Boligbloggen

På denne blog besvarer jeg læserspørgsmål og giver gode råd og tips om indretning, viser spændende nyheder indenfor boligen, gør opmærksom på nye butikker og på andre, spændende blogs, websites og bøger om indretning samt skriver om de tanker en indretningsarkitekt gør om sit arbejde. I må meget gerne stille spørgsmål herinde om bolig og indretning, kommentere på mine skriverier og selv komme med jeres bedste indretningstips. Har du billeder af dine tips og indretningsspørgsmål kan disse fremsendes til: [email protected] 


Kan dette blive drømmehuset?

 

Kære Lone,

Vi læser fast med herinde, og er altid ret imponerede over dine mange fine løsningsforslag til mange forskellige typer udfordringer.
Nu håber vi, at det denne gang kan blive os, der får glæde af dit gode overblik og din sans for muligheder.
Vi har kig på at købe et træhus fra 1930 på 200 kvadratmeter, men er meget i tvivl om husets muligheder.
Vi er en familie med to voksne og to børn på 9 og 4 år. Vi bor pt. I et nybygget hus med alle dets funktionaliteter og er fristet af de mange kringelkroge, det gamle træhus byder på.
Hvis vi giver dig stort set frie hænder, hvordan ville du synes, at den vedhæftede plantegning ville blive udnyttet optimalt?
Vi skal have 3 værelser til forældre + 2 børn (helst ikke for stor forskel på størrelsen i børneværelser).
Vi har ikke behov for, at det hele åbnes op til kæmpe rum, men hvis noget kan blive bedre ved at åbne op, er det en god idé.
I hvert fald ét ekstra værelse til kreativt værksted ville blive værdsat;-) Resten er op til dit kreative bud for bedst udnyttelse.
Til info kan vi fortælle, at der er loft til kip gennem hele huset med fritlagde bjælker i loftet.
De fleste vægge virkede ved syn ’hårde’, dvs. vi havde svært ved at gennemskue, hvilke vægge, der evt. kunne tages ned, hvis vi ønskede det.
Bl.a. er væggen mellem køkken og spisestue svær at rive ned, da trappen løber i mellem.
Der er dog ret højt til loftet i alle rum, og man ville eventuelt måske kunne lægge en tværgående bærende bjælke ind, hvis der er behov for at tage noget væg ned for at åbne op nogle steder. Har du nogen idé om, hvor kompliceret OG hvor dyrt, den slags er?
Nå, men som sagt har du stort set frie hænder, og da vi sidder og lurpasser lidt lige nu,  håber vi afskyeligt meget på, at du kan hjælpe med et godt bud på en familie-planløsning, inden andre finder huset før os.

Mange gode hilsner Susanne G.

Den eksisterende indretning er ret så krøllet med mange små gangarealer og utidssvarende rum specielt i husets højre del...
 
Hej Susanne,

Her kommer to hurtige skitser så I kan se mulighederne...
Det er jo et usædvanligt skønt hus, så det ville da være dejligt at hjælpe jer på vej med et par ideer.
Jeg vil ikke komme med gæt på økonomien i det, da det mest er beregninger ud fra en byggesagkyndig-gennemgang, som kan give jer et mere konkret overblik, men jeg tænker at det hele kan lade sig gøre, da jeg ikke vil fjerne vægge uhæmmet, og der kan lægges jern op hvis nødvendigt.
Med hensyn til varmen så skal der også her en beregning til, hvilket jeg ikke gør i.
Ulempen med så specielt et hus er selvfølgelig at I kun kan isolere med nye vinduer og døre, på indvendige vægge og tagflader og måske mod terræn.
Så udgifter i forhold til varmebesparelser skal se fornuftige ud..

Jeg håber I kan aflæse tegningerne og de mange småændringer.. Og ellers kontakter I mig igen, hvis det ender med at I køber huset!

Mange hilsener Lone

 

 

Nye møbler til stuen

Brittas nuværende indretning

Kære Lone,

Jeg tillader mig at henvende mig til dig og håber, at det er muligt at få dig til at kigge på vores stue, tak.
Du har utrolig mange gode løsninger og det er meget spændende, at følge din blog.
Min mand og jeg tænker på at forny vores stue med nye møbler. Vi bor i eget hus, bygget i år 2000.
Vores stue har filt på vægge og loft og alt er malet næsten hvidt, undtagen en enkelt væg, som står i en varm grå farve.
Vi får meget lys ind i stuen, da vi har ovenlys. Gulvet er askeparket, vinduer er i mahogni og gardinerne er helt lyse og enkle.
Vi er ikke så meget til det helt lyse træ, da vi synes der let kan blive for fersk et udtryk i stuen, men måske tager vi fejl?
Vi kan godt lide lakerede/malede reoler, da vi synes det giver lidt karakter til stuen. Vi har kigget på reoler, men har endnu ikke fundet en, som vi synes kan erstatte den gamle, så nu har jeg tænkt på, om vi evt. kunne købe en i MDF og male den selv.
I grunden fungerer den gamle fint og der er god plads, men den og disken på halvvæggen har efterhånden 30 år på bagen og hængslerne/skufferne er dårlige!
Jeg har blot malet, når vi trængte til fornyelse. Vi har brug for plads til flere bøger.
Vore spisestuestole er en Alvar Aalto stol 611, købt brugte og sat i stand med ny gjord.
Stolene er vi rigtig glade for, men vores spisebord passer ikke til, det er for langt ( 2,20 m - der er en plade i, for at der kan stå tre stole på hver side ) og jeg bryder mig ikke om de afrundede hjørner. Hvilket bord kunne evt. passe til stolene?
Vi er åbne for, at det ikke ligefrem bliver for stilrent, det må gerne være lidt "skævt/anderledes" og vi kan også godt lide den rustikke stil. 
Nye sofaer har vi også tænkt på. Hjørnesofaen er jeg specielt træt af, min mand holder meget af den…Men jeg synes, det er hyggeligere med to enkle sofaer. Lænestolene er vi glade for, skønt vi næsten aldrig sidder i dem. Måske fordi, at tv´et kræver, at man sidder i sofaen?
På en måde kunne vi tænke os, at tv´et blev gemt væk i en reol, men er usikker på, om det er for besværligt?
Vi mangler også en pæn gulvlampe.
Mon du ud fra min beskrivelse, kan give os lidt ideer til, hvordan vi kan forny vores stue, så vil vi være taknemmelige.
Du har frie hænder til at omrokere på det hele. Vi er låst fast i at vi kun kan se møblerne stå på én måde.

På forhånd mange tak.

Med venlig hilsen Britta Hellesøe

 

Ved at vende møblerne bliver spiseafdelingen mere luftig og rummelig og fjernsynet kommer ud af fokus ved sofaernes nye placering.

 

Kære Britta,

Jeg kan godt forstå jeres ”bekymring” i forhold til at der nemt kan blive for meget træ i en indretning og med de malede reoler / skænke har I også delvist løst det, men måske er indretningen så i stedet for landet en anelse for meget ved den sorte indretningstendens?
I hvert fald er jeres hjem blevet meget kontrastfyldt sort - træ og på den måde bliver det lidt hårdt i udtrykket.
Jeres nuværende møbler understreger det ved tremmerne i sofaerne og stolene med træ og gjorder, så træfarven sniger sig ind lige så stille trods de malede møbler…
Når I skal til at se jer om efter nyt, så kik derfor på polstrede sofaer og lænestol, så I ikke gentager mønstret;
Et sort træspisebord vil være flot til jeres stole, men I kan nu sagtens have et naturfarvet træbord stående, især hvis I sætter det på et sort, mørkegråt eller flerfarvet kelimtæppe, så det giver modspil til de sorte gjorde på stolene. Se fotos fra Idémøbler.
(Det fine massive egetræsbord kan desuden affedtes og bejdses gråt eller sort hvis I på et senere tidspunkt synes at det bliver for fersk, men som udgangspunkt er egetræet smukt.)
De nye sofaer behøver heller ikke at være så markante; Her kan I sagtens vælge et smukt møbelstof i naturfarver, - nistret brun-grå eller en beige-sand nuance.
Vil I have den sorte farve repræsenteret i sofagruppen, er den der jo stadigvæk i jeres TV-møbel og I kan yderligere sætte den til sofaen med et sort lammeskind eller et par markante puder.
Med hensyn til møbleringen iøvrigt, så har I placeret hjørnesofaen det mest oplagte sted i stuen, men det gør så også at der kommer fokus på fjernsynet.
En anden ting er, at der dårligt er længde nok på hjørnets korte side, som er halvmuren imellem spise- og opholdsstue.
Så skal I have to nye sofaer kræver det omkring 3 meter på begge ledder og derfor vil jeg foreslå at I bytter hjørne og flytter sofaerne.
Det vil samtidig betyde at fjernsynet flyttes så man slet ikke ser det fra spisestuen.
I kan desuden øge hyggen omkring sofaerne med et gulvtæppe, - det samler møblerne så fint og gir bund i indretningen. 
Da du skriver at I ikke bruger stolene særlig meget så vil jeg foreslå at I nøjes med at have en enkelt stående, - det giver også mere albuerum.
Og endelig har jeg vendt jeres spisebord og flyttet vægreolen imellem vinduerne, så der bliver mere luft i den ende af stuen;
Jeres skænk og reoler kan I erstatte med en ny høj reol, hvor I kan sætte låger i bunden så der også kan opbevares andet end bøger. At-Bo reoler har en fin grå maling som standartfarve, den kan I se på.
Af lamper til opholdsafdelingen er der jo klassikeren Costanza fra Luceplan, der er kommet med nye farver skærme, hvor jeg især er ret vild med Mistic white. Se fotos som viser den som bordlampe i en slukket og tændt version.

Bedste hilsener Lone

 

 

 

 

Vi har brug for en tilbygning

 

Plantegningen, som den ser ud nu ...

 

Hej Lone,

Vi har fået den dårlige nyhed, at vores tag er afgået ved døden, noget før vi havde regnet med (små 15 år).
Vi har leget med tanken om at lave en tilbygning på ca. 25 kvm, når nu vi alligevel har fat i taget, men vi kunne godt bruge lidt feedback og inspiration til, hvor pokker vi skal gøre af tilbygningen.
Børnene har værelser ved siden af os, men vi kunne godt tænke os at flytte dem ned i spisestuen, dog var planen først at gøre det om et par år, når den yngste er 3-4 år gammel.
Men hvis vi alligevel bygger til, så vil det være oplagt at flytte dem med det samme.
Det ville nemlig give os mulighed for at lave deres værelser om til spisestue og bygge til i form af en stue i forlængelse af denne, så køkken, spisestue og stue er mere centralt samlet.
Køkkenet er fra sidste år, så det har vi ikke planer om at flytte, men jeg leger lidt med tanken om at blænde døren til ’forstuen’ og dermed kunne forlænge køkkenet med to nye skabe.
Vi er blevet meget hooked på at lave en tilbygning, men vi er heller ikke helt enige om facaden, som skal passe til et traditionelt gult murstenshus fra 1980, jeg kunne godt tænke mig noget lidt mere moderne, og min mand er mere traditionel.
Vedlagt er vores forslag til placering af tilbygning og indretning.

Bedste hilsener Gitte og co.

Familiens forslag til tilbygning ...

- og ekspertens forslag ... 

 

 

Kære Gitte og familie,

Jeg synes, at jeres forslag er rigtig godt, så jeg har egentlig kun et par små-korrektioner eller ændringsforslag.
Hvis I for eksempel blænder jeres soveværelsesdør og flytter den omkring hjørnet, så der er 65 cm væg regnet fra hjørnet i soveværelset, så bliver der dels plads til en ny række højskabe i køkkenet og dels en række klædeskabe i soveværelset, og I får ydervæggen fri til at placere sengen opad.
Det vil give et fint kig til haven og mulighed for at placere en række lave kommoder opad stuevæggen, så I får meget mere opbevaringsplads.
Højskabene er bedre placeret her i køkkenet, hvor de ikke lukker af for dagslyset fra køkkenvinduerne og kontakten til spisepladsen.
Fra entreen vil jeg foreslå at I lukker med en glasdør til køkkenet, så entreen kan lukkes af til hhv. køkken og spisestue, når der er brug for det.
Den nuværende værelsesdør fra entré til ny spisestue skiftes til samme glasdør, så I får lys fra syd hentet ud i entreen.
Med hensyn til de to nye børneværelser, så er jeres idé at dele det ene værelse op i to små rum á ca 10 m2 og bruge det andet mod haven til fælles legerum.
Det er en rar tanke, men jeg synes at I skal spare opdelingen, således at de to smårollinger fra start får hver deres store værelse.
De kan nemlig sagtens sove sammen et par år endnu i det ene værelse og have fælles legerum i det andet, men der er ikke nogen grund til at dele det ene værelse yderligere op.
Med hensyn til selve tilbygningen, så tænker jeg at den laves med sadeltag svarende til hovedhuset?
Jeg har stiplet tagets linjer ind på planen, så I kan se hvor der vil være mulighed for at lægge et ovenlys eller to ind i tagfladen over spisestuen, der vil blive noget mørkere efter tilbygningen kommer på.
Jeg ville også lade noget mur blive stående i begge sider af åbningen imellem gammel facademur og tilbygning, så der er noget at bære taget af på, men også fordi det er godt at have nogle hjørner at møblere opad.
I spisestuen kunne det være en høj bogreol på væggen ind mod børneværelset og i tilbygningen giver det et rart hjørne at placere en lænestol i.
Stuen skal være delvist lukket mod nord-øst, så I får en naturlig placering af sofahjørnet mens facaderne mod syd og vest åbnes med mere glas og døre til terrassen. Alle glaspartier kan gå fra gulv til loft uden generende radiatorer, da jeg går ud fra at I etablerer gulvvarme.
Hvis I ønsker loft til kip i stuen, så skal I tænke i overfladematerialer der regulerer akustikken, ellers bliver det uudholdeligt.
Altså akustikplader i loftet, trægulve, gardiner og polstermøbler.
I midten imellem spisestue og den nye opholdsstue kan I overveje at få isat en pejseindsats til brændeovn eller gaspejs.
Og så synes jeg jo at der skal vinduer i børneværelsernes vestvendte facade, hvor det varme, gode lys kommer fra.
Med hensyn til facadebeklædning skal jeg se jeres hus for at kunne udtale mig ordentligt, men I kan sagtens vælge en træbeklædning til det nye og skifte hovedhusets gamle træpartier til samme, så materialerne går igen. Det er straks sværere at finde en gul sten der matcher det gamle hus, der jo har patineret gennem årene.

Rigtig god ombygning.

Lone

 

 

 

 

 

Hvordan indretter jeg et hjem på 16,5m²?

 

 

Kære Lone, 

Jeg har sådan problem. Eller, egentlig ikke et problem, mere et hav af muligheder.
Jeg flytter hjemmefra og ind på et værelse på godt 17 m². Det eneste specielle ved værelset er, at der er et lille indhak, altså en lille krog på ca. en halv meter i det ene hjørne ved vinduet. Hvad skal jeg gøre med det?
Selvom det er lille synes jeg det er vildt lækkert at bruge det til noget specielt og hyggeligt, i stedet for bare at der kun er en seng eller et skab.
Jeg har tænkt i forskellige retninger, men kan godt lide tanken om at have et hyggeligt siddehjørne med en fodskammel og boghylder bagved.
Et lille mini-bibliotek kunne se sejt ud. Min favorit-ide er at skære noget træ ud, og lave en bænk der kan udgøre et hyggehjørne. 
Hvordan kan jeg bedst udnytte den halve meter ekstraplads?
Skal jeg glemme at det skal være hyggeligt og i stedet gøre det praktisk?
Håber du kan smide nogle ideer!

Mange hilsner Emilie.

 

 Øverst nichen med bænk der giver en fin hyggekrog men også de to af pladserne ved arbejds / spisebordet. Nederst er sengen placeret i nichen og bordet placeret overfor ved væggen.

Kære Emilie, 

Jeg ville bestemt også bruge nichen til ophold af en slags, - det virker helt naturligt i forhold til dørens placering og udsigten ved vinduet, at det vil være et rart sted at opholde sig.
Hvis du indretter dig med en lang bænk får du dels et hyggehjørne men også to siddepladser ved vinduets spisebord, hvor du så kan sætte to spisebordsstole til på den anden side og derved få plads til 4 spisende gæster, når du får brug for det.
Når du bruger nichen til bænk og ophold, har du så værelsets andet hjørne at sætte sengen ind mod.
Jeg har en idé om at det skal være trygt og rart at være i sin seng og et hjørne giver også mulighed for at man kan sidde op og se tv eller læse. 
Det er ganske vist lige ud for døren, men stadigvæk det bedste sted at sove.
Hertil 2 klædeskabe á en meter, spejl, lille kommode, m.m.

Hvis du dropper bænken og i stedet placerer din seng i nichen, får du et virkelig rart sted at slappe af og sove, men her skal du så indrette et læsehjørne ud for klædeskabene, som tegnet, hvis du vil have et ekstra sted at sidde og læse.
Spisepladsen sættes opad langvæggen med to stole, hvor du evt. kan have to klapstole mere bag døren.

 

Hvad enten du vælger at indrette nichen med en bænk eller din seng, kan du stadig udnytte pladsen oven over med hylder til dine bøger, mapper, kasser osv.
Hvis du vælger hylder i dybde 30 cm og monterer dem på hyldeknægte, kan de rumme det meste og også tunge ting.

Bedste hilsener fra Lone

 

Soveværelse med cykel

Hvordan får man et hyggeligt soverum når der skal være plads til en masse cykelgrej også?

 

Betinas nuværende indretning, hvor pladsen faktisk er okay men ikke udnyttes..

Hej Lone,

Jeg vil gerne have lavet om i mit soveværelse, og vil høre om du har nogle gode råd og fif.
Jeg bor i en toværelses lejlighed og har et stort soveværelse.
Jeg dyrker triathlon, som betyder, at jeg har en cykel + cykelgrej, som skal opbevares i soveværelset.
Hvordan får jeg indrettet mit soveværelse uden at det ligner et cykelopbevaringsrum?
Jeg vil gerne have et rum, som ligner et soveværelse, der er rart at være i og hvor jeg får følelsen af at det er et soveværelse, når jeg træder ind af døren.
Jeg har vedhæftet et par billeder af soveværelset, hvor cyklen ikke er tilstede, men der gemmer sig en masse cykelgrej mellem sengen og vinduet - noget af kan ses på billedet og andet kan ikke ses på billedet.
Jeg har selv gjort mig nogle tanker - jeg overvejer, at flytte klædeskabet over ved siden af sengen, og så have cyklen stående i hjørnet op ad væggen sammen med lidt andet cykelgrej.
Tanken var her at få det samlet et sted, og ved at stille det på den anden side af klædeskabet, så var det gemt lidt af vejen.
Min plan er et lave en del ved soveværelset, så det bliver mere hyggeligt at skulle i seng, så jeg hører gerne alle dine gode ideer.
På forhånd tusind tak.

Mvh Betina Enggaard

 

Når cyklen nu er så vigtig i Betinas dagligdag, så skal den fremhæves i indretningen...

 

Kære Betina.

Jeg vil foreslå en opdeling, hvor du får lavet en let skillevæg, som nemt kan tages ned når du skal flytte eller får andre indretningsbehov.
Den kan bygges af gipsplader eller møbelplade og gøres fast til væg og gulv.
Ideen er selvfølgelig at du deler rummet op i en rolig og harmonisk soveafdeling nærmest vinduet og et praktisk ”indgangsparti” med plads til dit garderobeskab og cykel.
Jeg synes nemlig at hvis du skal have din cykel oppe i lejligheden, så skal den fremhæves og ikke gemmes halvhjertet af vejen.
Så cyklen stilles eller hænges op på væggen fuldt synlig fra døren.
Du kan placere sengen 50 til 60 cm fra langvæggen, så du kan få plads til en lang hylde nede i madrashøjde og en tilsvarende hylde oppe på væggen;
Den nederste bruges til læselampe, briller hvis du har sådan nogen, nips og bøger og tjener som basis for evt. billedophængning.
Den øverste kan du bruge til opbevaringskasser og lignende.
Mal gerne endevæggen bag hylderne og skillevæggen i soveafdelingen i en varm farve;
Det forstærker indtrykket af hule og hygge, hvor indgangen er mere pragmatisk og velbelyst.

Mange hilsener Lone

 

Hvordan ændrer vi rummene i en 150-år gammel lejlighed?

 

En ny altan i et længe ønsket alrum betyder, at der skal findes et soveværelse et andet sted.

Hej Lone,

Vi har en 3½-værelses lejlighed på 89m², som vi ønsker at modernisere i forbindelse med et altanprojekt. Vores familie består af vores to piger på henholdsvis 1 år og 8 år samt min mand og jeg. For 9 år siden renoverede vi vores køkken, men vi gik i stå, da vi fik vores ældste datter. Det betyder, at vi ikke fik færdiggjort køkkenet.
I den mellemliggende periode har vores behov ændret sig. Vi står pt. med en meget upraktisk planløsning i lejligheden. Vi håber, du kan hjælpe os med at lave en god fremtidssikret plan.

Vores nye altan kommer til at gå fra køkkenet helt frem til det første vindue i det bageste værelse ud mod gården.
Vi har overvejet to udgange; en ved kammeret og en ved børneværelset. Vi tænker på at åbne op mellem kammeret og køkkenet, så vi kan få et køkkenalrum. Desuden kunne det være skønt at få åbnet op ind til stuen samt færdiggjort væggen mellem de to værelser. Ved denne løsning "mister" vi vores soveværelse, så hvor kan vi lave et lille ekstra værelse?
Vi ønsker at pigerne fortsat har hvert deres værelse grundet aldersforskellen.

Vores bygning er 150 år og er bindingsværk. De fleste af væggene er bærende. Gennem årene har bygningen sat sig en del, og gulvene er ret skæve. Derfor er vi også i tvivl om, hvorvidt det er en god ide at rive vægge ned, selvom vi selvfølgelig vil gøre brug af professionel fagfolk til beregninger og udførsel af arbejdet.
Jeg har vedlagt den oprindelige plantegning og lavet en ny plantegning.

Med venlig hilsen Anne

 

Øverst eksisterende plan - og nederst den nye med åbninger på gårdsiden med nye fløjdøre til altan og et nyt mindre forældreværelse midt på gadefacaden. En skillevæg, der kan fjernes igen..

 

Kære Anne,

Jeg vil foreslå, at I ændrer lejligheden, så det nænsomt kan føres tilbage igen, den dag jeres unger flytter, eller I skal sælge.
Det kommende køkken-alrum med den skønne altan er selvfølgelig en blivende indretning og en fin investering, men værelsesopdelingen skal kunne føres tilbage.
Jeg ville således placere alle tre værelser ud mod gaden og dele det store rum op som vist på tegningen. I voksne får det mindste, midterste rum med plads til skabe og jeres futon.
Børnene, som bruger deres værelser mere, får god plads til seng, skabe, reoler og skriveborde.
Fløjdøren blændes ved at sætte MDF-plader udenpå på begge sider, (dørhåndtagene skal afmonteres). 
Pladerne filtes og males, så de fremstår som vægge. Den nye opdeling betyder også, at der skal laves et nyt dørhul fra alrummet ind til det midterste værelse.
Det nye køkken-alrum åbnes delvist ind mod den nye spiseplads, der igen åbnes ind mod stuen.
Hvis I flytter kogepladsen en tak ud mod vinduesfacaden, får I en praktisk stænkvæg, og I får mulighed for at gemme noget af køkkenrodet af vejen.
Så vidt jeg kan bedømme det ud fra dine fotos, bør jeres sofa kunne stå i stuehjørnet som vist, og der er også plads til den høje reol og et eller to af de lave hvide møbler..
Klædeskabene er der som skrevet blevet plads til i værelserne, sådan som du har ønsket det.

Bedste hilsener Lone