© Mads Steffensen

Sådan finder du bæredygtige blomster-gaver

Der findes en række ulemper ved industriproduktionen af blomster – fx brugen af sprøjtemidler, kunstgødning og den lange transport til Danmark. Derfor er der god grund til at kigge sig om efter bæredygtige alternativer. Vi guider dig til, hvilke steder du skal gå efter.

10. maj 2017 af Christina Foss & Marie Holmer / Vildevioler

Find en bæredygtig blomsterhandler

Hvis du ikke selv har en have med blomster, er der måske en lokal blomsterdyrker eller et økologisk gartneri i nærheden af dig, hvor du kan købe planter. Det kunne enten være krydderurter eller spiselige blomster eller måske en smuk staude. Desværre er vi ikke så mange danske økologiske blomsterbønder endnu, men flere dyrker snitblomster efter bæredygtige principper. Vi har lavet en guide til nogle af dem, som vi kender nedenfor.

Gavekort-alternativet

Hvis det ikke kan lykkes at opstøve friske bæredygtige blomster eller planter her midt maj – og vi indrømmer, at det kan være udfordrende, så kan et alternativ være et gavekort enten til en økologisk/bæredygtig buket senere på året eller til et kursus i blomsterbinding eller blomsterdyrkning. Hos os kan man selv komme ud og plukke sin buket, og vi havde fornøjelsen af flere mor-og-datter par på vores kurser sidste år, og det var hver gang helt utroligt hyggeligt!

Mors dag nærmer sig med hastige skridt (søndag d. 14. maj, hvis du skulle have glemt det) – og hvad gør du, hvis du gerne vil give din mor en smuk buket med god samvittighed?

Vi har tidligere fortalt her på vores blog om ulemperne ved industriproduktionen af blomster – fx brugen af sprøjtemidler, kunstgødning og den lange transport til Danmark.

Der er derfor god grund til at kigge sig om efter bæredygtige alternativer. Og lad dig nu ikke snyde af smarte betegnelser som ’nordiske’ eller ’markstyle’ buketter – blomsterne kommer stadig fra de gartnerier laaaangt fra den danske muld.

Pluk selv løsningen

Her i maj er der stadig en smule tulipaner og pinseliljer på marken hos os, som vi kommer til at bruge til buketter til vores mødre, men vi er jo også privilegerede at have vores egen blomsterhave. Hvis du også har blomster i din egen have eller bor tæt på naturområder eller skov (hvor det er lovligt at sanke), er en hjemmelavet og selvplukket buket den oplagte gaveidé. Alternativt (eller i tillæg) kan flotte forårsgrene også blive til en flot buket – brug for eksempel syrenerne, som også dufter skønt.

Andre grønne gaveideer

En anden grøn gaveide er at give din mor økologiske blomsterfrø til haven eller altanen, hvis hun har sådan en – og så kan du jo hjælpe hende med at så dem. Og hvis hun er til bøger, vil en blomsterbog eller et bladabonnement helt sikkert også være et hit. Vi kan klart anbefale den nye smukke bog fra Floret Flowers, hvis din mor er interesseret i blomster eller et abonnement/medlemsskab til Praktisk Økologi, hvor man kan få en masse praktiske tips til den økologiske have.

Selv kommer vi til at holde til på Fasangården i Frederiksberg Have på Mors dag, så kig endelig forbi og få lidt lækkert til din mor og grøn samvittighed som bonus. 

Guide til bæredygtige blomster-gaver

Nedenstående salgsteder sælger økologiske/bæredygtige blomster:

Økologiske/bæredygtige gartnerier, planteskoler og gårdbutikker: 

Økologiske frøgaver: 

© Mads Steffensen
© Mads Steffensen

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter