Sofie Ladefoged

Jeg er meget optaget af samspillet mellem materiale og detalje, og ikke mindst de sanselige egenskaber, de tilfører helheden. Jeg søger tidløst design, der udtrykker både kvalitet og funktionalitet. På denne blog vil jeg gå på jagt efter projekter og produkter, der netop rummer disse kvaliteter. www.sofieladefoged.com.


Monokrome rum

Flüggers nye stilhistorisk farvekort er blevet til i samarbejde med Nationalmuseet, som har defineret fire stilperioder med tilhørende farver. Rokoko, klassicisme, historicisme og tidlig modernisme. Alle farver er defineret med udgangspunkt i historiske fakta af konservator Line Bregnhøj fra Nationalmuseets Bevaring & Naturvidenskab.

Ud over det stilhistoriske farvekort, har Flügger skabt en supplerende palette af smukke klassiske indefarver. Udgangspunktet for denne palette er, at farverne egner sig til at blive malet op på alle fire vægge uden at rummet ”vælter”. Alle farver er dæmpede, kan kombineres på kryds og tværs og passer smukt sammen.

Som det fremgår af billederne, har møbelfirmaet Getama benyttet disse egenskaber til at danne en indbydende ramme om deres klassiske møbler i deres showroom på Frederiksgade i København. I farvesætningen har de valgt en monokrom tilgang, hvor alle rummets vægge har samme farve.

De monokrome rum er et valg, der både peger fremad, men i høj grad også bagud. Ser man tilbage i stilhistorien, har det været et gennemgående træk at male alle fire vægge samme farve - helt indtil for 10-20 år siden, hvor vi begyndte at dekorere én enkelt væg i stedet.

Getamas showroom er et godt eksempel på, at man ikke skal være bange for at male hele rum i én farve. Man skal bare bruge en neddæmpet farve, så oplevelsen ikke bliver for intens og tager magten i rummet. Møbler og kunst integreres på en helt ny måde i et monokromt rum, og kommer til at virke langt mere indbydende og imødekommende.

Web | Flügger
Web | Getama
Web | Nationalmuseet

 

The Village

The Village er &traditions nye smukke showroom på Papirøen i København, designet af dygtige Norm Architects. De har sammen skabt et showroom, der både kan beskrives som funktionel arkitektur og en minimalistisk rumlig kunstinstallation.

Den 1600 kvadratmeter store rå lagerbygning - der tidligere har været brugt til opbevaring af papir - er tømt, så kun de smukke trælofter og det glatte betongulv står tilbage. Heri har de opført en nutidig monokrom og harmonisk landsbystruktur med tolv små huse.

"Vi har arbejdet med arketypiske elementer fra landsbyens arkitektur - som byens torv, kirketårnet, de vigtigste gader, stræder, det perfekte grid og de ufuldkomne uregelmæssigheder, der opstår imellem disse " siger Linda Korndal fra Norm Architects.

Husene har et fælles arkitektonisk sprog, men adskiller sig i størrelse og funktion. Nogle huse er som tårne, andre har vinduer og døre, interne trapper og en tagterrasse - mens nogle er næsten abstrakte skulpturer uden genkendelige arkitektoniske detaljer.

Hvert af de tolv minimalistiske huse har et mat og monokromt eksteriør, men alle med forskellig interiør, funktion og formål. Ét hus er foret med træ og minder om en japansk pavillon. Andre huse er farvemættede og skaber en stemningsfuld baggrund for udstilling af &traditions fine produkter. Ét hus fungerer som køkken, nogle som mødelokaler og nogle er beregnet til opbevaring - men de fleste er fleksible rum, åbne for forandring.

Norm Architects har arbejdet med arkitektoniske elementer til at skabe rum og stemninger, der tillader &tradition at fremvise deres møbler og belysning i forskellige miljøer - og det har de gjort rigtig godt!

Web | &tradition
Web | Norm Architects
Foto | Jonas Bjerre-Poulsen

Vifa

Jeg er vild med Copenhagen fra danske Vifa. En trådløs og bærbar højttaler, der vækker minder om den originale transistorradio.

Copenhagen er designet i samarbejde med det århusianske designbureau Design-People og produceret af Vifa, der blev grundlagt i Danmark i starten af 1930’erne og som i dag er et selvstændigt audiobrand. Copenhagen er dermed en fusion mellem årtiers teknisk ekspertise og håndværk - og en funktionel og æstetisk tilgang baseret på den nordiske designtradition.

Designet er enkelt og stofligt - og der er en fin kontrast mellem tekstilets rå struktur og radioens glatte, matlakerede aluminiumsramme. Logoet er diskret præget i rammen og de broderede volumenknapper glider næsten sammen med tekstilet. Der er ingen overflødige detaljer, kun det mest basale.

Copenhagen er beklædt med uld fra Kvadrat og findes i seks udvalgte farver, med hver deres karakter.

Producent | Vifa                                                     
Design | Design People                                   
Styling | Lene Rønfeldt                                    
Foto | Neigaard Photo                

The Shop Of The New

Jeg elsker Københavns Møbelsnedkeri, med alt hvad de står for. Og nu har de åbnet en butik på Strandvejen, som får mine varmeste anbefalinger. The Shop Of The New.

Butikken skaber en nærmest selvfølgelig sammenhæng mellem eksklusive snedkermøbler, klassiske surfershorts, indiske tæpper, økologisk te, franske designerkjoler, håndlavede lædertasker og alverdens små kuriositeter hentet hjem fra hele verden. Det er de gamle håndværk, der skaber de nye klassikere - og butikken er en hyldest til denne paradoksale konstatering.

Sortimentet fortæller en historie om de dedikerede håndværkere og designere, der har krydset vej med Københavns Møbelsnedkeri gennem de seneste otte år - og kombinerer således egne møbeldesigns med designskatte, hentet hjem fra alle verdenshjørner.

Butikkens store lyse lokale er fyldt med ting, der holder håndværkssjælen i live og det eneste man skal gøre, er at overgive sig til æstetikken.


Web | theshopofthenew.com                                   
Web | kbhsnedkeri.dk                                                     
Foto | lineklein.com                                                     

Lightyears

Tidligere på året indrettede jeg et showroom til lampeproducenten Lightyears i deres nye hovedkontor på havnen i Aarhus. Et fantastisk lokale i et gammelt, men nyrenoveret pakhus, med store vinduespartier ud mod havnen, vandet og himlen.

Showroomet er centralt placeret i lokalet, omgivet af kontorer og mødelokaler, som alle har skillevægge i glas - og rummet grænser er derfor svære at definere. Udfordringen var således at skabe en situation, hvor de på den ene side fik nogle veldefinerede rum, der præsenterede lampernes design og lyskvalitet bedst muligt - og på den anden side at bevare udsigten til vandet og dagslyset i alle rum.

Heldigvis var Lightyears med på at sprænge rammerne for dét, vi normalt forestiller os, at et showroom skal være - og løsningen blev en 100 meter lang hvid væg, der er foldet som en rektangulær spiral i midten af rummet. Spiralens bredde varierer fra 60 cm til 3 meter og opleves derfor som et varieret forløb af gange og rum. Og de hvide vægge i spiralen får både designet af lamperne og kvaliteten af lyset til at stå tydeligt frem.

Inspireret af den japanske arkitekt Sou Fujimotos House N, har vi derefter skåret huller i væggen, så der opstår åbninger og passager mellem rummene i spiralen, der giver mulighed for gennemgang og kig på tværs af spiralen og ud over havnen og vandet.

Lightyears showroom er et godt eksempel på, at den rigtige indretning ikke altid skal laves med møbler, men også kan ske ved hjælp af arkitektoniske virkemidler, der forandrer rummet og skaber en klar identitet for kunden.

Foto | michaelberg.dk          
Web | lightyears.dk   

Piece of Denmark

Designfirmaet Piece of Denmark er en kreativ virksomhed, der er opstået i mødet mellem arkitekt Dorte Kjettrup og formgiver Susanne Holmvang. Drivkraften er entusiasme og nysgerrighed - og en fascination af form, funktion, udtryk, lys og skygge.

Piece of Denmark arbejder med genfortolkning af gamle mønstre i glas, som de overfører til nyt materiale, ny form og nye anvendelsesmuligheder. Et univers, der både er et smukt tilbageblik og et grafisk stilrent og moderne udtryk.

Udgangspunktet for deres serie Gublerne, er et produkt med en stærk skulpturel værdi design, der samtidig har flere funktioner. Som skål, vase og smuk skulptur, der leger med lyset.

Se hele kollektionen her

Web | pieceofdenmark.dk
Shop | shop.pieceofdenmark.dk