Vilde Violer tulipaner
© Vilde Violer

Efterårets komme i marken – tid til tulipaner

De smukke blomster er væk, og nu er det tid til at gøre tulipanhaven klar til næste år.

8. oktober 2017
Vilde Violer tulipaner vase blomster
© Vilde Violer

Tænk at det allerede er efterår! Det føles ikke som længe siden, at næsten 10.000 bittesmå frø blev lagt i spirebakker, men om lidt er det slut med sommerblomsterne. Det føles lidt vemodigt ikke mindst fordi, at det har været en fantastisk sæson fyldt med smukke blomster, lærerige oplevelser og nye skønne partnerskaber.

Men der er ikke tid til at hvile på laurbærrene. Nu skal de visne planter fjernes, og foråret skal forberedes. Vi lægger vores økologiske tulipaner i oktober, og fra slutningen af april og langt ind i maj er de et sandt festfyrværkeri af farver.

Vi er blevet fuldstændig vilde med tulipaner, og vi har alt fra ”papegøjer”, enkelte, dobbelte og frynsede, og det er meget svært at begrænse sig, når vi skal vælge sorter. Vores kunder bemærker ofte, at vores tulipaner holder længere end traditionelt dyrkede tulipaner, og at de ”dufter og knitrer som i gamle dage.” Og det gør de jo, fordi de har fået lov at mærke årstidernes luner og vind og vejr.

For os er tulipaner en enårig affære, selvom de botaniske tulipaner sagtens kan blive et længere kærlighedsforhold i mange haver og krukker. Fordi vi klipper hele planten af og bruger dem til buketter, får vores tulipaner ikke lov til at visne og sende næring tilbage i løget. Derfor kan vi ikke være sikre på, at der er kraft nok i løget til at blive til en smuk blomst det følgende år.

Vilde Violer tulipaner såning mark
© Vilde Violer

Miniguide til tulipaner:

Vi planter vores tulipaner i oktober, hvor jorden stadig var varm og fugtig. Vi lægger dem med ca. 5-10 cm mellemrum i en dybde, der svarede til to-tre gange løgenes størrelse. Hellere lidt for dybt end omvendt for at mindske risikoen for udtørring.

  • Når du har lagt blomsterløg i jorden, begynder de straks at danne nye rødder og opbygge næste års blomstring. Det sker hele efteråret og vinteren, hvis bare jordtemperaturen er ca. 5 grader og derover.
  • Læg blomsterløgene i en almindelig, let og næringsrig, veldrænet muldjord, hvor der ikke står vand omkring løgene vinteren igennem.
  • Planter du i krukker kan du lægge de største løg nederst og fortsæt opefter med de mellemstore og små løg.
  • Efter afblomstring skal planterne have lov at visne ned, så de kan samle energi i løget til næste års blomstring.

Hvad har vi i vasen lige nu:

Lige nu har vi stadig et flor af smukke blomster og især georginerne stråler som markens dronninger. 

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter