En landsby på højkant

Den danske tegnestue C.F. Møllers nye projekt i Antwerpen vil forvandle en højhusbebyggelse til et vertikalt socialt fællesskab med baggårdshygge.

12. august 2014 af Kasper Foged Rasmussen

Det har altid været en udfordring for arkitekter at skabe en følelse af fællesskab eller ligefrem landsbystemning i højhuse, hvor beboerne ofte kun møder deres naboer i elevatoren eller i forhallen. BIG har haft succes med det i fx VM Bjerget i Ørestad, som er tænkt som et parcelhuskvarter i højden, og faktisk er danske tegnestuer generelt set fantastiske til at tænke mennesket ind i arkitekturen.

Tidligere på sommeren vandt C.F. Møller konkurrencen om at bygge et nyt højhus I Antwerpens Nieuw Zuid-kvarter, der med sine 24 etager og 15.000 m2 skal rumme 116 boliger, butikker, kontorarealer og fællesarealer. C.F. Møllers snedige træk har været at integrere 5.000 m2 ekstra, der er reserveret til altaner, vinterhaver og tag-terrasser, der giver bygningen den grønne baggårdsstemning, vi kender fra mange danske byboliger, og som er hele grundlaget for, at man kan skabe de gode naborelationerne uden følelsen af at sætte behovet for privatliv over styr.

Selve bygningen er beklædt med et rumgitter, der underopdeler facaderne og forbinder fællesområderne - hvert aflæseligt felt udgøres af en gruppe af de samme boligtyper, som åbner sig mod balkonernes høje fællesrum. I tårnets gavle er rumgitteret glasinddækket, så der dannes grønne vinterhaver, som udvider boligernes areal. De fælles faciliteter for hele tårnet omfatter cykelværksted og fællesspisning i stueplan, et fællesområde med tag-landskab på 5 sal, som deles af beboere og kontorarealerne, samt en tre etager høj grøn oase i toppen af tårnet, med fantastisk udsigt over Antwerpen og floden Schelde. Se flere billeder og læs mere om projektet på www.cfmoller.com

 

Seneste

Måske er du interesseret i...

Andre læser

Opskrifter