© Andreas Mikkel Hansen og Kira Brandt

Nr. 10 oktober 2016 · Nyt køkkenliv

I BO BEDREs oktoberudgave får du 35 siders inspiration til hjemmets hjerte, køkkenet. Derudover får du et indblik i Brønnums smukke hus på Gammelholm, som nogle af Danmarks største kulturpersonligheder har sat deres præg på.

20. september 2016 af Erik Rimmer

LEDER: MIDT I EN DEKORATIONSTID 

Ordet barok stammer fra portugisisk og betyder noget i retning af en uregelmæssig formet perle. Navnet bliver brugt om den tid, som opstod i det 17. århundredes Rom, og som i Vesteuropa blev kendetegnet ved drama og storhed i skulpturer, malerier, litteratur, dans og musik – hvis man var privilegeret, blev der holdt gode fester dengang. Det svungne, det dekorative er over os igen. Om vi så er begyndt på en ny-barok eller ny-rokokotid, er nok mere tvivlsomt. Tendenser har det med at skifte hurtigt i disse år. Langt de fleste danskere bor med hvide vægge, som faktisk er en rigtig god idé om vinteren, hvor man må bruge ethvert trick til at få noget lys ind i stuerne. Flere af os har også for længst malet en væg i en anden farve, for det er nemt at skifte kulør igen. Knap så let var det, da jeg i slutningen af 1980erne med svamp malede spisestuen orange – som jeg husker det, gav det gæsterne en god kulør i ansigterne – og da det efter nogen tid blev en kende for dramatisk, forsøgte jeg at male væggene hvide igen. Selv da de havde fået 3. gang, trængte en underlig grisefarve igennem på savsmuldstapetet, som en af BO BEDREs indretningseksperter så rammende har kaldt vorter på væg. De nye tapeter og malerteknikker, som vi viser på mange sider i dette nummer, er anderledes sofistikerede. Se fx på side 88 i den gennemførte renovering af Brønnums Hus i hjertet af København, hvor tæpper, vægge og interiør smelter sammen til et udtryk, der er alt andet end forsigtigt. Og i øvrigt det bedste eksempel, jeg har set på en anden stor tendens, nemlig at vi i fremtiden vil indrette vores arbejdspladser mere som hjemlige stuer.

Også på køkkenfronten sker der forandringer. Vi bevæger os væk fra de hvide, som i uendelig lang tid har været danskernes foretrukne udgaver. Jo, der er solgt sorte køkkener længe, men det er stadig rigtig mange hvide køkkener, der sættes op i danske hjem, men muligheden for at prøve noget andet er stor lige nu. Ideen om at møblere sit hjem i alle rum – også i køkkenet – giver et sammenhængende udtryk, hvor smukke træsorter og håndlavede løsninger tilfører køkkenrummet noget mere. Inden man går i gang, vil jeg anbefale, at man gør som teaterdirektør Vibeke Windeløv. Da hun flyttede fra en over 400 m2 stor lejlighed til en betydelig mindre bolig, skulle hun have nyt køkken, og inden hun overhovedet besluttede sig for udseendet, opgjorde hun fra spiseske til røreskål nøjagtig, hvad hun havde i sit gamle køkken, og hvad der skulle være plads til i det nye. Regnearket blev langt, men først derefter blev køkkenet bygget op. Så bestikket passede til skuffen, og hver ting fik sin plads på hylder og i skabe. Sådan bygger man et værksted op, og for mig er det præcis det, et køkken skal være.

Barok kan ud over det med perlen også betyde svulstigt, grovkornet, plat, overdrevent – og det er der nok de færreste, som vil forbindes med. Dekorationer i vores hjem handler om at vælge dem ud med omhu og ikke kaste for mange perler for øh, mennesker. 

God fornøjelse med årets største nummer! 

Erik Rimmer

Måske er du interesseret i...

Andre læser