© Blueberry Tales

Linguine med palmekål og saltede citroner

Camilla Drost fra Blueberry Tales fokuserer i denne ret på det enkle og lækre; en pastaret med en cremet sauce, saltede citroner og palmekål.

18. januar 2017 af Camilla Drost / Blueberry Tales

Enkel men lækker, cremet pastaret

Hej 2017! Mens Mikkel og August tager sig en lur i vores soveværelse, har jeg en time, måske endda to, hvis jeg er heldig, til at færdiggøre dette årets første indlæg. Jeg kan måske endda nå at sætte mig med en kop myntete og bladre gennem den udgave af Kinfolk, som jeg købte før jul; det har ligget uåbnet på hylden lige siden.

Hverdagen har simpelthen bare været kaotisk ud over det sædvanlige den seneste tid. Jeg vil ikke kede jer med alle detaljerne, så lad mig blot sige, at det har involveret evige baby-forkølelser, afbrudt søvn og en lige lovlig tidlig sengetid nytårsaften. Men vi har styr på det; det er blot en fase, som så mange andre. I disse faser fokuserer vi i stedet på at nyde enkle, men virkelig lækre retter, som f.eks. den, jeg deler med jer i dag; en enkel pastaret med cremet sauce, saltede citroner og palmekål. Retten er blevet gentaget i det uendelige i løbet af de seneste uger, hvor vi blot har udskiftet palmekålen med, hvad end vi har haft af sæsongrønt i køleskabet; som savoykål, spidskål og spinat.

Og så er der de saltede citroner; en ingrediens, som jeg tilfældigvis stødte på i Marrakesh for 4 år siden. Som det er tilfældet med så mange andre ’eksotiske ingredienser’ som dukkah, sumak og rosenvand, blev jeg fuldstændig betaget af de saltede citroners smag og unikke egenskaber. 

Ikke desto mindre var det først i begyndelsen af december – i midten af den førnævnte ualmindeligt kaotiske hverdag – at jeg havde et par citroner i overskud. Og som man siger; ”When life gives you lemons, preserve them!”

Så det gjorde jeg, og ventede i 3 uger førend de var klar til brug. At vente har aldrig været min stærkeste side, men de er ventetiden værd, og nu kan jeg slet ikke forstille mig min krydderihylde uden dem! De går godt i gryderetter, salater, pastaretter og alle andre retter, som vinder ved at få tilsat syre og salt. Mulighederne er uendelige!

© Blueberry Tales

Linguine med palmekål og saltede citroner

(2 hovedretter/4 forretter)


200 gram tørret linguine

150 gram palmekål

¼ saltet citron, fint hakket

1 fed hvidløg, fint hakket

110 gram piskefløde

20 gram saltet smør

1 spiseskefulde ekstra jomfru olivenolie

2 spiseskefulde friskpresset citronsaft

Salt og peber

Topping

2 spiseskefulde pinjekerner

Permigiano-Reggiano

© Blueberry Tales

1. Start med at riste pinjekernerne på en stor pande indtil de er gyldne. Sæt dem væk og lad dem køle af. De kan eventuelt hakkes fint eller knuses let i en morter, hvis du fortrækker det.

2. Klargør palmekålen ved at skære den hårde stilk væk og riv bladene i mindre stykker.

3. Bring en stor gryde med saltet vand til pastaen i kog. Følg brugsanvisningen på pakken for kogetid (og gem lidt af kogevandet til punkt 5!).

4. Genopvarm den pande, som du lige ristede pinjekernerne på, til middel-lav varme mens pastavandet varmer op. Tilsæt olivenolie, hvidløg, og skallen fra den saltede citron (intet frugtkød, tak). Lad det stege i et minut og rør lidt rundt inden palmekålen og 1 spiseskefuld citronsaft tilsættes. Vend kålen og dæk panden med et låg eller et stykke sølvpapir og lad det stege overdækket i 1-2 minutter, indtil kålen falder lidt sammen. Tag herefter panden af varmen.

5. Lav pastasaucen ved at bringe smør, fløde, og 1 spiseskefuld citronsaft lige akkurat i kog i en lille gryde. Tilsæt 1 spiseskefuld kogevand fra pastaen. Pisk indtil saucen er ensartet og smag til med salt og peber. Tag gryden af varmen.

6. Så snart pastaen er al dente sies vandet fra og pastaen føres med det samme tilbage i gryden. Vend straks pastasauce og palmekål i pastaen. Lad pastaen stå et øjeblik, mens den absorberer saucen.

7. Fordel pastaen mellem 2-4 tallerkner og servér retten toppet med ristede pinjekerner og friskrevet Parmigiano-Reggiano.

© Blueberry Tales
© Blueberry Tales

Blueberry Tales og BO BEDRE

Følg Camilla Drost på hendes blog blueberrytales.com. Eller find fremover nogle af hendes bedste og smukkeste madkreationer i en dansk udgave her på bobedre.dk på bobedre.dk/blueberrytales.

Måske er du interesseret i...

Andre læser