Designsamarbejde med stil

IKEA rykker på fronten for innovativt designsamarbejde. Mød manden bag den den svenske møbelgigants nyeste særkollektion – se også, hvilke kreative partnerskaber du især bør glæde dig til i 2017

21. september 2016 af Af kommerciel redaktion for IKEA

Dekorationsskål i sort fra den cool særkollektion 'SVÄRTAN,' der netop er lanceret i IKEA som en limited edition // 179 kr. 

IKEA handler om godt design til folket. Filosofien afspejler sig ikke kun i produktpriserne, faktisk har den ikoniske svenske virksomhed fået en form for kreativ genfødsel med de seneste års limited edition designsamarbejder. 

Ifølge IKEAs designchef, Marcus Engman, er missionen at udvikle high-end design til IKEA-priser. Samarbejdet med profiler fra andre områder af designbranchen skaber et ganske særligt kreativt innovationsrum, pointerer han. Eller som mode- og tekstildesigneren Martin Bergström, designpartner på IKEAs aktuelle særkollektion, SVÄRTAN, siger til Bo Bedre: 

"Det har vist mig, at næsten alt er muligt. Ret fantastisk!" 

Her fortæller Martin Bergström om de poetiske ord, der kickstartede designsamarbejdet med IKEA, inspirationskilderne fra Indien og sin personlige SVÄRTAN-favorit.

Martin Bergström er kendt for sit kunsteriske take på design. Her er han på en fabrik i Indien under udviklingsprocessen af særkolllektion SVÄRTAN for IKEA

"Jeg fik fire stikord af IKEAs designchef i foråret 2014: 'SVÄRTAN, nift, blackness, India.' Det lød som et digt og gav mig idéen til en poetisk kollektion baseret på et anderledes Indien," forklarer Martin Bergström.

Ambitionen var at re-tænke de traditionelle opfattelser af Indien som en kultur med stærke farver, sirlige mønstre og guldornamenteringer. Martin Bergström besøgte derfor indiske fabrikker og vandrede rundt i New Delhis bylandskab. Han fandt han inspiration i alt fra frithængende kabler til nedslidte mure eller aftryk på overflader – eksempelvis de mønstre, som monsunregnen efterlader på jorden. Men også Indiens lys fascinerede:

”Det er så specielt og føles virkelig som det lys, du nogle gange oplever på en varm sommermorgen i Skandinavien.”

Fra SVÄRTAN-kollektionen i IKEA // Pudebetræk, 39 kr. Sofabord/taburet, (lille) 399 kr. (stor) 499 kr. 

Observationerne blev grundlaget for en lokal workshop med unge indiske modestuderende. Resultatet? En stærk kollektion af møbler, tekstiler og boligaccessories med et dramatisk tvist af Indien og i cool nuancer af grå, hvid og sort.

"Vi i Skandinavien kan godt lide sort, kan vi ikke?! Selvom kollektionen er meget sort, så opfatter jeg den stadig som farverig – bare i et sort og hvidt filter."

Hvilket item er din personlige favorit?

”Bakkebordet. Jeg har det selv i min stue. De rå mønstre, som du nærmest først opdager, når lyset falder fra den helt rigtige vinkel, opsummerer hele kollektionen. Blød, men hård på én gang.”

Bakkebord, SVÄRTAN, IKEA // 699 kr. 


Et par ud af flere tusinde abstrakte mønstre bliver til

15 mønstre blev udvalgt til at indgå som prints på tekstiler i særkollektionen SVÄRTAN, som du kan finde i IKEA lige nu i en begrænset periode // Sengesæt fra 299 kr. 


Tip! Designsamarbejder, du kan glæde dig til i 2017

Designchef for IKEA, Marcus Engman, har de seneste år satset stærkt på innovativt design gennem partnerskaber, og Svärtan er det mest aktuelle eksempel. Her er 3 særkollektioner, du kan se frem til i IKEA til næste år:

1: Piet Hein Eek i samarbejde med IKEA

Hollandske Piet Hein Eek er verdensberømt for sit møbeldesign med et skævt udtryk i overraskende materialer. Han vil skabe en limited edition for IKEA, 'JASSA,' der kan opsummeres som uperfekt bohème a la Indonesien og Sydøstasien.

2: Tom Dixon i samarbejde med IKEA

IKEAs designchef, Marcus Engman (th.) og den britiske designer Tom Dixon (tv.). Designsamarbejdet bliver en nyfortolkning af møblers komfort og vil bl.a. skubbe til grænserne for fremtidens materialevalg.

3: Hay i samarbejde med IKEA

Cool skandinavisk enkelhed. Danske Hay er på vej med en særkollektion for IKEA, der består af møbler (primært i farverne grå, hvid og grøn), lys, accessories og tekstiler. 

Bonustip! Få et overblik over alle IKEAS kommende designsamarbejder her. Særkollektionerne varsels som regel en måned i forvejen.  

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter