© Tina Brok Hansen

Sådan får du de smukkeste sommerblomster

Marie Holmer og Christina Foss dyrker økologiske blomster til buketter. I april er der fuld gang i deres forspirede planter. De giver her deres bedste tips til, hvordan du får de smukkeste sommerblomster.

1. april 2017 af Christina Foss & Marie Holmer / Vildevioler

Velkommen til! Elsker du også blomster? Går du og drømmer om at dyrke dem selv, men tænker, det kan jeg da ikke finde ud af? Så har du fundet den rette blog. Da vi startede Vildevioler for halvandet år siden, havde vi faktisk størst succes med at dyrke ukrudt og nu har vi (snart) tusindvis af økologiske blomster på vores mark. Derfor er vi ikke bange for at love, at du også kan dyrke de smukkeste blomster, selvom du aldrig har haft jord under neglene!

I Vildevioler er vi i gang med vores anden sæson og har stadig uendeligt meget at lære. Og ikke nok med det, så starter vi forårsæsonen op på to nye økologiske marker, hvor vi slet ikke kender forholdene endnu. Som om vi ikke havde udfordringer nok i forvejen! Men dem tager vi i stiv arm og gummistøvler, for vi elsker at arbejde med blomster og glæder os til at dele vores erfaringer med dig.

© Tina Brok Hansen

En af de vigtige erfaringer fra vores første sæson er, at vi skal have større variation i vores blomster og forlænge sæsonen i begge ender. Så i år afprøver vi mange nye økologiske blomstersorter – både stauder, græsser og étårige sommerblomster. Derudover supplerer vi gerne med krydderurter, som udover at kunne bruges i maden, også dufter fantastisk i buketter.

Men man behøver ikke at have en hel mark som os for at komme i gang med at dyrke sine egne blomster. En blomsterkumme på altanen er en god start til hjemmedyrkede buketter og måske lidt pynt på salaten. For mange af vores blomster er faktisk også spiselige, selvom vi mest bruger dem til buketter.

Det fantastiske ved at dyrke egne blomster er, at alle vinder, ikke mindst miljøet. Mange af blomsterne i butikkerne kan nemt have været tusindvis af kilometer undervejs fra bl.a. Afrika. Her kræver dyrkningen ofte meget vand, og planterne sprøjtes med kemikalier, der både belaster natur og gartneriarbejderne. Dyrker du derimod dine egne blomster eller vælger økologiske, er det sæsonen der bestemmer, hvilke blomster dine vaser skal smukkeseres med, og du vil helt sikkert begynde at glæde dig til månedens ”gæster”.

Fuld fart på spireriget

Her i april er der fuld gang i vores forspirede planter. De hygger sig på Grennesminde, som er et skønt økologisk gartneri, vi har lejet os ind hos. Lige nu er vi i gang med at prikle spirerne ud, så de får mere plads og lys til at gro, så de er klar til udplantning i starten af maj. Fordelen ved forspiring er, at planterne får mulighed for at vokse sig så store, at de kan modstå ukrudt og skadedyr bedre end frø, der skal starte hele processen i marken. En anden bonus er, at vi udvider sæsonen med et par uger ift. blomstring. Det betyder meget for os som blomsterbønder, hvor sæsonen er relativ kort.

© Tina Brok Hansen

Hvis du aldrig har dyrket blomster før og ikke lige har tid og plads til at kaste dig ud i forspiring, så fortvivl ikke. Der er masser af sommerblomster, som med fordel kan sås direkte, når jorden er varm nok i slutningen af april og starten af maj - såsom dusksalvie, jomfru i det grønne, kornblomster, skabiose, solsikker og stolt kavaler. Det er på mange måder meget lettere end at forspire, fordi frøene får de ”rigtige” betingelser fra starten, og man slipper for at alt rodet med at have minidrivhuse og små potter stående i vindueskarmen. 

© Tina Brok Hansen

Miniguide til såning udendørs

Sådan gør du:

  • Det fremgår ofte af frøposen i hvilken afstand og hvor dybt frøene skal sås. Vi sprayer gerne frø og jord med vand (med en forstøver), inden vi dækker dem til.
  • Husk at afmærke hvor du har plantet hvad med en lille plantepind, hvor du skriver plantens navn.
  • Dæk evt. de ny-såede frø med fiberdug eller (gennemsigtig) plast. Det beskytter både mod kulde og sultne fugle.
  • Når frøene er spiret bliver du nødt til at tynde ud, selvom det kan være svært at få sig selv til at fjerne de små fine planter.
  • Og voila! Om føje tid vil du have smukke sommerblomster!

Hvad har vi i vasen lige nu?

Da det er tidligt forår, er vores snitblomster i marken endnu ikke klar til høst, så lige nu samler vi gerne blomster og grene fra haven og skoven til at pynte med. Og det kræver faktisk ikke så meget at få det til at se rigtig forårsagtigt ud hjemme i stuen.

© Tina Brok Hansen

Mere om Vildevioler

Følg de vilde violers arbejde i blomstermarken og læs mere om deres passion for økologi her på Bobedre.dk

Du kan også kigge forbi Vildeviolers egen hjemmeside eller følge dem på Instagram. Har du fået lyst til at møde Marie og Christina og se deres blomstermark, arrangerer de også BlomsterWorkshops og teambuildingdage. Læs mere her.

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter