Vilde violer - økologiske buketter,  Maria Holmer og Christina Foss
© Poul Skovbakke

Lær at dyrke bæredygtige blomster og binde smukke buketter på ny blog på bobedre.dk

Christina Foss og Marie Holmer dyrker økologiske blomster uden kemi i deres blomstermarker. Følg med på deres blog og få tips og tricks til, hvordan du kan bruge årstidens danske blomster i dine egne blomsterdekorationer.

30. marts 2017 af Mikkel Hede

Vildevioler

Christina Foss og Marie Holmer er blandt venner kendt som violerne. Sammen har de startet virksomheden Vildevioler, som holder til på Stengården i Birkerød og hos Aarstiderne på Krogerup Avlsgård. Her dyrker de Ø-mærkede blomster uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning og med en særlig forkærlighed for danske vilde blomster som for eksempel kornblomster og valmuer. 

Alle blomster fra Vildevioler er langt væk fra de masseproducerede, uniforme snitblomster, der er kernen i stort set alle danske blomsterhandleres sortiment. Hos Christina Foss og Marie Holmer er der derimod ikke to blomster, der er ens. Det er ideen og charmen i deres produktion. 

Økologiske brudebuketter

På de økologiske gårde, Stengården og Krogerup Avlsgård, dyrker de to kvinder over hundrede forskellige slags blomster og planter. Blomsterne bruger de blandt andet til brudebuketter, kistepynt og til deres blomsterbindingskurser. Fra i år vil blomsterne også kunne købes i flere københavnske blomsterbutikker.

De vilde violers blog på bobedre.dk

Fra dette forår vil violerne desuden begynde regelmæssigt at blogge her på Bobedre.dk. De vil løbende berette om, hvordan man kan skabe blomsterliv i buketter og dekorationer med de blomster, der lige nu og her er plukkefærdige ude i haverne.

De vil også berøre alle mulige andre emner, der ligger dem på sinde om blomsterdyrkning og økologi. Så er du også bidt af en gal blomsterbinder, vil dette fremover stedet at finde inspiration og underholdning om dyrkning og binding af blomster i Danmark.

Christina Foss i de vilde violers skærehave på Stengården.
Marie Holmer og Christina Foss i deres skærehave. © Maria Lund Jensen

Miljøplanlægger og biolog

Vi har som startskud til blomsterpigernes entré i blogosfæren her på bobedre.dk interviewet en af de to kvinder bag Vildevioler, Christina Foss. Her i interviewet kan du med hendes ord høre om visionerne bag Vildevioler og om det særlige ved at arbejde med økologisk blomsterproduktion i Danmark. 

Christina Foss er uddannet miljøplanlægger og arbejder nu fuldtids i blomstermarkerne. Hendes kompagnon, Marie Holmer, er biolog og hjælper til i perioder med spidsbelastning, men arbejder til hverdag i Miljøstyrelsen.

Learning by doing

I kommer fra et helt andet sted end de fleste blomsterbindere. Hvordan var jeres vej ind branchen? 

- Der har været meget learning by doing, men derudover arbejder vi tæt sammen med nogle mennesker, der ved rigtigt meget om blomster. Vi startede oprindelig vores blomsterproduktion på en gård, der hedder Hegnstrup, og her har vi stadig en skøn mentor. Så har vi læst og prøvet os frem, og vi har hentet inspiration, hvor vi kunne. Vi har blandt andet være i Norge nogle gange, hvor der er nogle piger, der har et lignende koncept. Så dem bruger vi også til faglig sparring.

Brudebuket bundet med bæredygtige blomster.
Brudebuket bundet med bæredygtige blomster © Marie Holmer

Hvorfor er det så vigtigt at producere økologiske blomster?

- Dels er der et kæmpemæssigt miljømæssigt problem. De fleste blomster, vi får i Danmark, er importerede. De er dyrket i nogle store drivhuse, hvor det er almindeligt at bruge sprøjtemidler. Derefter er de blevet transporteret enten fra Sydamerika eller Afrika til Holland, hvor de så bliver solgt på den hollandske blomsterbørs. Eller de er dyrket i hollandske drivhuse, og så bliver de kørt på lastbiler til Danmark. Alt det kræver mange ressourcer.

- Så er der også den menneskelige del. Der er mange blomsterbindere og florister, som står med blomster hver dag, og som oplever, at de får allergier på grund af de sprøjtemidler, som blomsterne er behandlet med. Det er typiske hudallergi, fordi man jo står med blomsterne i hænderne. Det er nu én gang svært at bruge handsker som florist, for så mærker man jo ikke sit produkt.

- Vi faldt over en belgisk undersøgelse. Her påviste man brugen af over 100 forskellige sprøjtemidler i snitblomserne, særligt på roser og gerbera. Man fandt også ud af, at i en gennemsnitligt buket var der i gennemsnit anvendt 10 forskellige sprøjtemidler.

- Nogle af sprøjtemidlerne er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller at skade hjernens udvikling. Der er ingen der ved, om det påvirker dem, der arbejder med blomster til dagligt, eller om vi som forbrugere kan blive udsat for sprøjtemidlerne ved at have blomsterne i vores hjem.

Har der været nogle gener ved at arbejde med jeres blomster?

- Nej, det har der ikke været. Selvfølgelig er der nogle blomster, der er giftige fra naturens side, så dem skal man passe på. Men vi sprøjter ikke, så vi oplever umiddelbart ingen gener.

Varer fra Vildevioler.
Varer fra Vildevioler © Poul Skovbakke

Vilde danske blomster i buketter

Er det anderledes at binde buketter med økologiske danske blomster?

- Vores blomster har jo oplevet vind og vejr, så vi har ikke to blomster, der ligner hinanden. Derfor har vi heller ikke to buketter, der er ens. Så på den måde er det sjovere. Derudover har vi mulighed for at dyrke blomster, som er mere sarte, fordi de ikke skal transporteres over lange afstande.

- Vi kunne også mærke på vores tulipaner sidste år, at de var virkelig stærke. Vi fik også mange gode tilbagemeldinger fra vores kunder om, at de stod godt i vasen. De har jo været eksponeret på marken, hvor det har været survival of the fittest.

Hvilke blomster har I haft særlig stor succes med?

- I år kommer vi til at have over 100 forskellige slags blomster, men vi er ret vilde med georginer, som er en knoldplante, som vi har i mange forskellige farver. Den blomstrer fra juni og ind til den første frost, og jo flere blomster man tager, jo flere blomster kommer der.

Hvilke vilde danske blomster bruger I i jeres buketter?

- Vi bruger blandt andet kornblomster, valmuer, skærmplanter og rølliker. Vi har også sat en masse hindbærbuske, fordi hindbærgrene er gode at bruge som grønt i buketter, og så bruger vi også gerne krydderurter som anisisop, oregano og merian, for så dufter buketterne også dejligt. 

Mere om Vildevioler

Læs mere om de vilde violers arbejde og tanker om økologisk blomsterbinding her på deres blog her på Bobedre.dk

Du kan også kigge forbi Vildeviolers egen hjemmeside eller følge dem på Instagram.

Georginer dyrket af Vildevioler
Georginer dyrket af Vildevioler © Poul Skovbakke

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter