De har skabt deres eget byhus

Parret havde to lejligheder oven på hinanden, og med opfindsomhed har de nu skabt deres helt eget byhus med altan og have.

11. oktober 2017 af Kirsten Marie Juel Jensen
Frederiksberg byhave byhus sommer

Morten Dalsgaard og Dina Lie Nielsen har fået det lille byhus de drømte om ved at lægge en stuelejlighed og en 1. salslejlighed sammen.

© Christina Kayser Onsgaard

Mere plads og drømmen om en villa på Frederiksberg førte Morten Dalsgaard og Dina Lie Nielsen ind i et byggeprojekt lidt ud over det sædvanlige.

Parret har nemlig lagt to 2-værelseslejligheder vertikalt sammen og fået en 108 kvadratmeter stor lejlighed fordelt på 2 etager – med altan for oven og have forneden.

– Dina og jeg havde hver vores lejlighed, da vi ville flytte sammen. Vi udlejede dem begge og lejede i stedet en større. En dag opdagede jeg ved en tilfældighed, at stuelejligheden under Dinas førstesalslejlighed på Frederiksberg var til salg, og straks øjnede jeg mulighederne i at lægge de to lejligheder sammen og dermed skabe en slags byhus, forklarer Morten Dalsgaard, der er arkitekt hos m4 arkitekter.

Se mere fra denne bolig hos Danske BoligArkitekter

Undersøgte mulighederne på forhånd

Når man vil købe en ekstra lejlighed med henblik på at lægge den sammen med en anden, er det altid en god idé at få rådgivning fra en arkitekt. Dels for at få den rette planløsning – og dels for at få overblik over selve myndighedsprocessen.

frederiksberg byhus stue trappe

Trappen mellem de to etager er en let og skulpturel stålkonstruktion, som lader lyset vandre mellem etagerne. Her har de en sofa fra Bolia, og sorte stole købt på et loppemarked. Maleriet i baggrunden er af Anders Moseholm. 

© Christina Kayser Onsgaard

– Hvis man vil lægge to ejerlejligheder sammen, skal man søge en juridisk og byggeteknisk tilladelse hos kommunen. Men husk også at tjekke vedtægterne i ejerforeningen. Hvis det er 2 andelslejligheder, det drejer sig om, skal man altid konsultere med vedtægterne og bestyrelsen i andelsforeningen. Det vidste jeg, fordi jeg er vant til at rådgive om det, forklarer Morten og understreger pointen:

– Og netop derfor er det en rigtig god idé at få professionel rådgivning, inden man lægger pengene på bordet til lejligheden. Så man er sikker på, at sammenlægningen faktisk kan realiseres, siger Morten Dalsgaard.

Tænkte i bevægelsesmønstre

Når han som arkitekt skal rådgive andre om planløsninger i lejligheder i 2 etager, beder han dem altid om at overveje deres bevægelsesmønstre og tænke over, hvilken indretning der vil være mest praktisk for netop dem.

– Jeg havde de samme drøftelser med min kæreste, så vi kunne få lavet den mest praktiske fordeling af rummene. Vi talte også om at have stuen ovenpå, men så tror jeg ikke, vi havde fået brugt den. Nu er vi glade for, at alle opholdsrum er nedenunder. Og samtidig er det fedt for de store børn, at de kan gå op på deres værelser med deres venner, så de nærmest har en etage for sig selv deroppe, siger Morten Dalsgaard.

frederiksberg byhus stue udelys

Fra stuen er der udgang til en lille altan, der har trappe direkte ned til den lille have foran ejendomme. 

© Christina Kayser Onsgaard


Trappen var det centrale projekt


Udover planløsningen var trappen det helt centrale projekt i sammenlægningen af lejlighederne.

– Trappen har været nøglen til hele det her projekt. Jeg har selv tegnet vores trappe og fået et trappefirma til at producere den specielt til os. For vi ville gerne have en spindeltrappe, som fyldte mindst muligt. Og så ville vi have den til at gå fra opholdsstuen nedenunder og op i forældresoveværelset, hvor vi på sigt har mulighed for at sætte en skillevæg op, så soveværelset bliver lukket af, siger Morten Dalsgaard.

Se flere af arkitekt Morten Dalsgaards projekter her

frederiksberg byhus trappe sofa

En spindeltrappe er en genial og pladsbesparende løsning i rum, hvor der ikke er plads til en almindelig trappe. 

© Christina Kayser Onsgaard

Fakta om ombygningen

Familien fik: sammenlagt to 2-værelseslejligheder på hver 54 m2 til en 2-plans lejlighed på 108 m2 med altan og udgang til have. Derudover ny indvendig trappe i specialdesign, nedlæggelse af køkken, og nyt gulv i soveværelse.

Pris inkl. arkitekthonorar: Cirka 500.000 kr.

frederiksberg byhus soveværelse

Her ser man, hvordan trappen går op i forældresoveværelset. Lige ved indgangsdøren til et af børneværelserne. 

© Christina Kayser Onsgaard
frederiksberg byhus mellemgang

Et stort spejl i soveværelset genspejler lyset fra den fine altandør. I det hele taget er der en høj grad af gennemlysning i lejligheden. Hvis familien får behov for det, kan der på sigt sættes en skillevæg op til forældresoveværelset, og så vil trappen alligevel give adgang til alle rum ovenpå. Et stort, hvidt Ikea-skab fylder hele den ene væg i forældresoveværelset. Og så er der adgang til den lækre altan, hvorfra der er udsigt til haven.

© Christina Kayser Onsgaard
frederiksberg byhus soveværelse skab opbevaring

Trappen generer ikke forældrene i soveværelset. De er kun her, når de sover. Og i løbet af dagen bruges rummet ofte af børnene, når de leger. Derfor fungerer det godt, at det er et stort og lyst rum, hvor trappen går op.

© Christina Kayser Onsgaard
frederiksberg byhus trappe spiral

Trappen er Morten Dalsgaards yndlingsdetalje i lejligheden. Den er blevet lys og luftig, og den er behagelig at gå på, fordi der er tænkt nøje over, hvordan den skal svinge, hvor der er håndliste, hvor langt der skal være mellem trinene, og hvordan stigningen skal være. 

© Christina Kayser Onsgaard
frederiksberg byhus plantegning

Plantegninger før og efter sammenlægningen. Morten Dalsgaard har omdannet de to små lejligheder til én stor. Det oprindelige køkken på førstesal er forvandlet til børneværelse. 


Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter