75 år med møbler til folket

FDB-møblerne skrev sig ind i den danske kulturhistorie i 1950'erne og 60'erne under styring af pioneren Børge Mogensen. Så blev møblerne glemt for at genopstå i 2013. I år fejrer FDB Møbler 75 års jubilæum.

28. april 2017 af Nanna Jakobsgaard

De fleste danskere kender FDB-møbler. Vi har siddet på dem, boet med dem, mødt dem i skolen eller i kirken. Vi har arvet dem, købt dem brugt eller forelsket os i nyere udgaver. Og uanset hvordan vi har erhvervet dem, har vi taget møblerne til os – og gør det stadig.

FDB Møbler har i år 75 års jubilæum, for det hele tog sin begyndelsen i 1942, hvor FDB oprettede en tegnestue og ansatte den dengang 28-årige arkitekt Børge Mogensen som leder. Man havde også før det kunnet købe møbler gennem FDB, men her var tale om store, pompøse modeller, og Børge Mogensen skulle tegne de første møbler i det moderne møbelprogram.  

I 1941 kom FDB med sit første målrettede forsøg på at gøre ”gode brugsting” til en central del af forretningen. En af landets førende arkitekter, Steen Eiler Rasmussen, var blevet tilkoblet virksomheden som konsulent. Han arrangerede i sommeren 1941 en udstilling, der viste de 100 brugsting, som han havde godkendt som kommende FDB-møbler.

Børge Mogensen er en pioner inden for dansk design. Han var leder af FDB Møbler fra 1942 til 1950 og etablerede efterfølgende sin egen tegnestue.  

I 1948 arbejdede 50 snedkersvende og arbejdere på Tarm Stole- og Møbelfabrik. De producerede 10.000 stole på et år.

FDB Møblers første store katalog fra 1950 lå i brugsforeningerne landet over, og alle danskere kunne nu bestille moderne møbler i deres lokale brugs. Forsiden forestiller en kvinde i en Børge Mogensen-windsorstol og er tegnet af Sikker Hansen.

Møbelmissionen

Han blev sat på en social mission. Frederik Nielsen, FDBs første direktør, mente, at Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger havde en folkeopdragende pligt, da andelsbevægelsen i 1942 havde 2000 butikker landet over og adgang til små 400.000 medlemmer.

Danskerne skulle lære at indrette sig moderne, og den sociale opgave passede Børge Mogensen godt. Han videreførte principper fra sin forhenværende læremester, Kaare Klint, der betegnes som faderen af dansk design. De tunge møbler skulle erstattes af funktionalistiske møbler, der alle skulle være ”gode brugsgenstande” og uden ”dekoration for dekorationens skyld”. Visionen var at lave gode og billige kvalitetsmøbler til folket og ”give den jævne mand sit naturlige miljø tilbage”.

Efter to år var han klar til at præsentere en del af det nye møbelprogram, og efterhånden stod det klart, at møblerne måtte masseproduceres, hvis priserne skulle holdes nede. I 1947 købte FDB Tarm Stole- og Møbelfabrik, og på den måde kunne man nu styre produktionen gennem alle led og sikre at kvaliteten levede op til ambitionerne.

Shakerbordet C18 og folkestolen J39 er sammen med windstorstolen nogle af de mest kendte møbler, Børge Mogensen tegnede for FDB Møbler.  

Pindestolen J77 tegnet af Folke Pålsson tog i sin tid prisen som en af de bedst sælgende stole i FDBs møbelprogram. I dag har Hay taget produktionen af stolen op.  

Storhed og fald

Over 50erne og 60erne tog danskerne for alvor de moderne møbler til sig, og FDB havde i disse årtier sin storhedstid. Børge Mogensen forlod FDB Møbler i 1950, og blandt hans efterfølgere var Poul Volther, Ejvind A. Johansson og Jørgen Bækmark, der alle har leveret møblet, som skrev sig ind i den danske kulturhistorie og i dag står som nogle af FDB Møblers største klassikere.

Men i 60erne kom skiftet. Livsstilsmagasinerne skrev om nye tider med stålmøbler og stærke farver og om, hvordan man kunne lave sine egne møbler fx af trækasser. De forrige årtiers faste værdier var ikke længere så faste, og de moderne møbler blev umoderne.

I stedet for at følge med tiden holdt FDB Møbler fast i grundtanken, og det førte til, at FDB i 1968 nedlagde møbeltegnestuen, selvom klassikere som Folke Pålssons pindestol J77 stadig solgte. Problemet var, at der ikke blev solgt FDB Møbler tegnet af nye unge designere. I 1980 blev FDBs møbelfabrik også solgt.  

Sådan så det ud, da Coop i 2013 relancerede en række af de gamle klassikere. Børge Mogensens stol J52 ses for bordenden, Poul Volthers stol J46 bl.a. i rød og blå, Jørgen Bækmarks J108 i hvid og sort, Ejvind Johanssons J67 i natur pg Poul Volther-bordet C35.

FDB i dag – og i fremtiden

I løbet af 00erne vandt det moderne møbeldesign igen frem, og i 2013 valgte Coop af relancere en række af de klassiske FDB-møbler. Faktisk meldte de udsolgt efter 10 dage.

– Vi vidste godt, at det var nogle fine produkter, og vi var også sikre på, at der var nogle, der ville købe dem. Men vi var slet ikke klar over, hvor mange følelser, der også var i det, og hvor kendte FDB Møbler i virkeligheden var,” forklarer Ole Kiel, der er ansvarlig for FDB Møbler i dag.

Siden relanceringen har FDB Møbler åbnet butikker i Gilleleje, Lyngby og Middelfart, og i august åbner den fjerde i Roskilde, mens der i løbet af i år også er udsigt til butikker i København og Aarhus. Samtidig eksporterer FDB Møbler til Japan, Korea, Kina og England.

De nyeste FDB Møbler er lavet af unge designere som bl.a. Hans-Christian Bauer, der står bag en ny stol, som lanceres i efteråret.

– Vi har stor respekt for den arv, FDB Møbler er – og vi kigger på den designtradition, der er i FDB-møblerne og prøver at få de nye designere, som vi arbejder med, til at købe ind i den historie.

Om storhedstiden kommer tilbage må tiden vise, mener Ole Kiel. Men sikkert er det, at FDB Møbler gerne vil have sin plads som en af de store spillere på den danske møbelscene.

– Vi tror på, at vi er dygtige nok til at lave de rigtige produkter og få dem iscenesat rigtigt, så vi ikke igen kommer i en situation, hvor vi ikke følger med tiden, siger han.

FDB Møbler lancerer i anledningen af jubilæet en limited edition kollektion af Børge Mogensens windsorstol J52B og J52G i fire originalfarver: orange, flaskegrøn, bordeaux og rustrød. Hver version er lavet i 75 eksemplarer pr. model og sælges fra juni 2017 til jubilæumspriser.  

FDB Møblers jubilæumsstole, der er nummereret og kommer i 75 eksemplarer pr. model.

Måske er du interesseret i...

Andre læser