Claus Dalby

Claus Dalby har på tv og i flere bøger fortalt om mange af havelivets facetter og han har om nogen den grønne finger på pulsen, når det gælder inden- og udenlandske tendenser i haven. Til dagligt skriver han på www.clausdalby.dk - men nu blogger han også for bobedre.dk


Hvidt i hvidt

Tid til armchair gardening!

Findes der noget skønnere end at sidde inde med en god havebog og planlægge næste års sæson? F.eks. hvad indretning angår.

Jeg udgiver snart en ny bog - Den hvide have, og her er en lille smagsprøve:

 

"Om man ligefrem kan tale om mode i haven er svært at svare på. Men det er en kendt sag, at nogle farver til tider er mere moderne end andre. Jeg har dog aldrig hørt om folk, der graver staudebede op, fordi moden dikterede en særlig farve. Lidt anderledes er det nok med havens krukkevækster. Her er det nemmere at skifte farveholdning år for år.

Men havemøbler er jo et kapitel for sig. Nogle kan lide én type, andre en helt anden slags. Besøget i denne have viste dog, at selv jeg godt kan rokkes - lidt!

 

Når det gælder havemøbler, kan man godt se nogle tendenser. For år tilbage blev det dikteret, at nu skulle ’inde være ude’, og man kunne købe omfangsrige havemøbler i loungestil med meget voluminøse hynder og puder. Disse møblementer blev vist i blade og magasiner, men jeg tror aldrig, at stilen helt slog an herhjemme.

 

I Titti Perssons have i Trelleborg, er der mange havemøbler - rigtig mange! De fleste er af træ eller metal, men der er også møbler af plastic. Gennem mange år har jeg ment, at plastichavemøbler var noget af de værste. Og det er det stadig, hvis vi taler om de hvide støbte, som har været brugt i rigtig mange år. Det er simpelthen uskønne og kommer aldrig ind i min have.

 

Når jeg har så meget mod disse havemøbler, skyldes det først og fremmest det triste design. Men de senere år er producenterne begyndt at gøre brug af gode designere, og så bliver det en helt anden sag. Her overgiver jeg mig gerne.

Titti har da også plasticmøbler. Disse møbler har hun købt til en meget rimelige i pris i Ikea. Et sjovt design, der passer perfekt hos Titti.

 

En del af de øvrige havemøbler har hun fundet på loppis, som man siger i Sverige. Flere har hun købt meget billigt, og efter en gang frisk maling og måske nye sæder eller ryg, har de helt skiftet karakter.

Tittis mange påfund vil sikkert kunne inspirere andre til at gå på jagt efter anderledes havemøbler. De kan i hvert fald gøre meget til at opnå en personlig havestil."

Læs mere om min nye bog på www.klematis.dk

 

Roser i industrielle mængder

I min have er der rigtig mange højdepunkter, og et af de største udspiller sig lige nu først i juli. Det er nemlig nu, roserne står i fuldt flor. 

Jeg elsker roser og kan ikke forestille mig en have uden! De skaber den helt særlige stemning af engelsk herskabshave; en stemning, som jeg altid har tilstræbt her. 

Min have er lige godt og vel fire tusind kvadratmeter og inddelt i mange rum. Der er omkring femten i alt, og i de mest solrige rum er der (selvfølgelig) roser. 

Det er især rosa, pink, violette og purpurfarvede roser, jeg har, og jeg elsker, når de mingler med hinanden og udgør et symbiotisk hele. Er der noget at sige til, at jeg er et meget lykkeligt menneske? 

Læs mere om mit haveliv på www.clausdalby.dk

Blomster hele sommeren

Husk sensommeren

Når man som ny haveejer tager på planteskolen eller i havecentret, er det ofte de planter, der blomstrer, man falder for og køber. Sådan var det i hvert fald for mig, inden jeg for alvor blev tændt af den hellige ild.

At man i mange haver ikke har særlig mange blomstrende stauder efter 1. juli, skyldes det faktum, at de fleste tager af sted for at købe planter fra foråret og frem til ferien. Derefter er der andre ting at tænke på.

Sommerferien står for døren, man rejser eventuelt væk, og når man kommer hjem igen, ser haven måske lidt trist ud. Så er det, at mange mister lysten til at tage på planteindkøb. Måske bliver krukkerne frisket op, men så er det også det.

Det er altså rigtig synd, for på den måde snyder man sig selv for nogle af de mange sentblomstrende vækster, der gør august og september så attraktiv. 

Derfor er min opfordring til alle: Kør på planteskolen eller i havecentret et par gange om måneden helt frem til oktober og køb nogle af de planter, der blomstrer dér. På den måde får man et kontinuerligt flot fra tidligt forår til hen på efteråret.

Den herlige purpursolhat, Echinacea ’Magnus’, som I ser på billederne her, blomstrer i august, og den er helt uundværlig.

Find en solrig og gerne tør plads til den og sørg for, at omkringstående vækster ikke vokser ind over planten i det tidligere forår. Det varer nemlig lidt, før purpursolhattens løv titter frem, og hvis pladsen inden da bliver optaget, risikerer man, at den ikke kan nå op i solen med det resultat, at den dør.

Giver man den de rette forhold, er det en både nem og frodig plante, der tilmed tiltrækker mange sommerfugle.

En blomstrende bund

Det er ganske enkelt naturstridigt med bar jord i haven, og derfor planter jeg tæt, tæt, tæt.

 

 

 

På nuværende tidspunkt er der stadig lidt jord at se i bedene, men snart er alt det brune dækket, og sådan skal det være.

 

Lige nu er det løgvæksterne, der er i højsædet og så de tidlige vækster.

 

Hvis I vil vide, hvad planterne hedder, kan I gå ind på min blog og se en video - klik her.

 

 

Der er ikke noget, der er så skidt ...

Mange taler om den meget kolde vinter, vi har haft indtil nu. Især nætterne har budt på kulde, men det er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Når det er varmt, går det jo meget hurtigere med afblomstringen, og jeg mindes ikke, at jeg før har haft krokus sidst i april. Men det får jeg i år. Det skyldes naturligvis, at de kom sent i gang og også, at jeg bor op af skoven, hvor træerne filtrerer sollyset, så planterne ikke står varmt.

Når krokus’erne takker af, er der heldigvis noget til at tage over. Nemlig de små lysegule kodrivere, der rigtig trives her på stedet. For jeg kan tilbyde dem de samme betingelser, som de gror under ude i den vilde natur. Blandt andet i Danmark kan man finde dem rundt omkring i skovlysninger.

Snart kan jeg også glæde mig over de skønne påskeklokker, der rejser sig strunkt over de hvide krokus. Det er et perfekt match.

Jeg elsker også påskeklokker, der jo er i familie med juleroserne, og jeg har da også skrevet en hel bog om disse herlige planter. Den hedder ’Juleroser og påskeklokker’. Læs mere 

Klik også ind på www.clausdalby.dk og læs om mit haveliv hver dag året rundt.

At skabe orden i kaos

Det er vigtigt, at nogle planter får lov til at råde, som de selv vil. Men det handler også af og til om at skabe orden i kaos. Det kan man gøre med formklippede elementer og hække af for eksempel buksbom eller taks.

Når jeg nævner ordet ’formklip’, er der ofte nogle, der ser lidt forskrækkede ud. Jeg tror, at det er fordi, de frygter, at det jeg mener, er sådan nogle ’puddelhundeklippede’ træer, som man ser i japanske haver. Men slet ikke.

Når jeg foreslår stedsegrønt, er det fordi, det også giver haven struktur om vinteren. Haven, som jeg viser billeder af her ligger på Vestsjælland. En helt særlig have - et kunstnerhjem - der er med i min bog ’Hemmelige haver’. 

Det vil bestemt ikke være fair at kalde haven for vild. I stedet vil jeg kalde den naturlig. For det er nemlig det, den er. Umærkeligt glider haven og den omgivende natur over i hinanden. Dette er stor havekunst.

Læs mere om mit haveliv på www.clausdalby.dk