Jordskokkesuppe med stenbiderrogn

Suppen er perfekt at servere i forårsmånederne her i Norden, da jordskokker fortsat er i sæson, og du har mulighed for at købe de første partier stenbiderrogn hos din lokale fiskehandler.

11. april 2017 af Camilla Drost / Blueberry Tales

Denne opskrift er den sidste i rækken fra Mikkels fødselsdagsmenu, og den sidste opskrift, som jeg vil dele fra vores lejlighed i København. I den kommende weekend flytter vi ind i vores nye hus i Svendborg med udsigt til sundet og et stenkast fra skoven.

Imens vi tager hul på et nyt kapitel i vores liv, lukkes et andet. Et kapitel, som fortæller en historie om sene middage med medstuderende, der gennem årene er blevet tætte venner og veninder; slentreture gennem Assistens Kirkegård på de første forårsdage; et overforbrug af surdejsbrød fra mit lokale yndlingsbageri, Mirabelle; og uforglemmelige madoplevelser, der har formet mig som amatørkok - jeg glemmer aldrig den eftermiddag, hvor Mikkel og jeg cyklede til Noma og først vendte hjem 20 retter senere.

I takt med, at de første dage med 10+ grader stille og roligt fortrænger de sidste spor af vinteren, starter min favoritsæson; sæsonen for stenbiderrogn. Og dette var netop, hvad jeg servede på denne silkebløde jordskokkesuppe sammen med små sprøde æblestykker og en aromatisk timianolie, hvis gran- og pebernoter giver suppen et lille kick.

Suppen er perfekt at servere i forårsmånederne her i Norden, da jordskokker fortsat er i sæson, og du har mulighed for at købe de første partier stenbiderrogn hos din lokale fiskehandler. De ferskenfarvede perler kan være lidt dyre i starten af sæsonen, men en lille portion rækker langt, og du skal kun bruge en lille skefuld som pynt på suppen.

Jordskokkesuppe med stenbiderrogn

600 gram jordskokker
100 gram kartoffel
1 æble
2 spiseskefulde olivenolie
3 stilke frisk timian
250 ml hvidvin
250 ml grøntsagsbouillon
250 ml piskefløde, 38%
Salt
Peber

  1. Rens jordskokkerne med en stiv børste. Skræl kartoflen og æblet, og fjern kernehuset. Skær grøntsagerne og æblet ud i mindre stykker.
  2. Opvarm olivenolien i en stor gryde ved middel-lav varme.
  3. Tilføj grøntsagerne sammen med timian til den opvarmede gryde.
  4. Sautér i 5-10 minutter indtil jordskokkerne bliver transparente.
  5. Tilføj hvidvin og lad den simre i et par minutter indtil vinen er reduceret til halvdelen.
  6. Tilføj grøntsagsbouillon og lad suppen simre under låg i 30 minutter.
  7. Tilføj piskefløden og blend suppen indtil den er silkeblød.
  8. Smag til med salt og peber.

Timianolie

2 spiseskefulde frisk timian (uden stilk)
En knivspids salt
100 ml olivenolie

  1. Knus timianen let i en morter sammen med et lille nip salt.
  2. Tilføj derefter olivenolien lidt efter lidt efterhånden som den arbejdes sammen med timianen.
  3. Opbevar olien i et glas i køleskabet.

Anretning

1 portion jordskokkesuppe
50 gram frisk stenbiderrogn
1 æble, skåret i små tern
Timianolie

  1. Fordel suppen mellem 4 dybe tallerkner.
  2. Arrangér æblestykkerne på toppen af suppen, efterfulgt af stenbiderrogn.
  3. Afslut med dråber af timianolie.

Blueberry Tales og BO BEDRE

Følg Camilla Drost på hendes blog blueberrytales.com. Eller find fremover nogle af hendes bedste og smukkeste madkreationer i en dansk udgave her på bobedre.dk på bobedre.dk/blueberrytales.

Måske er du interesseret i...

Andre læser