Harmoni mellem vase og buket
© Istockphoto

Kunsten at skabe harmoni mellem vase og buket

Der er flere forskellige faktorer der spiller ind, når du skal finde den rette vase. Vi har lavet en lille oversigt over, hvordan du skaber harmoni mellem blomst og vase.

27. september 2016 af Mathilde L. Dahlin

Der er flere forskellige faktorer der spiller ind, når du skal finde den rette vase. Først og fremmest skal du gøre dig nogle tanker omkring, hvordan du ønsker at blomsterne skal fremstå. Er det en stor og fyldig buket, eller ønsker du blot at sætte et par spirende, grønne grene i vand?

Høje buketter

Til høje buketter som eksempelvis en samling af smukke, lange liljer, er en høj vase ideel. Den skal gerne have en lige form, uden den store forskel på top og bund. Vasen må gerne åbne en smule i toppen, hvis buketten er fyldig. På denne måde vil blomsterne svale let i kronen, og give et fjølsblødt udtryk. En høj buket med god volumen tager sig smukkest ud i en vase som er smal i halsen. 

Louise Roe Jewel Vase Blue
Louise Jewel Vase © Livingshop

Louise Roe Jewel Vase, smuk til den lidt højere buket.

CAFU vase, Georg Jensen
CAFU vase, Georg Jensen © Georg Jensen

CAFU vase, Georg Jensen - god til den høje buket med lidt mere fylde.

Enkelte blomster

Vigtigst af alt, når du skal finde den ideelle vase til en enkelt blomst eller to, er at tænke smalt. For at få din blomst til at fremstå så fin som muligt, er det vigtigt at give den minimal plads til at rykke rundt i vasen. Super smalle glas i rørform, er helt perfekte til formålet. Om vasen skal være gennemsigtig eller farvet, er op til dig - vigtigst af alt er den skinny facon, i hvert fald i toppen af vasen, der gerne skal gerne omslutte stilken.

ALFREDO vase, Georg jensen
ALFREDO vase, Georg Jensen © Georg Jensen

ALFREDO vase, Georg Jensen - smalhalset og perfekt til en enkelt blomst.

Ferm Living Collect Vasesæt Multi
Ferm Living Collect Vasesæt Multi © Livingshop

Ferm Living Collect Vasesæt Multi - perfekt sæt til alle slags blomster, også den enkelte.

Lave buketter

Som hovedregel tager lave buketter tager sig flottest ud i matchende, lave vaser. En tyk og fyldig vase, som snævrer ind i toppen, hvor buketten som oftest er bundet. Små brudebuketter, kompakte buketter med korte stængler og julebuketter, for blot at nævne et par eksempler på blomster, som tager sig flot ud i de små, buttede vaser. Din korte -eller lave buket skal helst ikke hænge for meget i vasen. Der må altså ikke være alenlagt fra stilk til vasebund - specielt ikke, hvis du benytter en gennemsigtig glasvase.

FACET glasvase, Georg Jensen
FACET glasvase © Georg Jensen

FACET glasvase, Georg Jensen - smuk, løgformet og facetslebet til den lille, brede buket.

Bering Åkandevase
Bering Åkandevase
Bering Åkandevase, perfekt til den lave buket - ligenu tilbyder vi dig 6 numre af BO BEDRE + Bering Åkandevase + EKSTRA magasin om årets julegaver for kun 199 kr. Du sparer hele 817,70 kr.

Hyacinter og løg

Der er én enkelt vase som er perfekt til hyacinter og andre løgblomster - og det er naturligvis hyacintglasset. Med sin smalle facon og brede munding, er hyacintglasset i en liga for sig. Løget lægger sig smukt i glassets øvre del, og stænglerne smyger sig fornemt langs glassets krop.

Pearl Hyacinth Glass Holmegaard
Pearl Hyacinth Glass © Holmegaard

Pearl Hyacinth Glass, Holmegaard - den ultimative vase til hyacinth.

ALFREDO vase, Georg Jensen
ALFREDO vase © Georg Jensen

ALFREDO vase, Georg Jensen - unikt grønt hyacintglas i mundblæst glas.

Måske er du interesseret i...

Andre læser