© Gibbs Farm

Skulpturkunst, som du aldrig har set den før

Et roterende Kafka-hoved, heste i æbletræ og en privat kunstpark. Verden byder på forunderlige kunstværker – tag et kik på de mest imponerende her.

15. december 2016 af Kathrine My Poulsen

I krydsfeltet mellem kunstinstallation, arkitektur og moderne skulpturdesign finder vi et bevægeligt Kafka-hoved, ni heste i 1:1 størrelse, udformet af grene fra æbletræer og en kæmpe rød tubeformet skulptur. Glem alt om traditionelle skulpturer, monumentale monumenter og uforståelige kunstværker. Skulpturkunstens verden byder på meget mere end det – og her er 7 af dem.

Heste for kræftsyge

Stick-to-it-ive-ness: Unwavering pertinacity; perseverance
Stick-to-it-ive-ness: Unwavering pertinacity; perseverance

Hestene kæmper sig op ad floden i Michigan - på samme måde som Morse selv kæmpede mod kræften. 

© designyoutrust.com
Kunstneren, Richard Morse, der selv har overlevet en kræftsygdom, har skabt et værk, som netop hylder den vedholdenhed og stædighed, enhver (kræft)syg må have under et sygdomsforløb. For Morse er heste yndefulde og kraftfulde væsner og hans budskab er, at mennesket skal møde svære situationer og udfordringer med netop ynde og kraft. Derfor har en skabt ni heste i 1:1 størrelse af grene fra gamle æbletræer, der løber op af Grand River i Michigan, USA. 
Stick-to-it-ive-ness: Unwavering pertinacity; perseverance
Stick-to-it-ive-ness: Unwavering pertinacity; perseverance

Morse arbejder primært på tværs af materialer, kunstarter og udtryk. Her er det grene fra døde æbletræer, som kunstneren skaber livagtige skabninger ud af.

© designyoutrust.com

Kafkas bevægelige hoved

I Prag har den tjekkiske kunstner, David Cerny skabt enorm skulptur, der forestiller forfatteren Franz Kafkas hoved. Kafka var plaget af depression og social angst gennem hele sit liv og netop dette ville Cerny gerne illustrere med sit værk. Derfor skabte han skulpturen af 42 roterende lag af stål, der symboliserer Kafkas komplicerede og forstyrrede personlighed. 

Et drejende Babelstårn

Kunstnerne Shirin Abedinirad og Hugo Torelli arbejder også med skulpturers bevægelighed. Med værket, Babel Tower, har de to skabt et tårn af ni spejllag, der konstant roterer om sig selv og derved reflekterer jord, himmel og horisont. 

Himmel på jord

Shirin Abedinirad arbejder også i sin selvstændige praksis med spejle og reflektion. Med værket Heaven on Earth (Himmel på jord), bringer hun himlen ned på trappetrinene ved hjælp af spejle. Abedinirads inspiration til arbejdet med spejle og symmetri er hentet fra hendes iranske kultur og er motiveret af, at skabe et paradis på jord. Værket her er opført i Trevisio i Italien. 

Heaven on Earth
Heaven on Earth Himlen er bragt ned til jorden - godt nok kun i genspejlingens form.  © shirinabedinirad.com
Heaven on Earth
Heaven on Earth

Spejlene skaber en imponerende effekt og snyder beskueren trods trappens ellers bekendte former og kendte arkitektur. 

© shirinabedinirad.com

Privat park med de vildeste skulpturer

I New Zealand har kunstsamleren Alan Gibbs kreeret sin helt egen – og kæmpe store – kunstpark. Over de sidste 25 år har Gibbs hyret 22 forskellige anerkendte kunstnere og skulpturdesignere, som hver har skabt abstrakte og unikke skulpturer til Gibbs park. Parken er åben for offentligheden én dag om måneden, så nysgerrige besøgende kan få lov at opleve de betagende skulpturer på helt tæt hold. Parken byder blandt andet på en enorm rød tupe af Anish Kapoor. 

Dismemberment
Dismemberment

Rødt stof udspændt mellem to store stålrør giver denne store tube, placeret i bakkerne på Gibbs Farm.

© Atlas Obscura

Den er imponerende stor, Kapoors tubeformede værk, der bærer titlen, Dismemberment (sønderlemmelse). Med sine 85 meter strækker skulpturen sig tværs gennem landskabet, perfekt placeret mellem parkens bakkede terræn.

Dismemberment
Dismemberment

Kunstneren, Kapoor, arbejder i feltet mellem arkitektur, kunst og design - og det er værket på Gibbs farm et glimrende eksempel på.

© Gibbs Farm

Horisonter der snyder

Det kan være svært at forstå kunstneren Neil Dawsons skulptur ved første øjekast. Måske netop derfor har han givet den titlen, Horisonter. Selvom den ligner noget, der kunne forsvinde med et enkelt vindpust, er skulpturen en tung jernkonstruktion.

Horizons
Horizons

En stor stålkonstruktion, der på en og samme tid imponerer og forundrer det menneskelige syn.

© Gibbs Farm
Horizons
Horizons

Værket var det første værk, som Gibb fik opført på i sin park på New Zeeland.

© Gibbs Farm

Tiltænkt menneskelig refleksion - og får

Sol LeWitt har skabt værket, Pyramid, der på en gang forener skulptur, kunst og arkitektur. Pyramidefiguren er en gennemgående figur i minimalistisk og konceptuel kunst, som LeWitt har skabt en nyfortolkning af. Pyramiden består af bittesmå cementblokke, der tilsammen giver den pyramideformede figur, som især parkens får nyder at bestige. 

Pyramid
Pyramid LeWitt, kunstneren bag værket, betegnes som en af grundlæggerne af minimalismen og konceptualisme i USA og opnåede stor anerkendelse op gennem 1960´erne. © Gibbs Farm
Pyramid
Pyramid

Det er ikke kun Gibb selv, som holder af pyramideskulpturen. Parkens får synes også at nyde godt af skulpturens arkitektoniske muligheder.

© Gibbs Farm

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter