© Vildevioler

Sådan får du de skønneste løgblomster

Om lidt står forårsløgene i fuldt flor – altså de blomstrende af slagsen – narcisser, tulipaner og allium. Få en miniguide til de skønne løgblomster her.

19. april 2017 af Christina Foss & Marie Holmer / Vildevioler

April er en fantastisk måned for os blomsterbønder. Indtil nu har farven brun været den mest dominerende i marken, men lige om lidt står forårsløgene i fuldt flor – altså de blomstrende af slagsen – narcisser, tulipaner og allium. Løgene blev lagt i efteråret, men allerede nu skal vi begynde at overveje hvilken slags, vi skal have til næste forår.

De undervurderede narcisser

Vi var egentlig ikke så vilde med narcisser, da vi gik i gang med løg-indkøbene sidst på sommeren sidste år. Vi forbandt dem mest med de skriggule trompetformede påskeliljer. Men da vi begyndte at dykke ned i ”narcis-universet”, fik vi for alvor øjnene op for, at narcisser er så meget mere.

Narcisser er nemlig fællesbetegnelse for påskeliljer, pinseliljer, tazetter og krydsninger mellem disse. Blandt botanikere er der uenighed om, hvor stor narcisfamilien er, men de fleste eksperter er enige om, at der er over 2.000 forskellige sorter.

Narcisserne løber sjældent med opmærksomheden i sammenligning med de farvestrålende tulipaner og andre mere farverige forårsløg. Og det er egentlig ærgerligt, for lader du de lysere og blidere farver dominere, passer narcisserne rigtig godt ind i den moderne (og lidt romantiske) have og krukke. Mange narcisser dufter endda fantastisk og plantet i deres rette element, kommer de igen år efter år. 

© Vildevioler
© Vildevioler

Tulipanerne er stadig vores stjerner

Selv om narcisserne har fundet vej til vores blomstermark og vores hjerter, er tulipanerne stadig stjernerne blandt vores løgplanter. Fra slutningen af april og langt ind i maj er de et sandt festfyrværkeri af farver. Vores kunder bemærker ofte, at vores tulipaner holder længere end traditionelt dyrkede tulipaner, og at de ”dufter og knitrer som i gamle dage.” Og det gør de jo, fordi de har fået lov at mærke årstidernes luner og vind og vejr.

Da vi lagde løgene i oktober, valgte vi at plante vores tulipaner meget tæt. Både for at spare plads, men også for at se om vi kan få dem lidt højere ved at tvinge dem til at konkurrere om lyset. I år har vi omkring 20 forskellige slags tulipaner – lige fra ”papegøjer”, enkelte, dobbelte og frynsede, men vi ved allerede nu, at vi skal have mange flere næste år. Som blomsterbønder skal vi nemlig allerede inden sommer bestille løgene til næste år, hvis vi vil sikre os de mere specielle sorter. 

© Maria Lund Jensen

For os er tulipaner et engangsknald, selvom de botaniske tulipaner sagtens kan blive et længere kærlighedsforhold i mange haver og krukker. Fordi vi klipper hele planten af og bruger dem til buketter, får vores tulipaner ikke lov til at visne og sende næring tilbage i løget. Derfor kan vi ikke være sikre på, at der er kraft nok i løget til at blive til en smuk blomst det følgende år. 

© Vildevioler

Miniguide til narcisser og tulipaner:

· Vi plantede vores narcisser i september og vores tulipaner i oktober, hvor jorden stadig var varm og fugtig. Vi lagde dem med ca. 5 cm mellemrum i en dybde, der svarede til to-tre gange løgenes størrelse. Hellere lidt for dybt end omvendt for at mindske risikoen for udtørring.

  • Når du har lagt blomsterløg i jorden, begynder de straks at danne nye rødder og opbygge næste års blomstring. Det sker hele efteråret og vinteren, hvis bare jordtemperaturen er ca. 5 grader og derover.
  • Læg blomsterløgene i en almindelig, let og næringsrig, veldrænet muldjord, hvor der ikke står vand omkring løgene vinteren igennem.
  • Planter du i krukker kan du lægge de største løg nederst og fortsæt opefter med de mellemstore og små løg.
  • Efter afblomstring skal planterne have lov at visne ned, så de kan samle energi i løget til næste års blomstring.
  • Påskeliljernes løg bør deles hvert 5. til 10. år. Delingen foretages ved, at du tager sideløgene fra og lægger dem 12-18 cm nede i jorden. Ellers bør du kun omplante eller dele, hvis blomstringen forringes og for mange blade skyder frem. 
© Vildevioler

Hvad har vi i vasen lige nu:

Lige nu har vi stadig narcisser i vasen og de er faktisk super gode som snitblomster. Bare husk at de ikke må anbringes i det samme vand som andre blomster, da de udskiller et sekret, som de fleste andre snitblomster ikke trives med. 

© Tina Brok Hansen

Mere om Vildevioler

Følg de vilde violers arbejde i blomstermarken og læs mere om deres passion for økologi her på Bobedre.dk

Du kan også kigge forbi Vildeviolers egen hjemmeside eller følge dem på Instagram. Har du fået lyst til at møde Marie og Christina og se deres blomstermark, arrangerer de også BlomsterWorkshops og teambuildingdage. Læs mere her.

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter