget optaget af samspillet mellem materiale og detalje, og ikke mindst de sanselige egenskaber, de tilfører helheden. Jeg søger tidløst design, der udtrykker både kvalitet og funktionalitet. På denne blog vil jeg gå på jagt efter projekter og produkter, der netop rummer disse kvaliteter. www.sofieladefoged.com.

Måske er du interesseret i...

Andre læser